Miljonärens plan efter Dalkurds avancemang

Dalkurd är tillbaka i elitfotbollen igen. Nu berättar klubbens mecenat och ordförande Sarkat Junad om planerna framåt.

Sarkat Junad, med jacka 47 ute till höger, fanns på plats när Dalkurd tog klivet upp.

Sarkat Junad, med jacka 47 ute till höger, fanns på plats när Dalkurd tog klivet upp.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-12-15 06:30

Junad räddade klubben från konkurs i fjol och blev samtidigt föreningens nye ordförande. Under säsongen har han även tagit över ordförandeklubban i aktiebolaget Dalkurd AB.

– Jag har inte missat en enda match och jag var på plats på de viktigaste matcherna. Jag följer laget väldigt nära, särskilt den sportsliga delen. Jag var väldigt nära tränarna, laget och spelarna för att säkerställa att vi skulle gå upp i år, säger Sarkat Junad på telefon från Kurdistan. 

Han fanns på plats både på Studenternas och på Gamla Ullevi när kvalet mot Gais avgjordes.

– Jag var väldigt glad. Vi hade som mål från början att gå upp i superettan och inte vara kvar i ettan. Jag hade inte väntat mig att vi skulle möta Gais i kvalet. Det var en tuff motståndare och ett svårt lag att spela mot, men vi var redo.

Säsongen slutade i jubel för Dalkurd, men var turbulent på vägen. Man fick bygga om hela laget efter degraderingen från superettan, bytte tränare två gånger under säsongen och var stundtals långt från någon topplacering.

– Sådan är fotbollen och det är det som jag tycker om. Om du bara vinner varje match så skulle det inte vara roligt. Serien var ganska komplicerad tycker jag. Förra gången när jag var involverad i Dalkurd så spelade vi i superettan så jag kände mer till fotbollen där. Vi ville vinna varje match den här säsongen från början, men det blev inte så eftersom fotbollen är sådan, säger Junad och fortsätter:

– Vi byggde ett lag från grunden och det tar tid att spela ihop sig, lära sig hur man ska spela. Det var tufft från början, men efter halva säsongen började spelarna lära känna varandra mer och blev mer bekväma. Jag tycker att de ändringar som vi gjorde på ledarsidan var helt rätt och en förklaring till att vi är här i dag.

undefined
27-årige succétränaren Yasin Aras.

Junad hyllar den 27-årige succétränaren Yasin Aras.

– Yasin är en fantastisk fotbollsperson. Han förstår spelet och det enda som kanske saknas är erfarenhet men det kommer att komma under resans gång med alla som stöttar runt honom. Han har varit fantastisk och jag tror att hans personlighet och sättet som han har lett laget har varit otroligt. Laget har mått väldigt bra med honom och det är det viktigaste. Yasin var den saknade pusselbiten i Dalkurd. När han kom in så gick allt bra.

Dalkurd och Junad blickar framåt efter det lyckade kvalet. På årsmötet inför säsongen sades det att klubben hade en treårsplan för att nå allsvenskan, men Junad gör ingen hemlighet av att målet blir avancemang direkt. 

– Vårt mål är att gå upp i allsvenskan, men det är fotboll och man kan inte bara säga det. I år trodde vi att vi skulle gå upp direkt, men BP slutade tio poäng före oss. Jag kan inte säga att vi ska gå upp första året, men vårt mål blir att gå upp direkt.

När Dalkurd flyttade till Uppsala var det med en stor satsning. Man skulle samarbeta med Ajax, köpa en egen träningsanläggning och värvade spelare för upp emot tio miljoner kronor. 

Kommer det bli en liknande satsning framöver?

– Dalkurd kommer att komma tillbaka mycket bättre och med mer värdefulla spelare. I år har vi haft spelare som verkligen har gett 200 procent i matcherna. Vi har haft bra spelare redan i år och vi kommer att säkerställa att det blir så även i fortsättningen och att man verkligen ger allt för Dalkurd. Och ja, vi kommer att ha bra spelare framöver också och jag tror att vi kommer att ha ett riktigt bra lag nästa år.

undefined
Målet för Dalkurd blir att gå upp i allsvenskan 2023.

