Beslutet: Sirius vill att Sverige bojkottar VM

Sirius ska aktivt verka för att Sverige ska bojkotta VM i Qatar i vinter. Under måndagens årsmöte fattades beslutet efter en motion från medlemmen Tryggve Pederby.

Tryggve Pederby lade förslaget som årsmötet röstade för.

Tryggve Pederby lade förslaget som årsmötet röstade för.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2022-03-14 21:39

Hela åtta motioner hade kommit in till årsmötet varav fem från Pederby. Tre av dessa gick igenom och årsmötet beslutade att Sirius ska jobba för att Sveriges landslag ska bojkotta VM i Qatar i vinter. Styrelsen hade yrkat avslag för motionen, men medlemmarna ville annat. Och bakom beslutet att Sirius nu ska verka för en bojkott står alltså medlemmen Tryggve Pederby.

– Det är mäktigt. Jag blev nästan lite rörd av det, jag var inte beredd att det skulle bli så. Det är superhäftigt, men också ett viktigt steg. Det är ett sjukt VM, vi är en väldigt liten del av det men nu har vi valt att sätta emot och i alla fall försöka stoppa Sveriges deltagande. Det är sjukt viktigt, säger Siriussupportern.

undefined
Pederby presenterar sina motioner.

Förutom motionen om Qatar så fick Pederby även bifall för att Sirius varje år ska presentera en hållbarhetsrapport samt att man inte ska ha träningsläger eller spela träningsmatcher i odemokratiska länder. Hans motion om att personer i Sirius styrelse inte skulle få sitta i andra fotbollsföreningars styrelse röstades dock ned och motionen om att Sirius inte skulle ingå avtal med bettingbolag och arbeta mot att centrala avtal skrivs gick till en spännande omröstning, men majoriteten gav till slut tummen ner.

– Där tycker jag att man märker att det finns mycket kritik just mot ”hemmaklubben”. Det syns genom hela fotbollssverige skulle jag säga. Just att vi är så nöjda med att vara medlemsägda i Sverige samtidigt som vi håller på med något sådant, uppmuntra våra egna medlemmar att gå med i spelbolag. Det tycker jag är något vi måste förbättra. 

Vad är det som får dig att engagera dig? 

– Jag brinner för Sirius väldigt mycket och jag tycker det är viktigt att man inte kan separera fotboll och politik, det märks hela tiden. Nu när vi är en etablerad allsvensk klubb så kan vi inte bara glida på utan vi måste visa var vi står i frågor.

Årsmötet, med 54 röstberättigade, beslutade även att Sirius ska vara emot videogranskningssystemet Var samt att den gula stjärnan skall återkomma i klubbens grafiska profil. Den åttonde motionen om att Sirius helt skulle bryta med huvudföreningens grafiska profil röstades dock ned. 

undefined
Robert Åhman Persson valdes in i styrelsen. Här tillsammans med klubbdirektören Christer Abrahamsson.

Ulrika Moström Ågren omvaldes till ordförande och förre spelaren Robert Åhman Persson röstades in i styrelsen. Budgeten för 2022 ligger på 71 miljoner kronor i omsättning och en budgeterad vinst på 685 237 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!