Under söndagen kom nyheten från den tyska tidningen Welt am Sonntag om att EU vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummigranulat. Granulatet, som gör att planerna blir mer som naturgräs, anses skada miljön för mycket. Europeiska kemikaliemyndigheten har tidigare kommit med förslag om totalförbud mot vulkaniserat gummi och EU:s plan är nu att förbjuda granulatet redan 2022.
Linus di Zazzo är ordförande för Upplands fotbollsförbund och tror att ett förbud skulle vara katastrofalt för fotbollen i Uppland.
– Det är väldigt oroande och skulle få stora konsekvenser på kort sikt. Det skulle bli sämre möjligheter till att spela fotboll och det är barn och ungdomar som drabbas hårdast även om det också kommer drabba hela föreningar, säger Linus di Zazzo.
Hur ser du på konstgräsets miljöpåverkan?
– Vi vill självklart inte bedriva verksamhet som har stor miljöpåverkan. Sedan är det inget nytt, utan miljöproblemen har varit kända länge och det jobbas med många typer av lösningar. Det finns filter i dagvattenbrunnar och borstar som spelare använder när de lämnar planen. Det är även organiserat vilka ytor som snön ska läggas på när en plan skottas.
Maria Patel (S) är ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun och berättar att mycket resurser läggs på "granulatfällor" och asfaltering runt planer. Hon kan inte svara på hur kommunen skulle hantera ett eventuellt granulatförbud.
– Vi måste förstås hitta en lösning men just nu kan jag inte svara på hur den skulle se ut, säger Maria Patel.
Hur mycket pengar skulle ni vara beredda att satsa vid ett förbud?`
– Det går inte heller att svara på. Vi skulle behöva se över underlag och kostnader och arbeta in det i budgeten för att fylla idrottens behov.
Svenska miljöinsitutet har tidigare uppskattat att ungefär 500 ton mikroplaster försvinner ut i naturen från landets konstgräsplaner varje år. Förutom miljöaspekten har Linus di Zazzo svårt att se några fördelar med ett förbud även om det skulle tvinga kommunerna att satsa på fler naturgräsplaner.
– Här i Uppland blir planerna speldugliga sent och även om du har ett bra naturgräs kan det inte nyttjas lika mycket som konstgräs. Sedan kanske kommunerna har planerat att bygga konstgräsplaner men väljer att inte göra det nu och det ser jag som problematiskt med tanke på den planbrist som finns, säger Linus di Zazzo.