Mentala coachen: "Självklart finns det en frustration"

Hur påverkar coronapandemin den mentala hälsan för elitidrottarna? ”Självklart finns det en frustration hos spelarna. De vill ju spela matcher men får det inte”, säger Ingemar Persson, mental coach för Sirius fotboll.

Ingemar "Igge" Persson (till höger) är mental coach för Kalle Larsson och hans lagkamrater i Sirius.

Ingemar "Igge" Persson (till höger) är mental coach för Kalle Larsson och hans lagkamrater i Sirius.

Foto: Bildbyrån/Peter Bohln

Fotboll2020-05-16 17:00

Coronakrisen har onekligen orsakat både stora och små problem i samhället. I sportens värld har tävlingar och matcher ställts in. Elitidrottarna har under några månader inte kunnat utöva sina yrken på ett normalt sätt. Frågan är om den uppkomna situationen gjort att idrottarna mår mentalt sämre och att de mentala coacherna fått merarbete?

– För mig har det inte blivit extra mycket arbete. Det är nästan tvärtom. Jag låter flera spelare vara i fred. Jag tror att det är viktigt, säger Ingemar Persson.

– På träningarna tittar jag givetvis hur spelarna agerar. Jag betraktar och lyssnar. Men annars gör jag inte så mycket nu.

undefined
Studenternas står stilla och öde i väntans tider.

Ingemar ”Igge” Persson, som är inne på sitt andra år som mental coach för Sirius fotboll, har noterat att spelarna är frustrerade över en sak: att inte få spela match. 

– Självklart vill de spela match. Det är ju deras enda möjlighet att bli bedömda. De behöver få bevis på hur de har utvecklats. Dessutom har vi alla ett behov av att veta som ska hända i framtiden. Därför kan ovissheten bli oerhört frustrerande. Spelarnas träning syftar ju mot ett bestämt mål: matchspel.

Han upplever dock att det är en bra stämning i Siriustruppen, trots coronakrisen.

– Ja, det är ett otroligt bra tryck på träningarna. Och det är väldigt kul att se att spelare som Isak Bråholm, Jamie Roche, Joakim Persson och Hannes Sveijer stå upp mot de mer rutinerade spelarna. 
De yngre spelarna driver på de äldre, samtidigt som de äldre driver på de yngre. De pushar varandra och skapar bra dynamik i gruppen.

När matcherna väl drar igång blir den mentala delen mer synlig, menar Ingemar Persson.

Prestationen blir konkret i matchresultat som ger självförtroende-boost eller kanske en tvekan. Då är det viktigt att spelarna både kan koppla på och koppla av.

Han hoppas att det inte ska behöva dröja alltför länge innan allsvenskan kan starta.

– Det är faktiskt viktigt för folkhälsan att fotbollen kommer igång. Den betyder mycket för folksjälen.

undefined
De nya stolarna på Studenternas är fortfarande inplastade i väntan på matcher och publik.

Om en eller flera omgångar i allsvenskan kommer att spelas inför tomma läktare har, enligt Ingemar Persson, ingen större betydelse för det mentala måendet hos spelarna.

– Nej. Det blir ändå härligt för spelarna att äntligen få spela match. Och de vet att de har stort stöd från sina supportar, även om de inte befinner sig på samma plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!