Varje träning under lägret i Spanien inleds på samma sätt. Spelarna kommer ner till gräsplanen med en BH-liknande topp över träningströjorna. Varje spelare går sedan fram till en låda och plockar varsin ”puck” som man placerar i en hållare på ryggen. Det nya GPS-systemet kartlägger varenda rörelse spelarna gör på planen.
– Det är för att vi ska kunna belastningsstyra träningen framför allt. Se vad varje träning ger för belastning och planera utifrån det. Ju mer siffror och värden vi får desto mer kan vi precisera, säger Sirius fystränare Johan Holmström.
Vad får ni får data?
– Det visar nästan allt, det mesta. Hastigheter, och då menar jag inte bara hur snabbt man springer, utan också hur snabbt man ändrar riktning. Acceleration och deacceleration, hur många meter du har i respektive hastighetszon till exempel, säger Holmström.
Systemet används vid varje träning och match.
– Under match är vi framför allt intresserade av att se höghastighetslöpningar och sprintmeter. Tittar man på fotbollen i dag så handlar det mycket om det, det är det man vill åt och det som ofta avgör matcher.
Det nya GPS-systemet hjälper även tränarna att se vilken belastning som varje enskild spelare har haft under träningarna.
– Det visar något som heter ”load”. Det är varje spelares enskilda belastningsvärde. Det är ett samlat värde för alla deras aktioner på planen och det värdet berättar belastningen.
Vilken ”load” som spelarna ligger på hjälper sedan tränarna att lägga upp träningen och vilken belastning som respektive spelare ska ha i träning.
Hur mycket hjälp är det för er?
– Jag tycker att det är väldigt stor hjälp. Det finns inte en elitklubb i dag som inte använder det. Fotbollen i dag spelas i så hög hastighet så matcherna är en sådan enorm fysisk belastning så man måste styra veckans träning utifrån matchen. Sedan ska veckans träningar också ge förutsättningar till att spela matchen.
Holmström berättar att tränarna själva också lär sig via den data man får. Efter varje pass tankar han in allt till sin dator.
– Det tar en kvart och sedan mejlar jag över det till tränarna så vi kan titta på vad vi gjorde i dag och vad vi hade kunnat göra annorlunda. Kör man till exempel en ny övning som man inte har så stor koll på kan det bli både en positiv eller negativ överraskning. Vi lär oss jättemycket och en del av spelarna är också väldigt intresserade.
Vilka?
– Det viktigaste är så klart vem som springer snabbast, det är en tävling för spelarna. Många ställer frågor och är intresserade, men Niklas (Busch Thor), ”Acke” (Björnström) och Kalle (Larson) brukar vara mer intresserade. Även nya spelare som aldrig använt det är nyfikna. I morse satt jag med juniorgrabbarna och pratade om det här bland annat.
Skadeläget i Sirius är väldigt positivt jämfört med tidigare försäsonger. Holmström anslöt till Sirius inför förra året då han ersatte Viktor Helander.
– Om man pratar med spelarna så har vi ändrat en hel del vad gäller träningsstruktur. I år har vi också ökat belastningen. Det var svårt för oss när vi kom som nya förra året och inte kände truppen, men vi lärde oss efter ett tag hur vi kunde belasta den. I år har vi en tåligare trupp, det är lite yngre spelare som klarar lite mer belastning. Den här försäsongen har vi tyckt på lite mer än förra året och det känns bra, väldigt bra hittills, säger Holmström.