Uppsala-Kurd blickar framåt efter kvalsuccé

Jobbet kunde ha gjorts tidigare, men vem bryr sig nu. Uppsala-Kurd är klart för spel i division III – och blickar längre än så. ”På sikt behöver vi flytta upp oss minst en nivå till”

Jocke Mattsson (längst till vänster) har lett Uppsala-Kurd till division III. Planerna är dock större än så.

Jocke Mattsson (längst till vänster) har lett Uppsala-Kurd till division III. Planerna är dock större än så.

Foto: Privat

Fotboll2019-10-02 12:25

Förlusten i seriefinalen mot FC Arlanda var tung och kostade Uppsala-Kurd en direktplats till fotbollstrean. Via vinst i kvalet gotländska Levide IF med klara 4–1 – efter mål av Toni Arapovic, Daniel Aramesh, Muktar Ahmed och Mathias Semiti Remiggio – tog klubben omvägen upp.

– Det är klart att det var tungt att förlora mot Arlanda, men på det stora hela visste vi att det var en match kvar som betydde något. Och kommer man till Gotland har man stora möjligheter att gå upp, säger Uppsala-Kurds tränare Jocke Mattsson.

Den förre Siriustränaren var med och tog upp Vaksala SK från division VI till division III och vill nu göra en liknande resa genom divisionerna med Uppsala-Kurd.

– Jag har gjort det här år efter år och hoppas förstås någonstans att det inte bara handlar om tur, säger Jocke Mattsson och förklarar succén med Uppsala-Kurd:

– Vi har haft hög träningsnärvaro, bra träningskultur och jobbat med vårt anfallsspel. Har man en tydlig idé om vart man vill och ska och spelarna och är med på den planen går det bara att lyckas. 

Efter avancemanget kommer samarbetet mellan Uppsala-Kurd och superettanlaget Dalkurd – som från och med nästa säsong tar plats på Studenternas i Uppsala –  att intensifieras. För att maximera samarbetet mellan de båda föreningarna krävs dock att division III blir åtminstone division II för Uppsala-Kurd.

– På sikt behöver vi flytta upp oss minst en nivå till, men nu ska vi inte springa iväg, utan successivt bygga från grunden. Nu behöver vi hitta en struktur och en ordning på det.

– Samarbetet mellan Dalkurd och Uppsala-Kurd ser jätteintressant och förutsättningarna för unga talanger i Uppsala blir bättre. Det är positivt för hela Uppsala, säger Jocke Mattsson.

Målet är att Uppsala-Kurd ska bli ett U23-lag i framtiden och Jocke Mattson talar sig varm om sin målbild.

– Vi vill ha fotbollsspelare som har en inre motivation att bli en elitspelare. Vi kan inte erbjuda någon ersättning men väldigt bra träningsmöjligheter och det blir en plattform till för flera ungdomsspelare att bli bra i fotboll. Det finns inte bara Sirius i Uppsala utan också Dalkurd och Uppsala-Kurd som kan göra bra saker för lokala talanger. 

Hur långt fram i tiden blickar du med Uppsala-Kurd?

– Det är ett projekt på några år som kommer att vara väldigt framgångsrikt. Jag ser en ljus framtid för Uppsala-Kurd – om saker görs på rätt sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!