Kritik mot rankingen för plantider: "Damlag straffas"

Systemet för träningstider är orättvist och missgynnar damlagen. Detta måste ändras om det ska bli fler tjejer som spelar fotboll, anser spelare och tränare i en av stans damlag.

VP under en träning på Ekebyvallen. Nu under den så kallade period 3 har de bra träningstider anser de. Värre är det under övriga perioder under året.

VP under en träning på Ekebyvallen. Nu under den så kallade period 3 har de bra träningstider anser de. Värre är det under övriga perioder under året.

Foto: Henrik Söderlund

Fotboll2022-09-03 12:00

En rankningslista med samtliga Uppsalas seniorlag, herr- och damlag, tas varje år fram och ligger till grund för vilken ordning klubbar och lag får välja träningstider. Ju längre ned på listan desto sämre tider riskerar man att få. 

– Damlag straffas i dag av att det är färre damer än herrar som spelar fotboll helt enkelt. Det finns fler divisioner för herrfotboll. Hade det funnits 8 divisioner för damer också hade förhoppningsvis rankingen varit självklar. Lika för lika divisioner. Men nu är det inte så, säger Linnea Aronsson i IF VP som spelar i damfemman.

undefined
"Att träningar slutar runt 23.00 är problematiskt av flera olika anledningar. Inte bara att det är jobbigt att komma hem runt midnatt. Det kan också kännas otryggt att cykla hem genom staden efter 23.00", säger VP-tränaren Allar Piirsoo.

Hennes lag rankas efter lagen i herrfemman, herrsexan och herrsjuan. Endast lagen i herrarnas division 8 får välja tider efter dem.

– Herrarna i division 5 rankas betydligt högre trots att de är lika långt från högsta ligan som vi är, just för att de också har lag under sig. Rankingen står och faller på att damerna har färre lag, inte sämre fotbollsspelare. Det blir dubbelbestraffning med sämre förutsättningar genom alla tider, som gjort att damspelarna blivit färre, och sedan sämre förutsättningar just för att vi är färre! Då blir det något som verkligen skaver. Och är det så konstigt att damerna är färre när systemet så tydligt gynnar herrarna? frågar sig Linnea Aronsson.

Tränare i VP för fjärde säsongen i rad är Allar Piirsoo. Inte heller han tycker att upplägget med tider är rättvist.

– Jag tycker att den nuvarande fördelningen av plantider varken är rättvis eller jämlik. Jag tror inte heller att fördelningen har gjorts orättvis medvetet. Utan det beror på att man gradvis har ändrat ett tidigare orättvist system, vilket har gjort att det finns kvar en del element av orättvisa, kommenterar han.

undefined
Allar Piirsoo, tränare i VP.

– De flesta lag i damfotboll på lägre nivåer har brist på spelare, trots att det finns många tjejer som vill spela fotboll. Men man väljer att inte göra det för att träningar slutar 23.00, vilket leder till att lagen i lägre divisioner får ställa in många träningar. Om herrlagen förlorade några spelare på grund av sena tider har de fortfarande tillräckligt många spelare för att genomföra träningarna. Herrfotbollen har flera utövare, därför blir effekten av sena träningstider inte lika avgörande som det blir för damlagen, menar Piirsoo.

VP-tränaren fortsätter:

– Och viktigaste aspekten för att det ska bli mer rättvist och jämlikt är att damfotboll behöver synas mer. Om damfotbollen på alla nivåer blir synlig för alla kommer fler unga tjejer att välja vara kvar i sporten. I dagsläget tränar de flesta damlagen, som inte är elitverksamheter, så sent på kvällen att de flesta unga tjejer har gått och lagt sig. När unga tjejer är ute och leker, på och runt, fotbollsplaner är det oftast herrlag de får se, det är herrfotbollen som framstår som det normala. Då är det inte så konstigt att man inte lockas att fortsätta med fotbollen efter ungdomsåren.

undefined
Allar Piirsoo, 32 år, kommer ursrpungligen från Estland men är nu inne på sin fjärde säsong som tränare i VP.

