Fotbollsuppland skakades av en rad otäcka händelser under helgen.
För att göra ett par långa historier korta:
En division VI-match i Sigtuna avbröts sedan en spelare i samband med en utvisning knuffat omkull domaren, en P10-match i Roslagscupen bröts sedan domaren utsatts för flera verbala påhopp från en förälder – och under en division VI-match på Ekebyvallen tillkallades polis sedan en spelare slagit domaren medvetslös på planen.
– Jag blir förfärad, jag förfasas, blir arg, besviken, ledsen. Det är en cocktail av känslor, säger Jonas Eriksson.
– Det spelar ingen roll att det finns hundra goda exempel om det dyker upp ett enda av dessa exempel som dessa. I helgen dök det upp tre ... Jag blir så arg.
Jonas Eriksson har varit Fifadomare sedan 2002, dömt både EM, VM och Champions League. Han dömer allsvenskan och superettan varje vecka, men är också domaransvarig i Sigtuna IF. 43-åringen från Sigtuna har sett och hört det mesta – på alla nivåer.
Han tycker att det är bra att dessa händelser kommer upp till ytan, men suckar i samma andetag som han välkomnar diskussionen.
– När sådant här händer skapar det alltid en diskussion för alla som är inblandande, för spelare som ledare, förbund som media. Men min slutsats blir ju att vi inte lär oss någonting av de här. I helgen hände detta och i augusti kommer det att hända igen. Man känner sig på många sätt maktlös, säger Jonas Eriksson.
Och en sak står klar när han summerar läget som råder på och runt fotbollsplanerna.
– Den här attitydsförändringen gentemot domare är inte bara ett fotbollsproblem, utan det är ett samhällsproblem. Folk är tuffare i allmänhet, folk är mer aggressiva, det är en hårdare ton på nätet, man erkänner inte sina misstag och man skyller på andra.
– Man ska inte ta bort den passion som finns inom fotbollen och man ska låta spelare få ett påslag av adrenalin, men det finns en gräns däremellan och man blir förbannad när sådant här sker.
Jonas Eriksson tycker att det var strongt gjort av Almo BK:s ungdomsdomare Albin Collin att bryta P10-matchen i Roslagscupen i helgen, men han ifrågasätter starkt föräldrarna som var på plats.
– Hur förklarar man för ett par tioåriga killar att man avbryter en match, funderar Jonas Eriksson.
– Jag undrar hur jag skulle reagera om jag var där som publik. Jag hoppas att det finns civilkurage bland föräldrar. Det här är en förälder som missköter sig, men det finns tio till som står bredvid och tittar på. De har ett lika stort ansvar.
Många unga domare tycker att föräldrarna är värst när det kommer till hot och anklagelser och Jonas Eriksson tror på utbildning och höga krav som en lösning.
– På många sätt handlar det om enskilda individer och det går inte att skydda sig till hundra procent, oavsett hur många matchvärdar du har, men en idé som jag har pratat om tidigare är utbildningsfrågan. Vi utbildar alla ledare, alla domare och massa annat folk inom vår fotboll, men vi utbildar tamesjutton aldrig föräldrarna.
– Jag säger: Skicka alla föräldrar och alla spelare på en obligatorisk utbildning inför varje säsong. Tvinga dem till klubblokalen där du som förening förklarar hur det ska fungera på en fotbollsmatch. Det är en jätteapparat för en klubb förstås, men först då har man i alla fall visat att man försökt lösa problemet.
Jonas Eriksson skickar en uppmaning till att fotbollsföräldrar där ute:
– Den som står och gnäller på domarna vill ha bättre domare, men de skapar i stället en brist på domare. Folk måste helt enkelt börja inse att det inte blir någon match om det inte dyker upp någon domare, säger Jonas Eriksson.