Vägen till rekordmatchen gick via Gusk

Året i Gusk fick Fanny Hjelm Rönnlund på rätt spår igen. Under söndagen spelade mittfältaren inför rekordpublik på Tele2 Arena.

Fanny Hjelm Rönnlund spelade för Gusk 2015.

Fanny Hjelm Rönnlund spelade för Gusk 2015.

Foto: Bildbyrån/UNT-arkiv

Fotboll2021-10-11 13:55

Drygt 18000 åskådare satte ett nytt publikrekord för damallsvensk fotboll under söndagen när Hammarby besegrade AIK med 4–1. I en av huvudrollerna återfanns förra Guskspelaren Fanny Hjelm Rönnlund.

– Det var helt otroligt, absolut det största jag har varit med om inom fotbollen. Inmarschen var obeskrivlig. Jag hade rysningar under hela lineupen. När vi kom ut och mötte hela väggen av människor kändes det nästan som om vi skulle vara bollkallar. Det var otroligt kul, säger Hjelm Rönnlund.

Hur var det att ta sig an en sådan här match?

– Det var svårt att förbereda sig, svårt att tänka sig hur det skulle vara. Vi försökte att ta det som en vanlig match bara och inte göra en stor grej av det. Jag tycker att vi hanterade matchen bra, det var ingen nervositet utan vi var bara taggade. 

24 timmar efter matchen väntade en vanlig träning på Kanalplan igen och förberedelse inför Vittsjö borta.

– Det känns nästan som att man har drömt om det som var i går. Samtidigt är det bara en match i serien och det gäller att fokusera på nästa. Jag känner ändå att det här var något som man önskar att alla damfotbollsspelare borde få uppleva. 

Backar man bandet sex år så hittade man Fanny Hjelm Rönnlund som en dominant på Gusks mittfält i division 1 på Gamlis IP dit hon kom med allsvenska meriter från Umeå mitt i karriären. Efter året i Gusk återvände hon till allsvenskan och Umeå där hon spelade fram till årets säsong.

– Jag är jätteglad över mitt val att spela i Gusk. Jag behövde det året för att komma dit jag är i dag. Det var ett jätteroligt år och även om nivån var lägre så lärde jag mig mycket. Jag fick framför allt tillbaka motivationen som jag kanske hade tappat. 

Hon har fortsatt kontakt med stora delar av sitt gamla lag.

– Jag var och såg Umeå mot Uppsala för någon vecka sedan och då passade jag på att önska laget lycka till och jag ska nog komma upp när det vankas kval. Jag har fortfarande kontakt med Sara El-Obeid, Sofia Fors, Kaisa Nilsson, Moa Mattsson och fler som lämnat laget också. 

Tror du Gusk tar klivet till elitettan?

– Jag tror att de har goda chanser. Av vad jag har hört så är de ganska överlägsna och de har otroligt bra spelare i truppen som borde spela på en högre nivå, till exempel Sofia Fors. Jag hoppas de går upp. 

Se Gusks avslutande matcher i division 1 direkt på unt.se - närmast på söndag 15.00 mot IFK Västerås. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!