Sirius nya scout: "Jag tackade nej till större klubbar"

Sirius har fått ändra om på flera tunga poster och en del av det är att Jonathan Ederström lämnat akademin för att bli ny scoutingansvarig. Nu berättar han om att gå från tränare till scout, hur det är att ersätta en Siriusprofil och vinterns truppbygge.

Jonathan Ederström på Studenternas IP under en arbetsdag i januari.

Jonathan Ederström på Studenternas IP under en arbetsdag i januari.

Foto: Marcus Lindén

Fotboll2023-01-22 05:00

Sirius tränarduo försvann åt olika håll i vintras och det blev nästan en lika stor nyhet när scoutingansvarige Adrian von Heijne lämnade för Odense. Sirius har med sitt arbetssätt gjort scouttjänsten till en nyckelroll i organisationen och förtroendet att ersätta von Heijne gick till Jonathan Ederström. Han lämnar i och med det rollen som U19-tränare i Sirius.

– Jag älskar tränaryrket och när dialogen med Ola (Andersson) inför 2023 började så var det angående en tränarroll. Sen försvann Adrian till Odense och kort därefter så sade Ola att han hade tänkt om. Scoutrollen som presenterades i de samtalen gjorde att suget växte, men jag har alltid varit intresserad av truppbygge och scouting, berättar Ederström om tillsättningen av honom.

Det blev två år som U19-tränare för Ederström där han ifjol samtidigt verkade som övergångstränare för akademispelarna som var uppe i A-lagsmiljön. Dessförinnan tillbringades fem säsonger i Karlslund, vilket kan anses som en smakstart på karriären för en ung tränare. Det gjorde honom till ett namn i branschen och Ederström berättar att intresse funnits för honom.

– Jag har under min tid här försökt att inte tänka på så mycket framtid utan istället vara här och nu. När jag förlängde kontraktet för ett år sedan så tackade jag nej till större klubbar. Det har lockat att få vara i Sirius A-lag och att arbeta med människorna som är här.

Hur ser du på att ta över efter en profil som von Heijne?

– Jag har inte tänkt på det utifrån någon medial aspekt. Adrian var en av dem som välkomnade mig till Sirius med öppna armar och det har varit en fördel att ha kunnat följa hans arbete på nära håll.

Ni är flera nya i tränarstaben, är det en för- eller nackdel för dig?

– Helt nya är vi inte och det finns både för- och nackdelar med att några är det. Jag var nära flera av dem som lämnade, men jag är övertygad om att det här kommer att bli väldigt bra.

Ederström berättar vidare om skillnaderna att lämna träningsplanen för att kliva in i scoutrollen. Det vill han använda som en fördel i tjänsten.

– Det jag gillar specifikt med den här rollen är att jag kan vara en länk mellan klubben, i form av klubbchef och sportchef, och tränarstaben. Jag tror att jag pratar tränarnas språk med tanke på min bakgrund. Jag kommer säkert att sakna kontakten med spelarna som du har som tränare, men jag hoppas att jag kan få delar av det.

Vad innehåller din roll mer konkret?

– Det är två delar. Dels är det att identifiera bra spelare som kan komma till Sirius. Jag ska koordinera det och driva den strukturen som redan finns framåt. Sedan är det att vara en assisterande sportchef och hjälpa Ola.

Ederström har inlett sitt långsiktiga arbete med scouting, men hur många nyförvärv det blir för Sirius i vinter återstår att se. Det har till antalet varit många spelare på planen vid uppstarten av försäsongen och Ederström medger att det inte kommer att krylla av nyförvärv.

– Vi har många spelare i truppen nu så det kommer inte att plockas in tio nya spelare. Vi behöver sälja ifall vi ska värva, men om det händer någonting så ska jag vara redo. Framför allt har vi duktiga spelare som vi tror att vi kommer få ut mer av.

André Alsanati och målvakten Jakob Tånnander är Sirius två nyförvärv hittills denna vinter.

Jonathan Ederström på kontoret som han delar med sportchef Ola Andersson.
Jonathan Ederström på kontoret som han delar med sportchef Ola Andersson.
Jonathan Ederströms

Ålder: 31

Född: Stockholm

Tidigare tränaruppdrag: assisterande tränare Karlslund (2015–2016), huvudtränare Karlslund (2017–2019), Sirius U19 (2020–2021)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!