Ian Sirelius, har en gedigen bakgrund i Sirius med sina nio år som spelare, från division 1 och hela vägen till allsvenskan. 2019 lämnade han klubben och avslutade karriären, men det tog inte lång tid innan han var tillbaka i blåsvart. Men då var det som SLO, Supporter Liaison Officer, en sambandslänk mellan klubben och supportrarna. Ian har själv sett utvecklingen på läktaren och berättar att det har skett mycket både under och efter hans tid som spelare i Sirius.
– Det har hänt mycket på supportersidan under alla åren. De senaste åren har klacken växt otroligt mycket vilket betyder mycket för klubben, säger han.
I år snittar Sirius en bit över 800 på ståplats, jämfört med hösten 2021 då snittet låg på runt 700. Där har Ian Sirelius och Sirius märkt en tydlig utveckling av publiken.
– Förr i tiden var det mest gubbar som stod och sjöng våra sånger. I dag står killar och tjejer i olika åldrar och sjunger för Sirius. Det känns väldigt roligt, säger Ian.
Under 2019, som var det sista säsongen innan pandemin slog till och publikrestriktioner infördes, snittade Sirius 4288 personer på sina hemmamatcher, vilket var en ökning med runt 300 från 2018. Hittills har Sirius spelat åtta hemma matcher den här säsongen, och har publiksnitt på 5642 personer. Matcherna mot Stockholmslag sticker ut, då över 10 000 personer besökt Studenternas. De andra matcherna har lockat mellan fyra och sex tusen besökare. Det är en ökning som har stor betydelse, menar klubbens evenemangsansvarige, Linus Wallén.
– Sedan vi gick upp i allsvenskan har vi dels spelat på en gammal arena, stått ut med ombyggnationer och sen slog pandemin till. Så det här är första säsongen som vi kan spela på en ny fräsch arena i centrala Uppsala, säger han.
– Det finns flera anledningar till att vi ökar publikmässigt. Dels spelar vi en attraktiv fotboll som många gillar och det har gått bra sportsligt. Folk drar folk, och man ser att den yngre generationen som växer upp i stan börjar heja på Sirius. Så har det inte alltid varit. Vi har en vision om att det är fullsatt med blåsvarta supportrar på Studenternas varje match.
Tifoverksamhet och pyroteknik men även banderoller med olika budskap syns alltmer på Sirius matcher, både hemma och borta. Personer på ståplatsläktaren klär sig även i svarta jackor och maskerar sig med rånarluvor.
Hur ställer ni er som arrangör av matcherna till pyroteknik?
– I grund och botten har vi ett polistillstånd att följa för att kunna följa det och ha publik på matcherna jobbar vi mot ordningsstörningar. Det innefattar både pyroteknik och maskering. Under våren har vi jobbat fram en policy eftersom att fler vill komma och titta på Sirius matcher. Vi vill motverka det som inte är okej och främja det som är okej. Tifoverksamhet lyfter upplevelsen och är jättebra, det är pyro som är olagligt och det vi ska jobba emot, säger Linus Wallén.
– Vi har ett jättebra samarbete med polisen i dag och vi jobbar tillsammans för att det ska vara tryggt på Studenternas.
Att supportrar gömmer sig under stora flaggor för att maskera sig, lägger ut bilder på blodiga knogar och håller upp flaggor med bland annat "1312" och "ACAB" – all cops are bastards – är relativt nytt i Sirius supporterled. Bakom detta ligger de nya ultrasinspirerade supportergrupperna AC majoris och Uptown youngsters. Konsekvensen är att det krävs fler ordningsvakter och poliser på matcherna, vilket inte alltid uppskattas.
– Å ena sidan har man rätt att yttra sig i Sverige, å andra sidan finns det parametrar i vår policy om att man inte får gå på någon enskild person. Varje banderoll är unik så det handlar om att göra en bedömning: är det okej kontra vad som är olagligt? Vi gör bedömningen från tillfälle till tillfälle. Just ACAB, att man inte gillar polisen, det har man rätt att säga. Men skulle det vara så att man pekar ut en specifik polis eller liknande är det en helt annan sak och ett personangrepp. Det skulle vi aldrig acceptera, säger Linus Wallén.
– Det handlar om att bygga relationer med våra supportrar och hitta en bra nivå där alla förstår varandra och att de accepterar hur vi jobbar. Sen är det upp till dem att sköta sig utifrån vår policy. Men jag tycker att alla våra supportrar gör det jättebra och vill Sirius bästa.
Vad tycker Sirius är en positiv läktarkultur? Har ni något ansvar för att promota det och vad kan ni göra?
– Sirius anser att en positiv läktarkultur är där alla, oavsett kön, ålder och bakgrund, ska kunna komma på våra matcher och uppleva en god stämning där det sjungs och är folkfest. Läktaren ska vara en plats där man känner sig säker, säger Ian Sirelius.
– Vi kan inte styra över folk på vår ståplats. Det vi kan göra är att ha en god dialog med supportrarna och försöka hjälpa varandra om någonting skulle uppstå. Vi försöker göra så att Studenternas passar alla, genom att ha olika sektioner på läktaren så det finns alternativ som passar alla.
Sirius som klubb arbetar aktivt med att stärka relationen med supportrar och supportergrupperingarna samtidigt som man hela tiden söker nya lösningar för att locka fler till Studenternas läktare. Ian Sirelius berättar att klubben har möten månadsvis med flera av supportergrupperna där olika saker, bland annat utveckling av klubben, matchuppföljningar och hur klubben ska synas mer i staden, diskuteras.
– Hur vi ska fortsätta att locka fler Uppsalabor till Studenterna är ett exempel på en fråga vi diskuterar med våra supportrar. Sen har de bland annat framfört att de vill att det ska synas mer i stan när Sirius spelar match hemma på Studenternas. Det är något vi håller med om och arbetar med för att förbättra, säger Ian Sirelius.
– Det är väldigt viktigt med både dialog och transparens. Det finns många i supporterled som har ett intresse av att påverka och utveckla klubben och det är vi väldigt tacksamma för.