Talar ut om epilepsin

Sedan sommaren 2015 har Niklas Busch Thor haft diagnosen epilepsi. Nu väljer han att berätta om hur det har varit att kombinera det med spel i allsvenskan. "Oron för anfall finns där hela tiden", säger han till 1177 Vårdguiden.

Lagt av. Sirius mittfältare, och lagkapten, Niklas Busch Thor valde att sluta med fotbollen efter den gångna säsongen.

Lagt av. Sirius mittfältare, och lagkapten, Niklas Busch Thor valde att sluta med fotbollen efter den gångna säsongen.

Foto: Gustaf Andersson/Arkiv

Fotboll2017-12-08 10:06

Det var veckorna innan jul 2015 som Niklas Busch Thor för första gången berättade om sin sjukdom för UNT.

Det var kring midsommar det året han för andra gången drabbades av epilepsianfall på kort tid.

– Jag var ute med Birger och gick och så plötsligt ramlande jag ihop. Sedan minns jag inget mer. 45 minuter senare vaknade jag upp med bitmärken på läpparna och tungan. Det var riktigt obehagligt, sa Busch Thor till UNT då.

Nu har det gått en tid – och mittfältaren berättar för tidningen 1177 Vårdguiden att han inte har haft några återfall efter det inträffade tack vare att läkarna höjde läkemedelsdosen. Även om Niklas Busch Thor i slutet på säsongen gick ut med att han skulle sluta med fotbollen, så har det gått bra att kombinera.

– Jag är oroligare när jag är ensam hemma med barnen, säger han till tidningen 1177 Vårdguiden.

En biverkning är att han känner sig trött på grund av medicineringen.

– Jag försöker undvika sömnbrist och stress, som gör mig mer mottaglig för anfall, men det är inte alltid så lätt, säger Busch Thor till tidningen och fortsätter:

– Jag badar till exempel aldrig ensam med barnen. Oron för anfall finns där hela tiden, men jag låter inte sjukdomen begränsa mitt liv för mycket.

Epilepsi

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Det kan vara en disposition som är medfödd eller till följd av en skada. Det finns minst 60 000 personer i Sverige som har epilepsi. Det innebär att de ibland under oprovocerade eller kända utlösande förhållanden får epileptiska anfall.

Anfallen kan förekomma olika alltifrån ett eller ett par anfall under hela livet till flera anfall varje dag. Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller. Följden blir ett epileptiskt anfall, vars utseende avgörs av var i hjärnan urladdningen uppstår. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De varar från sekunder till minuter och slutar av sig själva. Oftast är medvetandet mer eller mindre påverkat under anfallet.

Källa: Svenska epilepsiförbundets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!