Efter att Fredrik Bernhardsson valde att lämna rollen som huvudtränare och sportchef för Gusks damlag i elitettan gav sig klubben ut på jakt efter en ersättare. Valet föll på meriterade Pierre Persson som bland annat i mångt och mycket låg bakom Växjös resa från division 1 till allsvenskan. Trots att han dagen till ära dragit på sig en förkylning så är den karismatiske tränaren på ett strålande humör när han träffar UNT.
– Jag tycker det finns en stor potential i Gusk och jag tror också att min spelfilosofi kan adderas in i det som redan finns, säger han på restaurangen precis intill den nya hemmaarenan på Studenternas.
Och på tal om restaurang. Persson driver en själv, men mer om det lite senare. Gusk siktade högt i fjol. Det pratades om topp tre, men det var aldrig särskilt nära. I stället slutade laget på en minst sagt blygsam tiondeplats.
Min personliga känsla var att Gusk i fjol insåg att stommen som tagit laget till elitettan inte kan ta laget så mycket högre upp?
– För mig handlar det om att implementera lite andra saker i spelet, försöka ha lite mer kontroll och styra spelet med boll. Det är en ambition.
Vad tänker du kring 2025 och ambitioner?
– Det är så många som vill vara med i toppen. Du har Eskilstuna, Örebro, Umeå… Trelleborg som varit tydliga med att de vill vinna serien. Det blir en tuff, men intressant serie. Kan vi få in lite nytt, lite ungdomlig touch kanske i nyförvärv och behålla stora delar av truppen som funnits, bygga vidare på det så tycker jag att det ser ljust ut.
Han är dock tydlig med att ambitionerna är högre än fjolårets resultat.
– Rent krasst så är det inte så att jag flyttar upp till Uppsala utan familjen för att vi ska bli åtta, det är inte min ambition. Jag har alltid höga mål och höga ambitioner. Det är bra om vi är ett topplag.
Persson pratar mycket om utveckling, att han vill utveckla truppen snarare än att värva sig till toppen. Något Gusk inte har råd med.
– Jag har haft turen och kanske lite skicklighet också att göra lag som legat på lägre nivåer till lag som vinner serier och blir topplag. Jag har en stark tro på spelarna och jag klarar av att utveckla spelare, det är jag trygg i, säger han och fortsätter:
– Det viktiga för mig är att det finns spelare med potential som har höga ambitioner och vill utvecklas. Det är grundstenen. Jag vet att spelarna kommer bli bättre. Det är det enda jag brukar lova spelare. Det handlar inte om en garanterad plats i elvan, det är inte min stil, men jag kan lova att de kommer bli mycket bättre fotbollsspelare än de varit tidigare. Det är det jag står för.
Hur truppen kommer att se ut är inte klart, men den nytillträdde tränaren och sportchefen hoppas att man kan fylla på med spelare underifrån.
– Det är en viktig del, spelare som kommer från F17, F19 och även vårt division 2-lag ska känna att det finns en möjlighet att ta sig in i elitettan. Det är en viktig signal för klubben och spelarna som finns här.
Hur ser du på konkurrensen med IK Uppsala Fotboll?
– Jag har inte satt mig in så mycket i Uppsala, det berör mig inte så mycket för tillfället. Sedan är det alltid så i lite större städer att rivalmöten ibland tar för mycket fokus. För mig som kommer utifrån så kommer de matcherna vara som vilken match som helst. Ser man över en serie, har man höga mål och ambitioner, så är det inte de två matcherna som är de viktigaste.
Man kommer hellre högre upp i tabellen, men förlorar båda derbyna än tvärtom?
– Ja, exakt. Det är något vi inte ska lägga så stort fokus vid. Varje match är viktig, en träning i taget och fokusera på det. Vi ska slå varenda jävla passning rätt på träningen först.
Pierre Persson är inte bara fotbollstränare. Han har drivit en handfull restauranger genom åren och tillsammans med sin familj så har han sedan 2022 restaurangen ”Peps” i Sölvesborg.
– Sonen och frugan är kockar och dottern är utbildad, men är ansvarig ute i servisdelen. Jag är väl duktig på att se saker, vad som är inne, känslan och lite sådär.
Hur är du själv i köket?
– Det funkar väl ganska okej, men du vet när man inte behöver laga så mycket så gör man inte det liksom.
Favoriten på menyn?
– Jag gillar husmanskost och sådär, fläsk. Wallenbergare, köttbullar och så vidare.
Han beskriver sin restaurang som ”en storstadsrestaurang i en småstad”.
– Det hade funkat väldigt bra här i Uppsala.
Finns det sådana planer?
– Inte just nu, men… man vet inte.
Vad är det för likheter mellan att driva restaurang och ett fotbollslag?
– Det är väl lite samma. Det är anställda, personal som ska fungera ihop. En del är jäkligt bra när det är sjukt mycket att göra, men lite sämre när det är lite att göra och tvärtom. Så är det lite i ett fotbollslag. Det är relationer och sätta ihop ett lag som ska fungera ihop.
Allt det där har dock Persson nu lämnat fru och barn nere i Blekinge för att ta hand om Gusk de två närmsta säsongerna till att börja med.
– Jag har jobbat i Stockholm, Malmö, Köpenhamn, Växjö och utanför Paris. Vi är vana vid att få pussla ihop det. Så länge hon trivs med det så är det jättebra.
Vad hoppas du få ut av din tid i Gusk?
– Jag vill ha gjort jäkligt bra resultat och utvecklat spelare. Har inte vi gått upp i allsvenskan så ska det finnas spelare som går vidare till en högre nivå.