Ny vändning i miljontvisten – kan prövas i hovrätten

I september förra året gick Sirius segrande ur Sarfotvisten. Nu kan UNT berätta att Soccer Soldier försöker få domen prövad civilrättsligt.

Kingsley Sarfo såldes till Malmö för 13 miljoner.

Kingsley Sarfo såldes till Malmö för 13 miljoner.

Foto: TT/Montage

Fotboll2021-05-20 17:03

UNT kunde i augusti 2017 avslöja att det hade uppstått en tvist mellan Sirius och Soccer Soldier FC. De senare hade enligt ett avtal rätt till 50 procent av Sirius övergångsintäkter för Kingsley Sarfo som Sirius sålde till Malmö FF för runt 13 miljoner kronor. Sirius valde dock att inte betala ut några pengar och i stället hävda att avtalet var ogiltigt. Efter en nästan tre år lång process fick man också rätt – och kunde behålla sina 6,5 miljoner kronor. Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd ansåg att avtalet visserligen var juridiskt giltigt, men att man hade kringgått fotbollens regler vad gäller tredjepartsägande.

Segern i tvisten var en stor del i att Sirius visade upp ett historiskt resultat på plus 8,5 miljoner kronor vid senaste årsmötet. Saken såg ut att vara utagerad, men nu kan UNT berätta att Soccer Soldier försöker få domen prövad civilrättsligt. 

– Soccer Soldier försöker att få saker i det domslutet testade. De har gjort en klagan på nämndemannens beslut och tagit det vidare. De försöker få till en prövning, men det har inte gått så långt. Just nu är det bara skriftväxling där de har skickat in och vi har svarat, bekräftar Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson.

Domen hos förbundets skiljenämnd kan inte överklagas hos samma instans, men hovrätten kan upphäva domen.   

– De ställer sig mot nämndemannen och menar att beslutet är grundat på fel saker och försöker få till en prövning hos hovrätten.

Hur ser Sirius på det här?

– Jag har inte så mycket att säga om det egentligen. Vi har gått igenom en prövning där det har kommit ett beslut som vi är trygga med. Vi får ta det här om det skulle bli något, men just nu är det ingenting. Man ska inte göra en höna av en fjäder.

Du är inte orolig att bli av med de här pengarna?

– Än så länge är jag i alla fall inte orolig. Det finns inget beslut om någon prövning så det finns inget att oroa sig för. Skulle det mot förmodan ha blivit något fel så skulle det per automatik inte innebära att utgången skulle förändras, säger Abrahamsson.

Sirius värvade Kingsley Sarfo från BW 90 under sommaren 2014. Han blommade sedan ut till att bli en av allsvenskans bästa spelare 2017 innan han såldes till Malmö. Mittfältaren hamnade sedan i blåsväder och dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn. Efter att ha blivit frisläppt spelar Sarfo numera fotboll på Cypern. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!