Khashoggis fästmö fördömer Newcastle-affären

Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, fördömer affären där ett saudiskt konsortium köpt Premier League-klubben Newcastle.
–De bryr sig bara om klubbens ekonomiska framtid, säger hon enligt AFP.

Hatice Cengiz, fästmö till den mörksade journalisten Jamal Khashoggi.

Hatice Cengiz, fästmö till den mörksade journalisten Jamal Khashoggi.

Foto: Alexandra Wey

Fotboll2021-10-08 16:11

När Newcastle köptes upp av ett konsortium, lett av saudiska PIF, var det många fans som jublade. Premier League-klubben gick från att ha en illa omtyckt ägare, Mike Ashley, till att bli rikast i fotbollsvärlden.

Men fansen bryr sig bara om pengarna. Det säger Hatice Cengiz, fästmö till journalisten Jamal Khashoggi, som mördades 2018 på det saudiska konsulatet i Istanbul – ett mord som den saudiska regimen i allmänhet och kronprins Mohammed bin Salman i synnerhet, anklagats för att ligga bakom.

– Det verkar som att de (fansen) inte bryr sig om vad som hände med Jamal, de bryr sig bara om klubbens ekonomiska framtid, säger hon i BBC Radio enligt AFP.

– Jag vill påminna dem om att det finns viktigare saker än pengar, det finns viktigare saker än den här klubbens ekonomiska situation. Ni borde tala om för dem att de inte kan köpa något engelskt lag på grund av det här brottet – det är ett klart budskap som varje engelsk person borde ge dem.

"Finns viktigare saker"

Mohammed bin Salman, eller MBS som han kallas, är ordförande i PIF, och anklagas för att använda klubbköpet som ett sätt att "sportwasha" bilden av Saudiarabien.

Termen "Sportswashing" syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

"Orealistiskt"

En av de nya delägarna i Newcastle, Amanda Staveley, förnekar att Saudiarabiens regering kommer att vara inblandat i klubbens affärer, trots kronprinsens ordförandeskap i PIF.

– Absolut inte, svarar Amanda Staveley i en BBC-intervju.

– Vår samarbetspartner är inte den saudiska staten utan PIF.

Men det är alla inte så övertygade om. Madawi Al-Rasheed, professor på Mellanösterncentrumet på London School of Economics, tror att MBS kommer att vara med och fatta beslut.

– Det är väldigt, väldigt orealistiskt att säga att offentliga och privata medel är skilda saker i Saudiarabien, säger hon enligt AFP.

– Det (Saudiarabien) är i grund och botten ett enmansstyre. Jag ser det här som att man säljer sina kronjuveler till en krona med blod på sina händer.

Fakta: Mordet på Jamal Khashoggi

Journalisten och saudiern Jamal Khashoggi levde sina sista år i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det. Ett 20-tal saudier har ställts inför rätta, men alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

Khashoggis kvarlevor har fortfarande inte hittats.


Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen är vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad. Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Saudiarabiens ekonomi har byggts upp kring oljan. Reformprogrammet Vision 2030 lanserades i april 2016 med syfte att diversifiera ekonomin.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!