Sämsta värvningen i modern tid

Drygt ett år efter att Kennedy Igboananike gjorde sitt första och enda mål i Siriuströjan lämnar han Uppsala. Han gör det som Sirius sämsta värvning i modern tid.

Kennedy Igboananike rosade inte marknaden.

Kennedy Igboananike rosade inte marknaden.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-03-19 10:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blev inte som varken han eller Sirius hade hoppats på när han skrev på för klubben i början av förra året. Sirius hoppades och trodde att man hade värvat en sylvass snabb anfallare som skulle lyfta djupledsspelet till en ny dimension. Trots att Igboananike inte hade spelat på ett halvår när han anslöt till Sirius så var klubben säker: Man hade värvat målgaranti. Facit blev ett helt annat och ser man det moderna Sirius resa med start när Kim Bergstrand kom in 2012 så är det här den sämsta värvningen i modern tid. 

Varför blev det så? Kennedy Igbaonanikes största styrka har alltid varit snabbheten. När han dök upp på Johannesbäcks konstgräsplan så kunde man sakta, men säkert (bokstavligt talat) konstatera att det inte var någon F1-bil som Sirius lagt dyra pengar på. Det gick inte snabbt, det gick inte snabbt alls. Igboananike fyllde dock ett syfte, som Ola Andersson också pratat om tidigare, nämligen att Sirius fick arbetsro i och med värvningen. En arbetsro för att fundera ut hur man skulle spela 2020 – utan Igboananike. Men det var också det enda.

Han fick chansen från start mot Häcken och visade då varför han sedan inte spelade mer från start. Igboananike ville bevisa i matchsspel att han skulle spela medan dåvarande tränaren Henrik Rydström ville se bevis på varje träning. En grundläggande skillnad. I dag finns statistik på allt och både vad gäller snabbhet i km/h och löpmeter har Sirius konstaterat att det varit för dåligt. 

Det var nästan plågsamt att se Igboananike i U21-matchen mot Djurgården för några veckor sedan. Han fick sina omställningslägen, men gång på gång kunde han fångas in av en snabbare back. Då finns inte så mycket kvar och när vi summerar Kennedy Igboananikes tid i Sirius så dränerade han bara klubben på pengar som en av de bäst betalda, säkert någonsin, och utan speltid. Ett rejält misslyckande. 

Nu är både Igboananike och Kebba Ceesay, fjolåretes mest omtalade duo, borta från Sirius. Självklart är det rätt beslut och nu måste Ola Andersson gå för att få in ytterligare en mittback i laget. Det pratas om Robin Tihi på lån från AIK, men jag vet inte om Sirius lex Hjalmar Ekdal är så sugna på den dealen. 

Ola Andersson har ett bra facit vad gäller värvningar, men med Igboananike blev det bara fel. Ingen större skada skedd egentligen, bara en bunt pengar ner i Fyrisån.