Rydström: "Känns vemodigt för Mirza"

Under söndagen kom beskedet att Mirza Jelecak får lämna Sirius och att Henrik Rydström blir ensam huvudtränare. Nu berättar Rydström om hur han ser på det hela och framtiden för Sirius.

Henrik Rydström får ensamt huvudansvar i Sirius 2020.

Henrik Rydström får ensamt huvudansvar i Sirius 2020.

Foto: Patric Söderström/TT

Fotboll2019-12-23 12:38

Det har varit en illa dold hemlighet att Sirius nästa år skulle tränas av Rydström utan Jelecak efter ett års samarbete. Under söndagen blev det officiellt.

– Den ena känslan är att det är kul eftersom man är i en bransch där man bedöms hela tiden och att man då anses ha något som gör att de vill att man ska ha ännu mer ansvar. Det har dock inte varit något krav varken från mig eller Mirza att fronta ensam nästa år. Jag känner samtidigt med Mirza, jag vet vad Sirius betyder för honom. Dels är man glad och stolt, men sedan känns det vemodigt för Mirzas skull, säger Rydström dagen efter beskedet.

Hur involverad var du i den här processen?

– Jag har aldrig varit i en miljö där vi tränare varit så nära sportsliga ledningen som i Sirius vilket jag tycker är en styrka. Ola har sett varje nyans i vårt ledarskap. Utvärderingen är dock på Sirius och den får stå för Sirius.

Enligt UNT:s uppgifter fick Mirza Jelecak beskedet att han inte skulle bli kvar som Siriustränare i mitten av november.

– Det har handlat om att få en bra lösning med Mirza, det har nog de flesta räknat ut. Mirza och jag har pratat, det är en speciell situation. Man lever tätt inpå varandra och plötsligt ska man inte göra det. Det är känslosamt.

Hur har ert samarbete fungerat?

– Utifrån omständigheterna har det fungerat riktigt, riktigt bra mellan oss. Vi var två personer som aldrig hade pratat med varandra innan som ändå samsats om ett sätt att spela och ett ledarskap. Sedan har det tagit mycket energi för att prata mycket och kommunicera, men det har också utvecklat oss. Jag sa till Mirza att jag tycker att det har varit givande att jobba med honom, men det är skitsamma för Sirius räkning. Deras utvärdering handlar om vad som är bäst för Sirius 2020 inte vad som är givande för oss.

Men ni var inte alltid överens?

– Det jag tror kan vara ett problem med delat ledarskap är att i vissa situationer så måste du ta ett beslut. Om du då alltid behöver fundera och kolla med en andra så blir det medvetet och omedvetet en försening i hur du agerar. Du blir lite tveksam och håller tillbaka, det har vi pratat om. Mirza har hämmat mig i vissa situationer och jag har hämmat Mirza. Jag kan dock inte komma på en enda gång när jag tänkt att ”fan, han är dum i huvudet”. Vi har backat upp varandra.

Som UNT tidigare skrivit så var en av skillnaderna mellan tränarna att Mirza Jelecak mer ville fortsätta på Bergstrand och Lagerlöfs linje medan Rydström ville bygga något eget.

– Fotbollsmässigt var vi jäkligt överens, men sedan fanns annat. Jag kom från Kalmar och hade lärt mig att det inte var så farligt att köra med en ung spelare medan Mirza kom från en miljö med Kim och "Tolle" där man spelat rutin före något annat. Vi var aldrig oense utan jag förstod hans argumentation och värdet i erfarenhet. Vi valde att gå på det som fanns i gruppen, men problemet med våra erfarna spelare är att de varit så skadebenägna. ”Jeppe” (Arvidsson) spelade i början, men sedan fick han en bristning och spelade inte mer. ”Råp” har sitt knäproblem och Jarl har sitt. Det var egentligen ”CG” som anammade det här och klev fram. Att han och Niklas såg varandra på ett sätt som gav synergieffekter, den kunskapen hade inte jag så där var det bra att Mirza visste hur spelarna tänkte och fungerade, säger Rydström och fortsätter:

– Taktiskt var det så att spelartruppen, journalister och supportrar hade en förkärlek till 4–2–3–1, att det ska vara som på Kim och Tolles tid, men jag håller inte med om att det fanns någon konflikt i det utan vi var prestigelösa båda två. 

