Supervände – Uppsala till allsvenskan!

Söndag 27 oktober 2019. Skriv upp det. Det här blev dagen då Uppsala Fotboll blev klart för allsvenskan. 3–1 (0–1) borta mot Hammarby fixade avancemanget.

Marika Bergman Lundin (mitten) jublar med lagkamraterna efter att ha kvitterat till 1-1.

Fotboll2019-10-27 14:49

Uppsala Fotboll eller Hammarby till allsvenskan? Elitettans sista omgång skulle avgöra allt.

Hammarby spelade för att säkra den poäng som räckte. Uppsala Fotboll för att in i det sista ha chansen att gå vidare genom att ta tre poäng.

Uppsala lyckades. Bortalaget vände och vann med 3–1 (1–0) på Kanalplan.

Den första halvleken tillhörde Hammarby. Uppsala hade precis växt in i matchen och skapat fler halvchanser, där Cassandra Korhonens skott strax utanför straffområdet var det mest högoktaniga.

Då kom misstaget – som kostade.

Uppsala Fotboll hade bollen på egen planhalva under kontroll när Ingrid Wixners passning till Sofia From i backlinjen var på tok för svag. Hammarbys Jonna Ståhl bröt och rann rätt igenom mot en ensam Lina Lundqvist. I stället för att avsluta själva spelade hon iskallt snett inåt bakåt till Emma Jansson som bara hade att sätta bredsidan till.

1–0-målet föll i minut 25 och försatte Uppsala i en rejäl uppförsbacke inför den andra halvleken.

Andra halvlek blev dock ingen vild kvitteringsjakt. Målet kom nämligen tidigt efter Uppsalas första långa, etablerade anfall i den andra halvleken. Sara Olais överlånga inlägg från höger gick förbi allt och alla. Bara Marika Bergman Lundin fanns på bortre ytan i straffområdet.

Hon dök som från ingenstans, tog emot och vinklade in kvitteringsbollen bakom Britta Elsert Gynning i minut 55.

Plötsligt vände allt till Uppsalas fördel. Gästerna skapade en hörna från höger som Cornelia Kapocs slog in och som Sara Olai nickade in. Uppsalas ytterback nådde högst av alla och just Sara Olai skulle visa sig fälla avgörandet den här söndagen.

Där och då: Uppsala var tjugo minuter från allsvensk avancemang. Hammarby låg på för en kvittering. Mitt i pressen och på ännu en nick, nu från Sara Olais frispark, ordnade Beata Olsson 3–1 i minut 83.

Slutminuterna blev dramatiska, men Uppsala Fotboll höll undan och är klart för spel i allsvenskan 2020.

Det var på många sätt en vacker scen denna elitettans sista kväll. Söndag 27 oktober 2019. Skriv upp det. Det här blev dagen då Uppsala Fotboll blev klart för allsvenskan.

Mer info om matchen, firandet och hjältarna under hela söndagseftermiddagen – häng med oss på unt.se/sport!

Uppsalas spjutspets Cassandra Korhonen under avgörande matchen borta mot Hammarby.
Karta: Kanalplan