– I och med att det kommit så mycket snö har vi redan nu plogat bort vallar runt planerna men fortsätter det så här får vi det man kallar vinterplaner. Man får inte fullstor plan till slut utan vi får lägga snön inne på planerna för att det inte finns plats att köra bort den, säger Mats Benker, enhetschef för anläggningsdrift på kommunala bolaget Uppsala arenor och fastigheter.
Det är fyra konstgräsplaner i Uppsala som just nu snöröjs; Studenternas, Löten, Johannesbäck och Österängen.
– Det är enbart de uppvärmda planerna vi har beredskap för att se till de hålls öppna. De andra snöröjer vi inte, säger Benker.
"De andra" kommer att börja röjas först nästa år. Vecka 2 inledes röjning av dem på vardagar. Från vecka 8 även på helger. Trots det finns det tillgängliga för träningar – om väderleken och underlaget tillåter – redan nu.
– Man kan inte utgå från att de är snöröjda om det har snöat. De kan bokas men man kan inte utgå från att boka in ett lag från Stockholm och spela en träningsmatch och sen bli lite ledsen för att det inte går att spela. Då får man boka på de uppvärmda planerna, om det finns tid, säger Benker och berättar att det varit så över lång tid. Säkerligen de senaste 15 åren.
Årligen hålls möten med Upplands Fotbollförbund och Alliansen Uppsala Fotboll, AUF, som är införstådda med hur det ser ut.
– De har ju en förvaltningsplan, som är genuin och gedigen, över hur de ska hantera de här planerna vintertid. Samtidigt är ju en investering av en konstgräsplan något man gör för att kunna spela på den kalla årstiden. Det är ju en anledning till att vi har en konstgräsplan på nya Studenternas också, för att kunna spela betydligt fler månader, säger Mattias Sjunnesson, ordförande i AUF.
Samtidigt som han alltså har förståelse för att det inte alltid går att beträda konstgräsplanerna när vintern är som hårdast önskar han att tillgängligheten vore större.
– När det blir den typ av väderlek att det blir knepigt för vilken förvaltare som helst kan jag ibland tycka att vi har en dålig förståelse för att det är en utmaning. Men när lagen ska ut på sin träning och inte tagit del av informationen att det är avstängt kan jag förstå dem. Vi i alliansen värderar varje timme en plan är tillgänglig väldigt högt. Man bör acceptera en hög förvaltningskostnad eftersom att det är så många individer det berör. Vi har ju träningsplaner där det i perioder kan vara upp till 70 spelare samtidigt, säger Sjunnesson.
Trots att de egentligen inte ska snöröjas plogas ändå de ouppvärmda planerna lite då och då.
– Det är för att vi har lärt oss att blir det för mycket snö på planen blir det för tungt och mattan kan skadas vid vridmoment. Vi plogar långsida från långsida för att undvika svängar men nånstans blir det ett vridmoment som kan skada planen, säger Mats Benker.
Den dåliga förståelsen som tidigare nämnts tror såväl Mattias Sjunnesson som Mats Benker beror på dålig information om hur snöröjningen är avtalad.
– Spelare och ledare måste ha en viss förståelse för att man inte har en hundraprocentig snöröjning. Nån gräns finns det. Information tror jag faktiskt är nyckeln. De enskilda klubbarna ska se till att informationen når ut till de enskilda lagledarna. Det är det viktigaste. Det är ett väldigt högt engagemang på tjänstemannasidan men de kan inte arbeta på ett annat sätt än det uppdrag de fått, säger Sjunnesson.