Fotbollssverige har återigen skakats om. Nyligen åtalades en före detta allsvensk spelare för matchfixning och det har även kommit fram misstankar kring fjolårets Gaismatcher.
Johan Claesson, tidigare Siriusspelare, är i dag jurist på Svenska fotbollförbundet och arbetar mot uppgjorda matcher och spelfusk. Han ser allvarligt på händelserna och menar att det är ett problem som växer.
– Det är det största hotet mot fotbollen och strider mot vår grundläggande idé om rent spel, säger han.
Tidigare under hösten blev en annan före detta allsvensk fotbollsspelare avstängd i ett år eftersom han inte anmält att han blivit ombedd att fixa matcher. Detta var första gången SvFF dömde någon för en sådan förseelse. Claesson poängterar att fastän det är olyckligt att unga fotbollsspelare inte får spela fotboll, så har spelarna alltid en skyldighet att både känna till och följa de regler som finns. Domen bidrar även till SvFF:s förebyggande arbete – att fler förstår allvaret i situationen.
Claesson menar att fixade matcher alltid har funnits, men i olika varianter. De senaste tio årens ökning av onlinebetting på spelmarknaden har gjort att en helt ny form av matchfixning vuxit fram, som innebär möjligheten att tjäna stora summor samtidigt som det blivit enklare att dölja spåren.
– För sju-åtta år sen var matchfixning inte en prioriterad fråga för idrotten i Sverige. Det förekom fall internationellt, men vi hade knappt några här, berättar Claesson.
Fixade matcher är ett problem som förekommer inom flera idrotter, men i Sverige är fotbollen värst utsatt. Det sker inom alla divisioner, höga som låga, på individnivå eller i samverkan med kriminella nätverk.
– Matchfixning går hand i hand med betting. Fotboll är i särklass den mest populära idrotten att betta på och därför har vi flest fall där. Trots detta så måste det samtidigt sättas i jämförelse med det antal fotbollsmatcher som spelas i Sverige. Våra misstankar om fusk gäller fortfarande en väldigt liten del av alla matcher som genomförs, men tyvärr fler än vi önskar, säger Claesson.
SvFF samarbetar med spelövervakningsbolag och spelbolag, samlar in tips från allmänheten och bevakar avvikande matcher och ändrade spelmönster.
– Ett riktigt detektivarbete, tillägger Claesson.
Regeringen har tagit fram regleringar för att få ett grepp om spelmarknaden och 2019 infördes den nya spellagen.
– Idag kan man nästan tro att idrott är något som har hittats på av spelbolagen för att de ska tjäna pengar, det är inte som förr i tiden då betting snarare var ett komplement till idrotten.
Matchfixning är ännu bara koncentrerat till herrsidan, i dag finns inget bekräftat fall på damsidan i Sverige. Men i takt med det ökade intresset för damallsvenskan, ökar även spelandet på dessa matcher. SvFF ser trenderna och agerar direkt. Alla spelare måste kunna hantera problemet och därför gjordes en särskild satsning inför 2020 då SvFF träffade alla klubbar inom damallsvenskan och elitettan för att informera om problemet samt vilka skyldigheter spelarna har.
Claesson understryker att större intresse generellt bidrar till större omsättning på spelmarknaden– och därmed en ökad risk för fixade matcher.
– En fixad match är en för mycket.