Det gick inte många år mellan beskeden att Sirius damlag lämnade föreningen och klev över för spel i Uppsala fotboll, till att ett flertal stora föreningar startade upp damlag. Malmö FF, IFK Göteborg och IF Elfsborg är några exempel, där den förstnämnda klubben hittills rusat genom seriesystemet. Sirius har tidigare berättat om de långsiktiga planerna på att starta upp ett damlag på nytt, men parallellt med det är ungdomslagen på flicksidan fortfarande få.
– F07 är vårt äldsta lag som bland annat spelar i en F16/17-serie. Vi har sedan ett flicklag födda 2010 och ett lag födda 2013/14. F07 är loket i vår flicksatsning och ska på sikt utgöra vårt damlag, berättar akademi- och ungdomschef Oscar Zettergren om den nuvarande situationen kring flicklagen.
– Det finns även flickor födda 2015, -16 och -17. De ingår än så länge i vår knattebollsverksamhet. Nästa år blir flickorna som är födda 2015 ett lag. Hur dessa lag formas bygger på intresset för knattebollen och F15 är 20 stycken just nu och de yngre kullarna är nästan lika många. Det har gjorts en satsning på knattebollen för att vi vill växa organiskt.
Oscar Zettergren tillträdde i rollen som ungdomschef inför 2022. Han berättar att det finns ett beslut från klubben om att det år 2030 ska finnas lika många flickor som pojkar som börjar spela fotboll i klubben. Det ska ske genom knattebollen, där de yngsta flickorna och pojkarna startar innan lagen i Sirius bildas. Det finns därmed inte några planer på att nya flicklag ska startas högre upp i åldrarna. Zettergren berättar om det beslutet.
– Det har inte gjorts på det sättet tidigare. Varför det inte startats upp äldre lag tidigare kan jag inte svara på, men det finns väldigt tydliga mål för flick- och damverksamheten. Det ska inte göras på bekostnad av befintlig flickverksamhet i Uppsala. Då får det hellre ta lite längre tid för våra flicklag.
– Det har varit väldigt viktigt för styrelsen och hela klubben då det görs bra saker i Uppsala. Vi är inte ute efter att bråka med andra lag i staden. Vi vill inte gå på befintlig verksamhet, vilket ofta sker om du ska starta upp kullar som inte finns. Sedan vill vi finnas här för flickor och pojkar här som vill spela fotboll.
Kan det uppfattas som en bekväm position att inta, där ni därför inte behöver starta äldre flicklag?
– Det beror på hur man ser det. Annars skulle vi sitta i diskussioner med andra klubbar i stan om varför de eventuellt behöver lägga ner sina lag om spelare hellre väljer vår verksamhet. Det är inget vi vill göra och då kvarstår möjligheten att växa underifrån genom att marknadsföra vår knatteboll.
Det varken Uppsala fotboll eller Sirius har, är ett naturligt geografiskt upptagningsområde för barn. Det utgör en skillnad jämfört med flera andra föreningar i staden. Vid skapande av nya lag, är detta en faktor som påverkar enligt Zettergren.
– Vi har mycket verksamhet på Löten, men det är ingen hemvist. Vi har inget naturligt upptagningsområde och det har spelat roll under åren. Det kan absolut vara ett bekymmer, för om du bor i Årsta så spelar du i Vaksala. Ifall du bor i Bergsbrunna så spelar du i Danmarks IF.
Hur ska ni ta er runt det när flickverksamheten ska växa?
– Man får vara en klubb som arbetar mot kommunens politiker kring en fråga om hemvist. Det handlar inte bara om flick eller ungdom, utan om hela klubbens förutsättningar att bedriva både bredd- och elitfotboll i staden under de kommande åren. Sedan när fallet är att vi har mycket av verksamheten på Löten, så har vi varit i kontakt med skolor som ligger i området med omnejd.
Satsningen på fler flicklag i klubben, ska på sikt också generera i en flickakademi. Ett naturligt steg enligt klubben om verksamheten ska kunna växa.
– I och med beslutet kring att lika många flickor som pojkar ska börja spela fotboll 2030, förutsätter det att det finns en flickakademi. Vi behöver ha flickor högt upp i åldern. Det kan låta långt fram med 2030 men alla som arbetar med detta vet att åren kan gå snabbt.
Behöver ni verkligen en flickakademi för att få fler flicklag?
– Jag vet inte vilken division vårt damlag kommer ha 2030, men vi vill bygga organiskt. Slutmålet för en akademi blir att nå damlaget, precis som det är från pojkakademin till herrlaget.
Det befintliga F07-laget ska år 2025 utgöra Sirius damlag. Det blir alltså först då som föreningen kommer att ha ett damlag, som kommer att starta från lägstadivisionen. Zettergren motiverar beslutet att vänta in F07-laget, istället för att starta upp ett damlag med utomstående spelare.
– Ett delmål är att kunna delta i F17-SM. Det är ett steg mot att damlaget där matcher på en nationell nivå kommer att bli tuffare. Spelarna kommer att utmanas ännu mer för att bli redo för seniorfotboll.
Finns det en risk att spelare i F07 inte vill spela i lägstadivisionen 2025 om de är för bra?
– Det är egentligen positivt och en risk som vi är villiga att ta eftersom det inte ska göras på bekostnad av andra verksamheter. Skulle spelarna vara för duktiga, så får vi fortsätta fylla på underifrån.
En framtida flickakademi skulle konkurrera med Uppsala fotboll, hur ser du på det?
– Det beror lite på hur Uppsala fotboll väljer att utforma sin verksamhet. Hittills har de bara F17 och F19. Skulle de ha samma strategi då, så finns inte den konkurrensen förrän i de åldrarna. Jag har ingen aning vad de har för planer.
Sirius arbetar idag med att inkludera flicklagen, likt övriga ungdomslag utanför pojkakademin, i klubben mer. Zettergren berättar om det vardagliga arbetet som bedrivs och hur klubbens spelarutbildning innefattar flicklagen.
– En träning i veckan genomförs med en spelformsansvarig. Det finns en ansvarig person för alla våra lag. Där jobbar vi med det som är hämtat från vår spelarutbildningsplan. Här får både spelare och ledare möjlighet att fortbilda sig, där anställda ungdomstränare bistår föräldratränare.
– Allt det här görs för att höja nivån på träningarna. Utöver den spelformsträningen så tränas lagen av väldigt duktiga och engagerade ledare under flertalet pass i veckan.
Det finns gott om lokala konkurrenter för ett framtida damlag i Sirius. Uppsala fotboll och Gusk spelar för närvarande i elitettan, medan Uppsala IF och Vaksala ligger i division 1.