De som varit med ett bra tag minns uppståndelsen kring Zaine Söderlunds avsked som lyckad tränare i Sirius, hur turbulent Bälinges sista år i damallsvenskan var – och hur Gusk etablerade sig i division II och var snubblande nära division I.
Allt det där är länge sedan och mest nostalgi, som Zaine Söderlund själv uttrycker det.
När Gusk nu förbereder sig för sin elfte raka säsong i division II sker det i ett nytt samarbete med Sirius och det är Zaine Söderlund som går i spetsen för den utvecklingen.
Som om tiden har stått still.
Zaine Söderlund har varit verksam längre än många andra fotbollsledare i Uppsala och en tillbakablick på resrutten visar att han har gjort det mesta, och för 59-åringen har det, i allt väsentligt, varit en mycket givande resa.
Under alla år har han kombinerat sina tränargärningar med jobbet på Gränbyskolans fotbollsinriktning.
– Jag är nöjd med min karriär. Jag skaffade familj tidigt och har haft möjligheten att flytta ett par gånger för ta över klubbar högre upp i systemet utanför Uppsala, men altid stannat kvar. Det är inget jag ångrar, men samtidigt konstaterar jag att verkligheten är en annan idag. Nu har en tränare så pass bra lön att det går att stoppa undan en del om man skulle stå utan jobb ett år, men när man har en familj att försörja, ger man sig inte bara i väg för att det skulle vara roligt för sin egen skull.
I dag är Zaine Söderlund en av uppländsk idrotts mest meriterade ledare, men också en av de mest uppskattade. Ett tag var känslan en annan. 2005 gick Sirius upp till division I, efter att ha varit och vänt nere på botten i kvalet för överlevnad i division II mot Bollstanäs 2004, men redan inför de dramatiska slutomgångarna stod det klart att Zaine Söderlund skulle bli ersatt av ett ”hett namn utifrån”.
Beskedet lämnades av Sirius ledning redan inför den näst sista hemmamatchen mot Valsta Syrianska. Problemet? Det lämnades på en sponsorträff – utan tränarens vetskap.
– Jag tränar inte styrelsen, utan laget. Vi hade målsättningen att ta Sirius till de fyra bästa i serien och det tänker jag slutföra, sade Zaine Söderlund vars blick i omklädningsrummet efter matchen sade allt hans stämband inte orkade.
När han i dag tänker tillbaka på slutet i Sirius är han inte bitter, utan konstaterar bara att saker kunde ha skötts smidigare.
– Det var inte bra, så kan man säga det. Men jag hade ett utgående kontrakt och tränare kommer och går, så är det bara. Jag var ju inte heller något spännande namn och inget att exponera utåt, säger Zaine Söderlund.
Sirius plockade in Magnus Pehrsson, som idag tränar Kalmar FF i allsvenskan, och dåvarande ordföranden i Sirius fotboll, Lasse Svensson, sade att ”det här är den nya generationens tränare.”
– 2005 gjorde vi flest mål i hela Sverige (63 mål på 22 matcher) och hade ett friskt lag och en bra trupp. Vi spelade en härlig fotboll. Och jag kan alltid skryta med att jag blev Årets tränare 2005. Alltid något, säger Zaine Söderlund.
Han säger det med ett leende och devisen om när en dörr stängs, öppnas en annan, fungerar i Zaines fall. Efter en kort stopp i Gusk (förstås) tog han över efter Magnus Wikman som tränare för Bälinge inför damallsvenskan 2007.
– Bälinge är intressant kapitel. Vi hade ett riktigt bra lag med Anne Mäkinen, Kacey White och Sanna Talonen och låg bra till inför sommaruppehållet den säsongen. Vi hade världens läge att göra något riktigt bra av damfotbollen i Uppland, men helt plötsligt stod jag utan ett lag efter sommaruppehållet ...
Bland annat försvann Sanna Talonen för collegespel i USA och Kacey White lämnade för bättre betalande AIK.
– Det var inte mycket pengar som krävdes på den tiden och att Uppsala inte lyckades förvalta det läge vi hade då … Det kan gräma mig än idag. Vi spelade härlig fotboll och kunde ha gjort något stort, säger Zaine Söderlund som var tränare även under 2008 års säsong som slutade med degradering och sedermera nedläggning av klubben.
