I veckan meddelade Svenska Fotbollförbundet tillsammans med sin danska motsvarighet att man gemensamt ska söka fotbolls-EM för damer 2029. Ansökningsprocessen är i gång och under hösten väntas Uefa fastställa vilka krav det är som gäller. Den slutliga ansökan ska sedan skickas in om drygt ett år. Arbetet med spelorter är i gång.
– Vi befinner oss i ett tidigt arbete med att se över möjliga värdstäder, men inväntar också ytterligare ansökningskrav från Uefa, vilket hjälper oss ytterligare att veta vad vi i vårt arbete behöver kolla efter när det gäller potentiella värdstäder, säger Annina Åhman, projektledare för internationella evenemang på förbundet.
Senaste Europamästerskapet i England 2022 spelades på tio olika arenor. Från Uppsala finns ett intresse av att vara med även om det är tidigt i processen.
– Vi är absolut intresserade av mästerskap med höjd, utan tvekan, säger Anna Lindström, chef för möten och evenemang på Destination Uppsala.
Någon dialog med förbundet om mästerskapet finns dock inte i nuläget.
– Vi har en dialog med förbunden generellt om mästerskap som matchar Uppsalas kapacitet. Det kan även vara en fråga om förberedande träningsmatcher. I dagsläget har vi på Destination Uppsala ingen dialog om det här mästerskapet, säger Lindström och fortsätter:
– Uppsala jobbar aktivt för att ta hem internationella och nationella mästerskap. Det vore kul att landa ett Europamästerskap i Uppsala, men vi måste låta förbundet få göra jobbet först så vi vet vad det är som gäller. Vilket koncept de lutar åt och framför allt vilka kriterier som ställts upp från internationella förbundet.
Stefan Wittberg från Uppsala arenor och fastigheter ser positivt på eventuella mästerskapsmatcher på Studenternas, men han vet också att det kan finnas hinder.
– Jag misstänker att arenan är lite för liten. Det beror på vad man har för krav och kriterier. Studenternas i dag är en nivå 3-arena och det kan vara så att man bestämmer sig för att det ska vara minst nivå 4.
Vid det senaste mästerskapet var den minsta arenan i Manchester med en kapacitet på 7 000 personer, alltså 3 000 färre än Studenternas i dag. Storleken kritiserades dock av flera för att vara för liten.
Uefas kategorier bestäms utifrån flera kriterier som publikkapacitet, vip-platser och elektroniska vändkors till exempel. Det kan dock bli aktuellt att uppgradera Studenternas framöver, något UNT tidigare skrivit om.
Skulle det fungera med tanke på att det är två lag som har sin hemvist på Studenternas?
– Här är det också frågan om vilka kriterier som gäller och hur man samarbetar. Det är klart det går att kombinera. Bara för att det spelas EM så ska inte arenan stå tom övrig tid, men det är något man får ta med Sirius, Uppsala och eventuella andra hyresgäster som finns då.
Wittberg säger även att det inte skulle vara några problem att lägga en naturgräsmatta på Studenternas för mästerskapet.
– Det är ingen stor sak att göra.
Han hoppas att Uppsala är med i den kommande ansökan.
– Självklart tycker jag att vi som Sveriges fjärde största stad ska vara med i en sådan ansökan, men det beror som sagt på vilka kriterier Uefa har.
Svenska Fotbollförbundet vill inte svara på om Uppsala är aktuellt.
– Men rent generellt är faktorer som potentiella matcharenor och dess kapacitet, erfarenhet av att tidigare ha arrangerat stora idrottsevenemang samt tränings- och boendemöjligheter sådana delar det kollas på, säger Annina Ågren.