Rutegård: Det viskas om ett delat läger

En sista träning som rundar av. En första möjlighet att växla upp? När Sirius fotboll under onsdagen går till pausvila inför nästa säsong görs det med ett koppel frågetecken.

Det viskas om ett delat läger, om en Henrik Rydström vs Mirza Jelecak-affär och att stämningen i omklädningsrummet varit allt annat än munter.

Det viskas om ett delat läger, om en Henrik Rydström vs Mirza Jelecak-affär och att stämningen i omklädningsrummet varit allt annat än munter.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fotboll2019-11-27 08:00

Christer Gustafsson och Ian Sirelius är borta, framtiden för kontraktslösa Tim Björkström och Philip Haglund är fortfarande i limbo. Och vart hamnar tränarfrågan i den här ekvationen?

Det viskas om ett delat läger, om en Henrik Rydström vs Mirza Jelecak-affär och att stämningen i omklädningsrummet varit allt annat än munter.

Många skruvar på sig när de får frågan, som om de inte vet var de ska börja.

En sak är klar:

När Rydström kom till Uppsala i januari var det till en klubb som redan stärkt med en handfull äldre och erfarna spelare under sommarhalvåret (läs Robert Åhman Persson, Niklas Busch Thor, Mohammed Saeid) och truppmässigt var det mer Jelecaks än Rydströms. 

Att Kalmar FF-ikonen inte hade fått ”välja” samlingen spelare hade han inga problem med, sades det då. Nu låter det annorlunda och att jag förstår synsättet att vilja sätta sin egen prägel på sitt eget lag.

Samarbetet i Kalmar FF var inte alltid friktionsfritt genom åren, och det är nog inte alltid så kul att ha fotbollstyckaren Henrik Rydström emot sig i en diskussion, men han verkar veta vad han vill.

Kim Bergstrand och ”Tolle” Lagerlöf styrde det mesta i Sirius 2011–2018 och under de tre åren i allsvenskan har det Bergstrandska, så inkörda Siriusspelet, förnyat klubbens kontrakt varje år.

Årets säsong vittnade om två saker: Sirius har ett helt gäng spelare i en bra ålder som är på väg fram i sin karriär. Men de hade också många nyckelspelare som har sina bästa år bakom sig.

Det går att riva, slita, springa, jobba i nittio minuter, men för att lyckas i längden krävs något mer.

Ekonomiskt går Sirius fortsatt tungt. Inte Östersundstungt, men tungt. Valet att bolagisera delar av sin verksamhet och få in 15 miljoner kronor genom att sälja 25 procent av aktierna i bolaget, har hittills inte resulterat i någon ekonomisk uppsida.

Sirius kommer att få kämpa även nästa säsong, men likt förbannat tror jag inte att det allsvenska ljuset släcks på Studenternas. Kvartetten Brage (om de får chansen i Östersunds ställe), Falkenberg, Mjällby och Varberg har inte större muskler och lär förpassas till en absolut bottenstrid. Och acceptera densamma.

Sirius vill mer, men för att komma ut med en bra känsla till försäsongen på Uppsala kommuns nybygge och mångmiljonprojekt skulle det behövas en ”tomteluva”-värvning. Ni som minns, minns.

Karta: Studenternas IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!