Nästa år blir det alltså Rydström som ensam har huvudansvaret i Sirius. 

Hur kommer det att märkas?

– Den stora skillnaden blir för spelarna att det blir en röst. Det kan man tycka vad man vill om, att det ska vara flera, men jag tror att det kommer att bli tydligare även om innehållet kanske inte behöver vara det. Det är en som svingar fullt och inte två som svingar 70 procent i kommunikationen med laget och utåt sätt. 

Det är i nuläget oklart om Sirius kommer att ta in någon assisterande tränare till Rydström. Han berättar att han själv inte haft några sådana tankar än.

– Jag har respekt för Sirius ekonomiska situation och är rätt lugn i den. Precis som vi har snackat om att växla upp med unga spelare så gäller samma på tränarbiten. ”Teo” (Olsson) var med mycket 2019 och det är naturligt att han får en stor del. Sedan har vi Petter Hansson och vår fystränare Johan Holmström som tränat U19-lag i Gefle så där känner jag mig trygg. Det finns uppbackning. Vi får se om det finns resurser och var vi ska lägga de resurserna, det behöver inte vara en assisterande tränare utan kan vara på analysbiten till exempel.

Rydström har tidigare berättat att han har en vision om att få spelarna att vara längre på Studenternas och inte åka hem direkt efter träningen. 

– Jag ser ett litet paradigmskifte i svensk fotboll. De senaste 15 åren har man professionaliserat fotbollen, nu är man proffs och jobbar inte med annat. Det är helt rätt väg att gå, men i stället för att använda den möjligheten och tiden till att man också jobbar mer så har det i stället blivit någon livskvalitetaspekt. Spelarna förväntar sig träning 10, man käkar möjligtvis lunch ihop och sedan är man ledig. Jag tror att vi måste förändra det synsättet. Vi behöver se oss mer som en arbetsdag. Det handlar inte om att trycka in massa träningar och träna sönder folk, men jag vill ha spelarna tillgängliga i högre utsträckning, säger Rydström innan han som Leif GW Persson ställer en egen fråga som han svarar på:

– Varför är det viktigt? Jo, det ökar inlärningen för det räcker inte med att börja halv nio och vara klar 12. Det är för få timmar.

En effekt av det är att Sirius, som de senaste åren haft många spelare boendes i Stockholm, nu vill att spelarna ska bo i Uppsala.

– Jag har inte kunnat efterleva det själv (Rydström pendlar när det går hem till Kalmar), men Ola har det som vision. Det är en sak som jag tycker är bra med Ola. Han brinner oerhört mycket för Sirius och Uppsala och ser ett värde i att du bor och verkar i staden. Det förstår jag hur han menar, men samtidigt tycker jag personligen att man ska kunna dra nytta av läget som Uppsala har med närheten till Stockholm. Målsättningen är att när nya spelare kommer så ska de bo i Uppsala. Det är ett sätt att uppgradera statusen. Vi är inte Stockholm eller Kalmar utan vi är Uppsala och Sirius.

Philip Haglund har ett eget företag och bor i Stockholm. Det känns inte som att han passar in i den bilden?

– Philip är ett bra exempel som mår bra av att ha något vid sidan, det hade jag själv när jag spelade och jag har gillat det. Sedan kommer du till en gräns där du måste tänka på vad som är viktigast, mötet på jobbet eller att vara förberedd och vara kvar två timmar efter träningen. När det gäller Philip råder det dock inga tvivel kring att han är oerhört professionell som fotbollsspelare, säger Henrik Rydström

Sirius är för närvarande på julledighet och börjar träna igen den 7 januari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!