Tvingades bort efter ett dygn – berättar om turbulensen

Rodin Deprem tillhörde turkiska Genclerbirligi – i ett dygn. Sedan blev påtryckningarna från supporterhåll för stora. Nu berättar Dalkurds målkung om hur han tvingades bort.

Den turbulenta tiden är förbi. Rodin Deprem har lagt det som varit bakom sig och blickar nu framåt. Mot nya mål.

Den turbulenta tiden är förbi. Rodin Deprem har lagt det som varit bakom sig och blickar nu framåt. Mot nya mål.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2023-05-12 05:00
undefined
Den turbulenta tiden är förbi. Rodin Deprem har lagt det som varit bakom sig och blickar nu framåt. Mot nya mål.

2022 var tänkt att bli Rodin Deprems år. Det var då han skulle skjuta BP upp i allsvenskan. När klubben i höstas nådde högsta serien hade Deprem försvunnit för länge sedan. Till Dalkurd – som lämnade superettan åt andra hållet.

Mycket tyder på att 2023 blir så mycket bättre. För det har redan hänt positiva saker.

– Vi har börjat säsongen bra och ligger högst upp i tabellen. Vi hoppas hålla den trenden och ta steget tillbaka, säger Rodin Deprem.

Fem segrar och lika många mål från Deprem på norrettans sex första matcher lovar gott.

– Jag hade ett lite stökigt fjolår. Det var grejer som hände. Ett turbulent år för mig och det var kanske inte var så hälsosamt i Dalkurd heller men klubben vill nu skapa någonting hållbart. Det är mycket som har blivit till det bättre och jag hoppas att det fortsätter på samma sätt.

undefined
För bara två månader sedan blev Rodin pappa för första gången då sonen Levi kom.

Vid sidan av fotbollen har Rodin Deprem fullt upp. Han studerar till jurist på Uppsala universitet och för bara två månader sedan blev han pappa för första gången då sonen Levi kom till världen. Men lite lugn och ro fotbollsmässigt skulle vara välkommet för den snart 25-årige anfallaren från Örebro. 

– Jag har haft en ganska stökig karriär. Det har blivit många klubbyten, jag har hamnat fel och gått till fel lag. Jag har spelat på fel positioner och inte fått kontinuitet, säger han samtidigt som han tillägger att han också har ett eget ansvar. 

– Jag har alltid varit en poängspelare. När jag har fått flytta ut på kanterna och ned i banan har jag inte fått ut min kapacitet. Jag hör hemma i "boxen" och strax utanför. Så länge jag spelar där kommer jag att göra poäng. 

undefined
Mitt under förra säsongen lämnade Rodin Deprem BP, som under hösten avancerade upp till allsvenskan.

2021 prickade han in 20 mål och vann skytteligan för BP i ettan men förra säsongen i superettan blev det bara två mål på nio matcher innan han valde att lämna nuvarande Siriustränaren Christer Mattiassons lag. Deprem anser att klubben hade en "förutbestämd spelarprofil" på "hans" position. Och det var någon som inte var 177 centimeter kort.

– Jag ska vara ärlig. Jag har svårt för när man inte tävlar på samma villkor. Man letar efter en annan profil och jag ska bara sitta bänk på grund av det. Det är klart att man kan sitta bänk om man är för dålig men vissa premisser måste vara uppfyllda, säger han.

I Dalkurd fick han spela och göra poäng under säsongens andra del. Precis som just nu.

Men tanken var egentligen att han i år skulle spela för Genclerbirligi i turkiska andraligan. Genclerbirligi kommer från huvudstaden Ankara och har haft svenska spelare som Mattias Bjärsmyr och Jimmy Durmaz tidigare. 

– De hör hemma i högsta serien men haft det lite turbulent.

Klubben hade scoutat honom och i januari reste ned till Turkiet och skrev på ett kontrakt. Därefter hann han med ett träningspass med sitt nya lag innan klubben gick ut med nyheten om övergången.

Då vände allting.

undefined
"Jag har alltid varit en poängspelare", säger Rodin Deprem. Här i Örebros Syrianskas tröja 2021.

För UNT berättar han nu för första gången om turerna som gjorde att han kom hem. 

– Det är sak samma nu men då var det ganska laddat, börjar han.

Politiskt laddat?

– Både på Sverige-Turkiet-nivå men också för mig som privatperson. Jag har både turkiskt och kurdiskt ursprung. Min pappa är kurd och mamma är turk. Vi är aleviter. Vi är inte muslimer utan tillhör en annan religion och kultur. Det är ganska laddat i Turkiet, förklarar han och fortsätter:

– Klubben visste om det här sen tidigare. Jag vet inte om jag var naiv eller inte men det är inte så det funkar. Efter att jag skrivit på och de hade gått ut med det vet jag inte om de fick påtryckningar av sina ultras eller kalla fötter.

Var det "påtryckningar" mot dig?

– Det var mer mot klubben men skulle de spela mig skulle det bli mot mig också. Då kände jag att nu åker jag hem.

Så bara dygnet efteråt enades man om att bryta kontraktet som var på ett och ett halvt år.

– Jag hade tjänat bra. Det var en av de främsta anledningar till att jag sökte mig ut från Sverige. 

Hur var mottagandet tillbaka till Dalkurd?

– Det var supportrar som kanske inte var så positiva att jag kom tillbaka men jag valde att stanna i Uppsala och det viktigaste är vad klubben tycker om mig.

Och nu rullar det bara på.

– Vi har haft stor omsättning. Hela truppen har rensats men vi har byggt upp en bra kultur. Alla strävar mot samma håll just nu. Jag tror på mitt lag. 

FAKTA

Rodin Deprem

Ålder: 25 år 23 maj

Familj: Frun Elsa och sonen Levi, 2 månader.

Klubbar i karriären: Rynninge, Örebro SK, Greuter Fûrth 2, Umeå FC, Örebro Syrianska, BP.

Aktuell: Skyttekung för Dalkurd.

Alevismen

Namnet kommer från Ali, kusin och svärson till profeten Mohammed. För aleviterna spelar profeten Mohammed en mindre viktig roll. Inom alevismen anses imam Ali som övermänsklig men religionen skiljer sig från Islam: Aleviterna ber inte fem gånger om dagen, fastar inte under Ramadan, måste inte ge allmosor eller göra färder till Mecka.
Cirka 20 miljoner invånare, både turkar och kurder, tros vara aleviter. Alevismen har inslag av naturfilosofi och centralasiatisk shamanism. 

Källa: SvD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!