Fotbollströjor på – för att uppmärksamma Lexies cancer

Sjuåriga Lexie har cancer. Nu har hon blivit uttagen till ett unikt fotbollslag som tränas av Janne Andersson. Och fredag den 12 april bär hon också en fotbollströja. Allt för att uppmärksamma kampen mot Wilks tumör.

Mamma Linn fångade en bild när pappa Erik satt och höll Lexies hand under ett ingrepp.

Mamma Linn fångade en bild när pappa Erik satt och höll Lexies hand under ett ingrepp.

Foto: Privat

Fotboll2024-04-12 05:00

Lexie är som vilken sjuåring som helst. Det är en glad och sprallig tjej som blygt kommer fram och hejar i hallen. Hennes mamma Linn Holm berättar att många blir överraskade när de träffar Lexie. Den där hemska cancern märks inte alls på henne.

– Hon mår jättebra nu, det är inget alls som märks idag. Hon har lite hjärntrötthet, något som är ganska vanligt för barn som fått cancer, och det slår till ibland. Men det är något vi kan leva med, berättar Linn.

Lexie och elvaåriga storasystern Zoey sätter sig och ritar vid köksbordet, Linn förbereder en kopp kaffe, pappa Erik är på väg hem från jobbet och kaninen Simba springer runt i vardagsrummet. På ytan är de en helt vanlig familj. 

Men i veckan har familjen Holm mer eller mindre dagligen fått besök av media. Anledningen är att Lexie är ett av elva barn som tagits ut i Barncancerfondens fotbollslag. Ett lag som tränas av Sveriges tidigare förbundskapten Janne Andersson.

– Det är jätteroligt att Lexie kom med i laget. Vi blev kontaktade av Barncancerfonden med frågan om Lexie ville vara med i laget, och det ville hon självklart.

undefined
Lexie visar upp sin egna matchtröja som hon fått av Barncancerfonden.

Till skillnad från andra lag så kommer denna startelva inte spela några matcher. I stället handlar det om att uppmärksamma Barncancerfondens arbete och ge barnen roliga upplevelser. Tillsammans med sina lagkamrater fick Lexie åka och se det allsvenska laget AIKs premiär i allsvenskan.

– Jag gillar AIK, alla spelare var snälla. Det roligaste var att träffa spelare i omklädningsrummet, berättar Lexie.

Men även om spelarna var snälla och även signerade Lexie matchtröja från Barncancerfonden så har de alla en bit upp till favoriten.

– Filippa Angeldal är min idol, säger Lexie glatt och skiner upp.

Lexie lever sitt bästa liv just nu, hon får gå ut på Friends gräsmatta, träffa allsvenska spelare och äta pizza med Janne Andersson. Men det har funnits jobbigare stunder, mer exakt för två år sedan när hon diagnostiserades med Wilms tumör.

undefined
Alla spelare har ett eget nummer och så har vi i familjerna nummer tolv på ryggen för vi är den stöttande supportern.

Hela situationen hur Lexis cancer upptäcktes är en historia i sig. Familjen befann sig på skidsemester när olyckan var framme. En skidåkare svängde ut från skogen och kraschade rakt in i pappa Erik och Lexie. Erik fick ont i sitt knä medan Lexie klarat av smällen bra. Trodde alla.

Senare under kvällen fick Lexie feber och några dagar senare började hon få ont i magen. I takt med att smärtan inte avtog, utan bara blev starkare, började familjen ana att något inte stod rätt till. Först misstänkte man att det var blindtarmen som orsakade problemet, men efter röntgen stod det klart att Lexie haft en tumör som kapslat in njuren. Och olyckan i skidbacken hade fått tumören att spricka.

– Den här tumören växer och kapslas in i de inre organen, den tar över lungor och lever, så det är inte så ofta man ser den. Utan man brukar märka det genom att det blir svårt att andas för barnet, förklarar Linn.

Kan man säga att det var tur att olyckan skedde så ni upptäckte tumören?

– Det är aldrig bra när en tumör spricker för då kan den sprida sig fortare, men samtidigt upptäckte vi den så tidigt så den hann aldrig sprida sig till lungorna. Men tumören satt fast i levern så och det var man tvungen att skrapa bort tumören, men vi slapp ta bort några organ.

undefined
Gosedjuret Hunden var med Lexie på sjukhusbesöken.

Idag är Lexie färdigbehandlad och men går på efterkontroller. Något som kommer fortsätta tills hon är 18 år gammal.

– Ifall man inte vet att Lexie har haft cancer så hade ingen kunnat uppfatta henne som sjuk. Men där och då var det jättejobbigt. Det var lite som att man fick ta en dag i taget hela tiden, säger Linn och fortsätter:

– Vi i familjen fick corona. Vanligtvis isolerade man sig ju en eller två veckor, men eftersom Lexie helt saknade immunförsvar under den tiden hon gick på cellgifter så tvingades vi isolera oss i fem veckor. 

