Debatten har varit stor sedan Svenska Fotbollförbundet röstade igenom införandet av fria byten så högt upp som division I (landets tredje serie) på damsidan och division II på herrsidan. Protestlistor har skapats och flera föreningar har pratat om att strunta i fria byten och spela som man alltid gjort genom att klubbarna kommer överens. Det pratas även om att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden. Gusks tränare Zaine Söderlund ställer sig ledet av kritiker till beslutet.
– Jag tycker inte att det ska vara så. Jag förstår att det finns fördelar också, men överlag är det ett negativt beeslut. Det missgynnar bätttre lag som jobbar mer i 90 minuter och har ett högre tempo, säger Söderlund.
Vad finns det för fördelar?
– De unga spelare som spelar i division II får hela tiden möta tufft motstånd under 90 minuter, det är väl det.
Beslutet togs under fredagen och när UNT pratar med Söderlund så kan han inte dölja sin besvikelse.
– Jag har knappt smällt det här, jag trodde inte det var sant. Jag är fortfarande i chock.
Det som framför allt upprör Söderlund är ett scenario där lag medvetet förstör rytmen i matcherna, något som Söderlund själv upplevt tidigare i Upplandscupen när man testade fria byten.
– Byter man jäkligt ofta så blir det stopp i spelet givetvis, det blir avblåsning på avblåsning och det finns säkert lag som kommer att göra det. Jag gillar det inte och man kommer sätta i system att förstöra fotbollen i enstaka matcher, säger Söderlund.
Inte heller Gusks tränare på damsidan, Caroline Lundberg, jublar över beslutet.
– Spontant känns det konstigt, vad är syftet med det? Har man många byten så sänks kraven på fysik och det är knappast elitförberedande. Det här är inte ett beslut som jag stöttar, säger Lundberg.
Hur ser ni på en föreningsöverskridande överenskommelse om att fortsatt bara använda tre byten?
– Jag skulle gå med på att göra det personligen om alla kom överens, säger Söderlund.
– Om alla lag i division I skulle komma överens om att göra så så skulle vi i Gusk också gå med på det, men jag kommer inte att driva frågan, säger Lundberg.
Det finns även en protestlista skapad av två spelare i division I-laget Boo FF som i skrivande stund har närmare 800 underskrifter.
– Spontant känner jag att jag inte kommer att skriva på någon protestlista, men jag förstår det personer som gör det, säger Caroline Lundberg.