I systemet finns olika perioder. Just nu är lagen inne i slutet av period 3 och denna sommarperiod är minst problematisk. Nu kan VP:s damer träna på Ekebyvallens gräs och Ekebydalens konstgräs och sluta 21.00 men under övriga perioder under året är det betydligt värre. Under period 2 fick de exempelvis börja 21.00 och sluta 22.30 på båda sina träningstillfällen i veckan. Ena träningen förlades till Johannesbäcksskolan, en bra bit från VP:s naturliga område.

– Att träningar slutar runt 23.00 är problematiskt av flera olika anledningar. Inte bara att det är jobbigt att komma hem runt midnatt. Det kan också kännas otryggt att cykla hem genom staden efter 23.00.

– Jag önskar att det fanns mer tanke bakom rankingen. Att man skulle erbjuda damlag möjligheter att träna på bättre tider. Åtminstone ett pass i veckan. Damfotbollen behöver lite fördelar för att komma ikapp herrfotbollen, menar Piirsoo.

undefined
Spelare och tränare i VP vill att den rankinglista som finns gällande plantider ändras till fördel för damlagen.

Rankningslistan tas årligen fram av Alliansen Uppsala Fotboll, AUF, och är den lista som kommunen använder sig av i fördelningen av tider.

– Kommunen ska aktivt jobba med jämställdhet, och har ett stort ansvar i att se över systemet. Om vi ska kunna bryta mönstret med färre damlag och öka antal kvinnliga fotbollsspelare i Uppsala behöver systemen lyfta och stötta damlagen, inte straffa oss för att vi är färre. Jämställdhet på riktigt inom fotbollen kommer inte utan satsningar på flick- och damfotboll, där rimliga träningstider är en del av det, menar Linnea Aronsson.

Hur skulle ni vilja se att rankingen såg ut?

– Jag skulle önska att inte rankas efter herrar som spelar lägre divisioner, säger Aronsson.

– Jag önskar att det fanns mer tanke bakom rankingen. Att man skulle erbjuda damlag möjligheter träna bättre tider. Åtminstone ett pass i veckan. Damfotbollen behöver lite fördelar för att komma ikapp herrfotbollen, säger Piirsoo.

VP är en av klubbarna som ingår i alliansen. Har ni pratat med styrelsen?

– Vi har pratat med styrelsen. Och styrelsen vill att vi ska ha bättre träningstider. VP:s styrelse har också börjat ta mycket mer ansvar för jämställdhet inom föreningen efter lite påtryckningar från spelarna i laget. Sen har jag ingen aning vad som sägs på alliansmöten senare när rankinglistor klubbas.

undefined
Uppsalalagens prioritet vid val av träningstider påverkas av det totala antalet dam- respektive herrlag.

När UNT är på besök under en träning på Ekebyvallen är stämningen god. Om det beror på de för stunden mer fördelaktiga träningstiderna eller medvind i resultaten låter vi vara osagt. Klart är att det har gått bra på planen under säsongen. VP spelar i division fem södra och har bara förlorat en match så här långt, den kom nyligen mot toppkonkurrenten Knivsta. Vaksala SK 3 är dock de som toppar tabellen, fem poäng före Knivsta 2 som är tvåa och hela tolv poäng före VP. Men då ska man ha med sig att tabellen haltar betänkligt. VP har för stunden hela fyra matcher färre spelade än sina toppkonkurrenter. September blir minst sagt matchtät för de orangeablå med hela sju matcher inom loppet av 25 dagar.

– Vår tränare brukar skämta om att största motivationen att vinna serien är för att få mer rimliga träningstider på vintern. Tyvärr är det är ju sant, säger Linnea Aronsson.

Fotnot: Lagen på herr- och damsidan som spelar i landets högsta serier väljer före övriga och finns inte med på den lokala rakningslistan som sammanställs årligen av Alliansen Uppsala Fotboll och är den ranking som kommunen använder sig av. Högst rankad damserie går alltid före högst rankad herrserie.

Så ser rankinglistan ut

Division 1 dam

Division 2 herr

Division 3 herr

Division 2 dam

Division 4 herr

Division 3 dam

Division 5 herr

Division 4 dam

Division 6 herr

Division 7 herr

Division 5 dam

Division 8 herr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!