Kiani är minst sagt meriterad på frågor som rör knäskador. Han har studerat det som forskaren Katrine Okholm Kryger lägger fram kring sambandet mellan att damer i regel spelar i fotbollsskor utvecklade för män och det stora antalet korsbandsskador på just damsidan.
– Hennes studie håller, teoretiskt ja. Man kan se hur mycket mer påfrestning och belastning det blir när du har fotbollsskor kontra om du skulle vara ute och jogga med joggingskor. Då har man sett att det blir 35 procent högre belastning på fötterna än om man skulle ha joggingskor. Med det sagt så har du ännu mer aktioner på en fotbollsplan där det finns risk för en knäskada eller stressfraktur, säger Kiani samtidigt som han tittar på en av Okholm Krygers föreläsningar:
– Sedan blir frågan, är det tillräckligt för att minska risken för en knäskada? Det är väl det som man då hoppas. Men teorin, absolut.
Enligt bredare forskning så sker ungefär 80 till 90 procent av allvarliga knäskador utan kontakt med andra spelare berättar Kiani.
– Det är ju det här hon är inne på, Katrine. Om traktionen blir för mycket för personen, då finns en risk att man fastnar och ökar risken för en vridning. Om jag har förstått hela hennes tes. Och det är där som foten kommer in. Så hennes tes låter ju sund så det är bara att hoppas att bättre skor kan visa på att vi får ner skaderisken. Men som hon är inne på, det är inte hela svaret.
Kiani påpekar liksom Okholm Kryger att utrustningen bara är en del av problematiken. Det kan även handla om fysiologiska skillnader mellan kvinnor och män, hormonella skillnader och även utmattning fysiskt då de flesta damspelare inte är heltidsproffs.
– Det är så viktigt att inte bara fastna i ett enda spår. Knäskador som med mycket annat, enligt min erfarenhet, är komplext. Det handlar inte bara om en enda faktor. Fotboll är komplext. Det är samma sak med skador, det är inte bara svart eller vitt. Däremot kan man se pusselbitar som kan hjälpa en att se helheten. När det gäller korsbandsskador och knäskador så har man pratat väldigt mycket om att det är multifaktoriellt.
Uppsalaläkaren har en diger karriär kring just korsbandsskador och är bland annat lagläkare för Uppsala fotboll samt flera andra föreningar i staden. Han åker regelbundet med flera av landslagen under deras samlingar. Han har själv gjort en studie på 1 000 spelare i Uppland och Dalarna om hur man genom träning kan minimera risken för allvarliga knäskador.
– Oftast är det att man landar efter ett hopp och sedan gör en riktningsförändring där knäet viker sig inåt. Man kan träna upp muskulaturen för att landa mer rakt med knäet.
Handlar det om okunnighet, att man inte vet hur man ska bygga upp muskler för att förhindra knäskador?
– Det vi gjorde var att utbilda dem, alla vet inte om vad som krävs. Så de blir motiverade och sedan bara tränar. De blev mycket starkare och vi såg en jättestor skillnad.
Knäskador kommer ju alltid att hända inom fotbollen, man vad är en rimlig riskreduktion skulle du säga?
– Går jag till vår studie här i Uppsala så är det absolut rimligt att få bort tre fjärdedelar av nya knäskador.
75 procent kan man få bort?
– Absolut, däremot så tror jag att det krävs att spelarna blir utbildade enligt "HarmoKnee"-studien som vi gjorde, säger Ashkan Kiani.