UNT berättade i december om Sirius motion till Upplands Fotbollförbund, UFF, om att man yrkar för att förbundet ska motverka videodomarsystemet VAR. I motionen som undertecknats av Sirius fotbolls ordförande Ulrika Moström Ågren går att läsa:
"När frågan om ett eventuell VAR-införande i svensk elitfotboll lyfts i SvFF:s beslutande organ, där distriktet finns representerat, så ska UFF rösta i frågan utifrån den hållning majoriteten av distriktets elitklubbar har".
Som elitklubbar i distriktet räknas även Uppsala fotboll och Gusk i elitettan.
Inför måndagens årsmöte har UFF:s styrelse lämnat ett svar på motionen. Styrelsen går emot Sirius önskemål och föreslår att årsmötet avslår motionen. De motiverar det bland annat med:
"I de fall elitklubbarna, oavsett fråga, även ska diktera villkoren för hur distrikten, som representerar samtliga föreningar på såväl bredd- som elitnivå, skall förhålla sig i specifika frågor genom att utestänga övriga föreningar i distriktet, som inte tillhör någon av elitklubbarnas intresseorganisationer, från inflytande har vi ett allvarligt problem för svensk fotbolls demokrati".
Styrelsen skriver också att en tidpunkt för när ett eventuellt beslut ska fattas inte är fastställt och att frågan därför är av hypotetisk karaktär än så länge.
Förbundets ordförande Johan Richt, som föreslås bli omvald, förtydligar hur man resonerat.
– Motionen handlar inte om att ta ställning för eller emot VAR utan är ställd från Sirius som så att OM det blir en omröstning vill de att UFF röstar som Upplands elitföreningar tycker. Men varken Gusk eller Uppsala beröras av ett eventuellt införande VAR. Vårt svar föreslår ett avslag men om våra fotbollsföreningar, runt 125 stycken, anser att Sirius, Uppsala och Gusk får rösta i frågan är det våra föreningars beslut och då får vi rätta oss efter det, säger Richt.
VAR-frågan har blivit stekhet bara den senaste veckan.
Så sent som i tisdags kväll beslutade årsmötet för Göteborgs Fotbollförbund att distriktet ska ta ställning mot VAR. Detta efter en motion från Gais som stöddes av IFK Göteborg och Örgryte men också av många breddklubbar.
Men på Stockholms Fotbollförbunds årsmöte i förra veckan blev det en motgång för storklubbarna. Hammarby, AIK och Djurgården hade alla likt Sirius motionerat för att årsmötet skulle ta beslut om att rösta nej till VAR och även aktivt arbeta mot att systemet ska införas i svensk fotboll. Styrelsen i Stockholms FF yrkade dock, likt UFF, avslag på motionerna och fick BP samt många av breddklubbarna med sig. I omröstningen landade endast 21 röster på storklubbarnas motioner medan 57 röster gick till styrelsens förslag.
De allra flesta supporterföreningarna hos elitklubbarna har aktivt tagit ställning mot VAR.
Johan Richt vill i första hand att ett beslut inom svensk fotboll tas i frågan.
– Den har skjutits fram och tillbaka mellan representantskapsmötet och förbundsstyrelsen. Nu ligger frågan på repskapet och jag hoppas att vi får till något i höst.
Det är alltså på Svenska fotbollsförbundets, SvFF:s, representantskap som en framtida omröstning om införande av VAR i svenska fotboll kommer att hållas. Där närvarar samtliga 24 distriktsförbund, SvFF samt intresseorganisationerna, SEF (Svensk Elitfotboll som företräder de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan) och EFD (Elitfotboll Dam som företräder de 28 klubbarna i damallsvenskan och elitettan).
– Det finns för- och nackdelar med VAR. Sen kan man alltid diskutera vem det tillhör, om det bara är elitföreningarna eller hela fotbolls-Sverige, säger Richt.
Förbundsordföranden hade hellre sett att Sirius motionerat som den så kallade Göteborgsmotionen. Den kommer ur 18 föreningar i Göteborg som vill se ett nytt monetärt system inom svensk fotboll. Bland annat ska de stora tv-intäkterna sippra nedåt i divisionerna, till tvåan på damsidan och trean på herrsidan. Den frågan kommer beslutas om på SvFF:s årsmöte i mitten av mars. UFF:s styrelse har ett beslut på att man stödjer "svenskans" beslut om att skjuta till mer pengar som ska portioneras ut till de berörda föreningarna genom utbetalningar till distrikten.
– Det hade varit mer naturligt om det kommit en motion i Sirius i den frågan, säger Richt.
Valberedningen föreslår omval på ordförande Johan Richt, styrelseledamöterna Magnus Eklund, Håkan Filipsson, Jenny Stålhammar, nyval på Sahar Zandian och fyllnadsval på Per Widén.