Det har varit Sirius akilleshäl hela säsongen. Och när det fanns möjlighet att skjuta i väg uppåt i tabellen så var det just det som sänkte Sirius igen.

Andreas Pyndt och Halmstads Vinicius i en närkamp.

Fotboll2024-10-19 19:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visserligen vann Sirius hemma mot BP efter förra landslagsuppehållet, men mer än så har man inte lyckats med. Sommaruppehåll? Förlust 3–2 borta mot Mjällby. Ofriviligt uppehåll efter flyttad match? Förlust med 1–0 mot AIK. Och så nytt landslagsuppehåll – följt av ny förlust borta mot Halmstad. Det är dock inte det som är Sirius akilleshäl utan det handlar om defensiva fasta situationer. Något som återigen sänkte laget.

Det kändes annars inför som att Sirius flög in i den här matchen. Stärkta av den övertygande segern mot Elfsborg, med vittring på fjärdeplatsen rentav och med brösten utåt. Även om Halmstad borta i oktober inte är någon dans på rosor så var det enbart, skulle jag säga, positiva känslor in i matchen. Poängrekord skulle slås och placeringar skulle plockas. Så blev det inte. Sirius kom snett in i matchen från start. En något för ivrig startdebutant i Saba Mamatsashvili gick bort sig och Halmstad tog ledningen direkt. Sirius ägde bollen, men skapade i princip ingenting under första halvlek och när man förberedde sig för paus så slog akilleshälen till. Defensiv hörna. 2–0. Blytungt.

Christer Mattiasson bytte två spelare i paus och Sirius fick luft under vingarna. Joakim Persson reducerade och fram till matchminut 60 var jag övertygad om att man också skulle kvittera. Sedan hände något. Sirius tappade helt konceptet. Passningar slogs bort till höger och vänster medan Halmstad kunde till slut spela av matchen efter ytterligare ett mål på hörna. Jag har, senast i veckan, hyllat Sirius lägstanivå som den bästa man någonsin haft i allsvenskan. Så är det fortsatt, men när man är så usla på defensiva fasta så kan inte ens en hög lägstanivå rädda laget i en match som denna.

Det var en slätstruken insats av Sirius överlag och man förtjänade inte segern. Jag är dock övertygad om att laget kommer att studsa tillbaka igen, det har man visat tidigare under säsongen vid flera tillfällen. Poängrekordet kommer att slås, men den där drömmen om en femteplats eller rentav en fjärdeplats försvann nog definitivt på Örjans vall. Sirius har inte varit, eller är, tillräckligt bra för det.

Nu stundar inga fler uppehåll innan allsvenskan är över för denna gång. Återstår att se om Sirius också kan få ordning på sina defensiva fasta innan säsongen tar slut.