Aldrig tidigare har distriktsförbundet i Uppland haft en så ung ordförande. Allt klubbades på årsmötet nu i vintras/våras.
– Just då kände jag en viss lättnad. Det var större när jag fick reda på att jag var nominerad, säger han med ett leende och nämner att det var den kände fotbollsledaren Janne Grattback som informerade honom.
Vem är då denne ganska okände nyblivne fotbollsbas?
Han kommer alltså från Skåne, en pytteliten by som heter Våttseröd, inte långt från Höör. Första klubben var Höörs IS.
Fotbollsintresset kom tidigt, men inte från mamma och pappa.
– Jag har aldrig gått på fotboll med föräldrarna. Det var matcher som spelades i närheten, dit man kunde ta sig på cykel på egen hand.
Han blev aldrig någon stjärna på planen (i motsats till vid sidan av densamma!) men var aktiv ända fram till i fjol. Detta trots tre knäoperationer.
Han är utbildad jurist och har jobbat ett antal år i yrket, men drömmen om att få jobba med idrott i någon form fanns hela tiden. Nu har han Ifu Arena och Sisu (idrottsutbildarna) som arbetsplats.
Nu vet vi lite om hans bakgrund. Men vem är han – egentligen? Och hur blev han nominerad till den tunga posten som ordförande för UFF?
Intresset för idrott i stort och fotboll i synnerhet försvann inte bara för att han kom till Uppsala. Det blev ganska omgående spel i ett studentlag. Genom en vän i laget fick han kontakt med Börje SK.
– Klubben tilltalade mig. En egen liten anläggning där man kunde träffas och dricka en kopp kaffe, kanske bada bastu trots att det var mitt i sommaren. Jag trivdes där ute, säger di Zazzo.
Men det blev inte bara fotbollsspel i Börje. Han blev ledare också.
– Jag var ordförande i Börje SK:s fotbollssektion fram till i mars när jag blev vald till ordförande i Upplands Fotbollförbund. Det hade väl gått att kombinera dessa båda, men tiden räckte inte till.
Han kontaktade själv Upplands Fotbollförbund för fyra år sedan och erbjöd sig att hjälpa till. Han blev projektledare och arbetade för att fotbollsspelare ska spela längre och inte sluta i tidig ålder. Allt skedde på ideell basis.
Så en dag ringde di Zazzos telefon. Det var Jan-Erik "Janne" Grattback, som varit fotbollstränare och ledare under många år men som nu – i egenskap av ordförande i valberedningen – ville ha ett samtal.
– Jag visste vad det handlade om, det var stort. Jag blev kallad på en intervju och så fick jag det här uppdraget.
Han brinner fortfarande för breddfotbollen och att spelarna inte ska sluta för tidigt. Han säger att det finns spelare som slutar vid elva års ålder.
– Det är en varningssignal. Man kan fråga sig varför. Det här är en viktig fråga inte bara för mig och Upplands Fotbollförbund, det är en prioriterad fråga för Svenska Fotbollförbundet, säger di Zazzo.
Hälsoperspektivet är en annan viktig fråga för den nya ordföranden.
Det handlar inte bara om segrar och poäng, det handlar om att människor ska aktivera sig, att få folk att röra på sig och att känna att fotboll (eller någon annan idrott) är roligt.
När UNT frågar vad han för dröm kommer svaret ganska snabbt, trots att han nyligen tillträtt som ordförande och knappast ens kan kalla sig varm i kläderna på den positionen.
– Jag önskar att vi får fler ungdoms- och juniorlag. Jag ser väldigt gärna att vi får så många lag att vi kan driva serier för juniorer, för där har vi problem. Det var länge sedan vi hade en juniorserie för flickor.
Att de yngsta flick- och pojklagen inte ska räkna tabeller och tävla ser di Zazzo som en naturlig utveckling.
– I lägre åldrar handlar det om att ha kul och inte bara att vinna. Barn tävlar i allt ändå. Bara för att man tar bort en del av tävlingsmomentet i matcherna så uppstår spontana tävlingar. Vem springer snabbast till omklädningsrummet?
Förbundsordföranden konstaterar att barn inte är korta vuxna, utan just barn.
Personligt då? Har Linus di Zazzo något favoritlag? Det måste han ju ha? Ja, förutom Börje SK och Höörs IS förstås.
Men nej, det visar sig att han inte har det. Och han låter ärlig när han säger det.
Man skulle ju kunna tro att Landskrona Bois, Helsingborgs IF eller Malmö FF
är favoritlaget, det borde vara så när man växer upp mitt i Skåne.
– Jag hoppas att det går bra för alla uppländska lag, säger han diplomatiskt.
Men så till slut, då kryper det i alla fall fram en sak – en ganska otippad favoritarena, inte ett lag alltså.
– Jag har nostalgiska minnen från "Tjångavallen" (Vångvallen) i Trelleborg. Jag har inte spelat där, men varit där och titta på fotboll.
Så då är Trelleborgs FF favoritlaget?
– Absolut inte!
Däremot har han ett favoritlag i England efter alla Tipsextramatcher på tv, och det är Manchester City. Det här var alltså långt innan Pep Guardiola och den stora satsningen i City.
– Det var efter en heroisk insats mot (Manchester) United som jag började att hålla på City, säger di Zazzo och skrattar till.
Men Upplandslagen då? Det finns två lag i herrarnas allsvenska – till exempel.
– Jag hoppas att går väl både för Sirius och Dalkurd och för Uppsala Fotboll i damettan.
Han gillar förstås elitfotboll, men bredden kan vara lika rolig, kanske roligare. Han tar ett exempel från Månkarbo.
– En av de roligaste matcher jag har sett de senaste åren var när Månkarbo 2 mötte Österlövsta. Den matchen hade allt. Hundra personer som tittade på och det var tuffa tag och mycket känslor men inte hetsigt.
Roligare än allsvenskan alltså?
– Jag har full respekt för de som håller på med elitfotboll och som tycker att det är roligt att titta på, men där är resultatet så viktigt att det minimerar risktagandet, säger di Zazzo.
Han försöker se så många matcher som möjligt, och det beror inte bara på att han är nyvald förbundsordförande, han såg ännu fler matcher förr.
– Nu blir det kanske tre matcher livefotboll i veckan. Som mest, runt 2008, såg jag säkert fem matcher i veckan. Det är ett sätt att umgås.
Sin egen spelarkarriär avslutade han i Börje SK förra säsongen.
Hur mycket sämre blev Börje när du lade skorna på hyllan?
– Ha ha, inte alls sämre, men träningsnärvaron sjönk ...
Efter tre knäoperationer har han förmodligen lagt den aktiva karriären bakom sig för gott. Nu får han vara med och leda utvecklingen i distriktet i stället.