Så i en tid när familjen som mest behövde stöd tvingades man i stället isolera sig själv.

– Det var då vi behövde vänner och familj som mest så det var en tuff period. Idag mår vi bra men där och då var det jobbigt, man fick ta det dag för dag, säger Linn.

undefined
Lexie är ett av elva barn som tagits valts ut till Barncancerfondens lag. Varje spelare fick ett eget spelarkort.

Att familjen mår bra märks på mer än ett sätt. När ämnet fotboll nämns så rycker både Lexie och Zoey till. 

Elin berättar att Lexies träning sätter igång nästa vecka, men hon blir snabbt avbruten av sjuåringen som rättar mamman.

– Det är faktiskt om sex dagar.

Rätt ska vara rätt.

I kontrast till att systrarna förbereder sig för fotbollssäsongen så ligger Lexies "spelarkort" framme på köksbordet. Där står hennes namn, favoritlag och favoritspelare. Men det står även hur många dagar hon tvingats tillbringa på sjukhus, hur många cytostatikabehandlingar och hur många strålningsdagar hon haft. Och det är höga siffror.

– Första gången vi åkte in så mer eller mindre bodde vi på sjukhuset i tre och en halv vecka, säger Linn. 

Och just sjukhusbesöken har varit det jobbigaste för Lexie.

– Det tråkigaste är att behöva sova på sjukhuset.

Men det fanns en ljusglimt med besöken. Sjukhusbesök betyder sjukhusmat, och sjukhusmat betyder daglig efterrätt. 

– Det var kladdkaka, muffins och samtidigt fick du äta hur mycket chips du ville, berättar Linn.

– Och så fick jag pannkakor, fyller Lexie i.

undefined
Mamma Linn fångade en bild när pappa Erik satt och höll Lexies hand under ett ingrepp.

På fredag kommer Lexie och familjen vara med i radio och prata om Barncancerfondens manifestation i kampen mot barncancer. Då uppmanas alla, fotbollssupportrar eller ej, att sätta på sig sitt favoritlags tröja och bidra till Barncancerfondens arbete.

– För oss betyder det väldigt mycket. Dels för att vi gillar fotboll allihopa men också för att vi vill hjälpa till att uppmärksamma Barncancerfonden. Det handlar ju om framtida barn som kan drabbas av cancer, säger Linn och fortsätter:

– Hade folk inte redan skänkt pengar till forskningen så hade kanske inte Lexie klarat sig. Så nu har vi chansen att dra vårt strå till stacken och hjälpa till på det sätt vi kan.

Linn förklarar att Barncancerfonden inte bara hjälpt Lexie, utan att organisationen stöttar hela familjer när ett barn blir drabbat.

– Många tror att man ska skänka pengar så forskningen går framåt, och det är absolut sant, men det är så mycket mer runt omkring.

– Bland annat har Zoey fått åka på massa roliga saker, tillsammans med andra drabbade syskon har hon fått åkt iväg och bowlat och besöka Furuvik. Barncancerfonden har en person som bara arbetar med anhöriga och det är jättefint. Det finns alltid en risk att syskonen "glöms bort" när ett annat barn i familjen får cancer. 

undefined
Hela familjen var på gott humör och ser fram emot fredagens manifestation.

När Lexie var sjuk så beskrev du det som att ni tog det dag för dag. Hur ser livet och framtiden ut idag?

– Det är klart att man får en klump i magen varje gång Lexie känner att hon har feber eller ont i magen. Men jag skulle säga att vi tänker som alla andra, vi diskuterar och planerar solsemestrar nästa år och så. 

– Vi har sagt det att vi kan inte gå runt och oroa oss hela tiden. Nu när Lexie känner sig frisk så kör vi på som vanligt.

Samtidigt som intervjun avslutas börjar vinden och regnet tillta. Men det verkar inte vara något problem för Lexie och Zoey, utan båda ger sig ut i regnet. Självklart för att spela fotboll.

FAKTA

Fotbollströjefredag är en manifestation i kampen mot barncancer. Då enas fotbollssverige för att stödja barn och familjer som drabbats av barncancer. Ta på dig ditt favoritlags tröja på jobbet eller i skolan den 12 april, ta en selfie och dela den i sociala medier. Använd gärna #Fotbollströjefredag. Glöm inte att swisha en gåva 90 20 991 och stöd forskningen. 

Wilms tumör

Wilms tumör, eller nefroblastom, är en elakartad njurtumör som nästan uteslutande uppträder under småbarnsåren. Ofta upptäcks den här formen av barncancer först när den spridit sig vidare från njurarna till andra organ, som lungor och lever. Den drabbar ungefär ett barn per 10 000 födda, vilket i Sverige innebär 10–15 nya fall årligen. En stor majoritet av dessa barn är 1–5 år gamla vid diagnos och det drabbar lika ofta flickor som pojkar. Ibland drabbas också spädbarn och skolbarn och i sällsynta fall även vuxna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!