Så var det ekonomin. Junad klev i fjol in med 4,5 miljoner kronor i ett aktieägartillskott och tog dessutom alla klubbens kostnader de sista månaderna för att rädda föreningen från konkurs.

Kommer du fortsätta att skjuta till pengar från egen ficka?

– Haha, jag hoppas inte. Om det behövs så kommer jag alltid att hjälpa Dalkurd. Om det behövs kommer jag förmodligen hjälpa till, men om det inte behövs så kommer jag inte att göra det. Jag hoppas att Dalkurd från och med nu ska tjäna pengar och inte bara kosta pengar. 

Han hoppas att Dalkurd kan ta steg på marknadssidan redan nästa år.

– Det var en ny erfarenhet för mig att spela i en liga där det inte finns några som helst intäkter. Jag lärde mig mer om den finansiella biten och nu är vi redo att bygga mer på våra sponsorintäkter och att öka våra medlemsantal. Jag tror att vi kommer klara oss ekonomiskt. 

Vid Sarkat Junads senaste sejour i Dalkurd var hans bror Kawa ansiktet utåt för satsningen där bröderna pumpade in 60 miljoner i klubben. Även om Kawa inte längre syns till i kulisserna så är han fortsatt djupt engagerad i klubben enligt brodern.

– Han är mer involverad än många andra. Vi pratar inför, under och efter varje match om vad som har hänt. Han stöttar klubben och är fortfarande förälskad i den. 

undefined
Dalkurd firar avancemanget på Gamla Ullevi.

Dalkurd gjorde under 2021 sitt första halvår på Studenternas med publik sedan flytten till Uppsala inför säsongen 2018, då man först fick spela två säsonger i Gävle och sedan en säsong på Studenternas inför tomma läktare på grund av pandemin. Mot slutet av säsongen har publiken hittat till arenan.

– Jag är stolt. Jag har pratat med ordföranden för Bagarna (supporterföreningen) några gånger och de förstår klubben nu och vi förstår varandra väl. De förstår skälen varför vi behövde flytta från Borlänge till Uppsala. Jag är glad att alla har återvänt för att se Dalkurd och jag är glad att det vissa gånger varit över 2 000 personer på matcherna. Arenan är väldigt fin och har plats för många fler. För att vi ska få klubben att växa så måste den vara på rätt ställe och det är Uppsala. 

Hur ser planerna ut framåt nu?

– Vi har en plan att utveckla och utvidga vår akademi. Sedan har vi en plan att expandera i både Uppsala, andra svenska städer och i andra länder för att få fler medlemmar.

Som ett led i det har Dalkurd senaste tiden värvat fler kurdiska spelare. Inför årets säsong anslöt succén Haron Ahmed Zubair och mindre lyckade Farhan Shakor. Inför 2022 har klubben redan gjort klart med Ahmed Sabri och Yasir Qasim.

– Dalkurd är en klubb för kurder i hela världen, en korridor för spelare att kunna spela i Europa och ta sig vidare till en högre nivå. Vi följer alla akademier i Kurdistan, vi sponsrar många akademier också. 

Dalkurd vill också växa som organisation efter att ha fått krympa kostymen vid fjolårets degradering.

– Absolut. Det är det viktigaste för i superettan måste du ha ett professionellt kontor och bra personer runt klubben. Vi ska anställa bra personer som ska hjälpa oss i nästa års process. 

Dalkurd i Uppsala

2018

Placering: 15 i allsvenskan, degraderade

Ekonomi: +9,2 miljoner kronor

2019

Placering: 8 i superettan

Ekonomi: -18,6 miljoner kronor

2020

Placering: 14 i superettan, degraderade efter kval

Ekonomi: +2 miljoner

2021

Placering: 2 i ettan norra, uppflyttade efter kval

Ekonomi: Verksamhetsår ej klart

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!