Som tränare i Bälinge såg han Linda Sembrant slå igenom på Sverigescenen. Idag är Sembrant proffs i franska Montpellier och ordinarie i det landslag som i sommar ska spela VM i Frankrike.
– Jag hade Linda även på Gränbyskolan när hon gick i sjuan, åtta och nian och då kunde man inte tro att hon skulle gå hela vägen till landslaget, bli utlandsproffs och till och med vara lagkapten i landslaget, erkänner Zaine Söderlund som ifrågasätter begreppet talang.
– Linda var en ledargestalt och hennes noggrannhet stack ut bland alla andra. De som går framåt och blir något präglas ofta av en målmedvetenhet, de vet varför de kommer till träningarna och de vet att de måste jobba hårt. Linda Sembrant hade allt det där som ger resultat i längden.
Beskrivningen passar också väl in på en spelare som Niklas Busch Thor, som under sina tidiga år var en pådrivare på mittfältet i Gusk under Zaine Söderlunds ledning.
– Han var en oerhört klok kille, oerhört proffsig och han var dessutom noggrann med sina val av klubbar. Han gick via oss i Gusk till Frej och sedan blev Kim Bergstrand och ”Tolle” Lagerlöf intresserade av honom, säger Zaine Söderlund.
– Det är exakt det här man försöker säga till ungdomar i dag; att man måste ha tålamod och vara professionell i allt man gör, säger Zaine Söderlund som även var med och fick se Kim Skoglund slå igenom i Sirius som 17-åring 2005.
– Han hade jag också på Gränbyskolan och jag har aldrig tvekat om att spela unga spelare. Är de tillräckligt bra ska de spela. Kim hade en bra attityd och jobbade stenhårt.
Nu när division II-fotbollens säsong står för dörren står Zaine Söderlund stadigt med fötterna på jorden. Han gör sin tredje säsong under sin tredje sejour som huvudränare i Gusk och grundförutsättningen för att lyckas är att ha kul och trivas i den miljö man verkar i för stunden. Zaine Söderlund tycker att det här är fantastiskt roligt – och tackar det nya samarbetet med Sirius för det.
Sirius har valt att dra sig ur U21-serien och tanken är att Gusk ska bli ett naturligt steg för de U19-spelare som tar examen från Sirius akademi, men inte kan slå sig in i den allsvenska A-truppen.
Inom ramen för samarbetet blir även Sirius akademitränare Oscar Zettergren assisterande tränare till Zaine. En gång i tiden var de lärare och elev på Gränbyskolan. För första gången på … Ja, kanske någonsin har Sirius och Gusk ett samarbete att tala om.
– Jag och Conny Sveijer (Sirius akademi) har pratat de senaste två, tre åren om det här samarbetet. Vi har fått en oerhörd energi av att Oscar har kommit in och det är en tydligare tråd över hur vi ska spela och träna i Gusk. Sirius visar en oerhörd seriositet när de heltidsanställer Oscar för att vara tränare i Sirius akademi, samtidigt som de ger honom tid för att följa upp spelarna i Gusk, säger Zaine Söderlund, som inte känner sig överkörd i sin roll.
– Nej, jag är fortfarande huvudtränare, men man är alltid två om det och man klarar sig inte själv om man inte har en grupp runt sig. Är du ödmjuk har du dessutom möjlighet att lära dig något av det. Jag har alltid haft en glädje av att jobba med yngre tränare, det är intressant bollande, säger Zaine Söderlund.
Rutinerade division II-spelare som Marcus Lindström, Mikael Mellberg, Patrik St Cyr, Anton Eriksson och Ümit Aras kommer att få bära ett tungt lass i Gusk, och kombineras med talanger från Sirius, som Daniel Baban, Buster Sjöberg och Olle Ekman.
– Vi ska vara mer bollförande är någonsin tidigare, ha en högre lägstanivå och …
.. bli bättre än tia?
– Absolut. Utgångsläget är bra och jag har på förhand inget att skylla på.