När Philip Haglund anlände till Sirius hade han problem med ena fotleden efter att ha spelat skadad under sin sista tid i Hammarby. När den skadan var läkt började knät att krångla och mittfältaren kom inte tillbaka till planen.
− Det har varit en jobbig försäsong men jag är på väg ut från det. Jag har fått väldigt bra stöd från laget och grabbarna i klubben. Nu handlar det om att komma tillbaka till fotbollsplanen för fullt och röra vid boll igen.
Problemen med knät visade sig vara en meniskskada och Haglund behövde opereras i slutet av februari. Sedan dess har mittfältaren arbetat för att komma tillbaka och kunna spela fotboll igen.
− Det är alltid segt att vara skadad och inte kunna spela. Speciellt när man kommer till en ny klubb och vill kunna leverera, men jag får jobba vidare och göra det bästa av situationen. Det har jag insett nu och efter tidigare skador.
När Haglund spelade i IFK Göteborg för tre år sedan drabbades han av en svår korsbandsskada som höll honom borta från spel i flera månader.
Under den tiden föddes en idé hos mittfältaren om att starta ett eget företag och utveckla en app där barn kunde lära sig hantera pengar på ett digitalt sätt.
− Jag läste om att människor kommer sluta att använda kontanter och funderade på hur barn då skulle lära sig hantera pengar. Jag märker själv ibland att det är svårt att inse att pengar faktiskt försvinner från kontot när man använder sitt kreditkort.
Samtidigt som han kämpade med rehabiliteringsträningen som varade cirka sex timmar om dagen läste Philip på om nya betalbolag och förberedde sig inför förverkligandet av sin idé.
− Jag googlade runt efter information och kollade vad banker erbjöd barn för möjligheter. Jag hittade inte så mycket och insåg att det fanns ett hål på marknaden som jag kunde sikta in mig på.
Ungefär nio månader efter idén fötts släpptes appen ”Veckopengen” under våren 2015. Den fungerar som en spargris i mobilen för barnens veckopeng och hjälper dem att hantera pengar.
− Jag har haft företaget som en bisyssla till fotboll i drygt ett år och det har varit väldigt spännande. Vi jobbar hela tiden för att ta nästa steg och utvecklas.
Sedan appen släpptes har den ungefär 200 000 användare i Sverige och företaget Gimi – där Philip är vd och som i dag har åtta anställda – ser över möjligheterna på olika marknader runt om i Europa.
− Jag mår bra av att ha saker att göra utanför fotbollen. Istället för att åka hem efter träningen så åker jag till kontoret och arbetar ett tag. Det ger mig energi och hjälper mig att stimulera hjärnan.
Mittfältaren menar att det är samma driv som hjälper honom på fotbollsplanen som gör att han brinner för andra projekt utanför den. Förutom företaget är Philip även utbildad civilekonom, har studerat journalistik och har tidigare skrivit krönikor samt bloggat för fotbollsmagasinet Offside.
− Jag är först och främst fotbollsspelare och det är min identitet. Sedan tycker jag om att engagera mig i och göra annat också. Jag är övertygad om att de andra sakerna hjälper mig fokusera på planen och gör mig till en bättre spelare.
Nyförvärvet missade premiärmatchen mot Djurgården på grund av skada men är tillbaka i full träning igen och ser fram emot att spela i den blåsvarta tröjan.
− Det kommer att bli otroligt roligt och klubben har gjort det väldigt bra efter sina resurser. Det märks att något stort är på gång i Uppsala och att många är intresserade. Vi spelare i laget var ute och åt brunch förut och det kom fram flera som ville prata fotboll och det var roligt.
Om Philip Haglund kan spela i helgens hemmamatch mot sitt gamla lag IFK Göteborg är osäkert men mittfältaren hoppas vara tillbaka på planen så fort som möjligt.
− Jag vill inte stressa något med knät och det är inte bra att träna för mycket direkt för då kommer svullnaden tillbaka. Det kan ha varit bra för mig att ha något annat att tänka på under skadan så att jag inte stressat fram något bakslag utan knät har fått läka.