”Jag vill att klubben ska överleva”. Ett starkt citat, men också verkligheten för Dalkurds tf klubbchef Memo Meral. Trots att han själv blev uppsagd under sommaren som säkerhetsansvarig i klubben så har han nu tagit på sig rollen som klubbchef – utan ersättning.
– Jag vill hjälpa till på alla sätt jag kan, jag har varit med sedan dag ett som spelare, supporter och säkerhetsansvarig. Det är av rent hjärta och sedan hoppas jag bli återanställd när vi har ekonomi för det igen, säger Meral.
Ni kan historien. Dalkurd flyttade till Uppsala inför säsongen 2018, men på grund av bygget av Studenternas så blev matcherna förpassade till Gävle. Efter en ganska optimistisk start av allsvenskan 2018 så drog sig minoritetsägaren Kawa Junad, som hade gott i god för hela det ekonomiska upplägget kring Gävle, ur – och Dalkurd var dagar från konkurs. Efter flera stora försäljningar klarade man fjolåret och gjorde en vinst på 9,2 miljoner. Därtill redovisade Dalkurd ett eget kapital på imponerande 27,7 miljoner vid årets slut, mestadels tack vare fodringar. De pengarna från Kawa Junad har dock aldrig dykt upp varpå 2019 också varit kämpigt för klubben.
– Som jag vet så har vi inte fått det, då hade vi inte varit i det här läget, säger Meral.
De stora kostnaderna som klubben drog på sig under Junad har dock funnits kvar. Meral berättar att klubben för varje match i Gävle gjort en sexsiffrig förlust. Klubbchefen Johan Gustavsson, som var en av nyckelpersonerna i fjol för att klara ekonomin, gick tidigare under säsongen in i väggen och blev sjukskriven. In i stället kom ekonomichefen David Nordanskog, men under sommaren blev han liksom Meral uppsagd på grund av ekonomin. Nu är det alltså Meral som helt ideellt har hand om uppgiften.
– Från min sida tycker jag att det har varit jobbigare än vad jag hade trott och jag tror de flesta känner lika oavsett position. Det blir aldrig som man har tänkt sig, det är hinder som kommer här och var, men efter ett tag blir det nästan vardag. Förhoppningsvis tar det slut nu.
Uppsägningarna under sommaren var enligt Meral i förebyggande syfte.
– Alla har fått lön varje månad och vi betalar fakturor, men måste också tänka på framtiden. Vissa blev uppsagda för att inte hamna i det läget, vi sa upp något avtal också för att vi vill hamna på plus i månad tolv.
Den sista matchen i Gävle är spelad och Dalkurd ser ljuset i tunneln efter två tuffa år. På söndagen väntar alltså den första matchen på Studenternas dit laget sedan flyttar.
– Det är väldigt skönt att slippa allt jobb med Gävle, det har varit väldigt jobbigt både ekonomiskt och vad gäller tid. Samtidigt ska personalen i Gävle och kommunen ha ett jättetack och det fick de höra i vår sista match.
Trots en ansträngd ekonomi har Dalkurd tagit sig till en stabil mittenplats i superettan den här säsongen.
Vad är planen nu när ni flyttar in på allvar?
– Det är att bosätta sig på riktigt, det är nu det börjar på allvar med att försöka öka ledare och akademin. Vi vill börja nerifrån i rätt ordning och vill börja växa som vi gjorde i Borlänge. Sedan får man acceptera att vi inte är lika stora som när vi flyttade, det blir lite som att börja om och det tar något år säkert.
Vad kan man vänta sig på söndag?
– Jag hoppas att det kommer mellan 500 och 1 000 personer. Det har varit knapert med publik i Gävle och det vore kul att visa upp sig Uppsala. Framför allt ska det bli väldigt kul för våra ungdomslag att gå på en hemmamatch utan att åka buss i en timme.