"Ibland måste man säga som det är"

UNT har träffat Sirius tränare Kim Bergstrand för en längre intervju om den gångna, den kommande säsongen, hur han ser på Dalkurd samt gjort ett försök att förstå hans uppmärksammade temperament.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Fotboll2017-12-01 15:04

För fem år sedan summerade Kim Bergstrand sin första säsong som Siriustränare i en längre intervju med UNT för första gången.

Platsen nu är densamma som då.

Det kanske mest klassiska ställe som finns i Uppsala när det handlar om att dricka kaffe: Ofvandahls på Sysslomansgatan i närheten av Domkyrkan.

För dagen är det julpyntat med julgran och allt vad som hör till inför första advent.

Det är här som Bergstrand vill ses.

– Det ligger bra till och jag har andra möten här också i dag, så det passar bra. Det finns bra parkeringar också, och så tycker jag att det är ett mysigt ställe. Alla i Sirius är ju alltid på Fågelsången, så man måste ju bryta det. Det här stället är jättemysigt, väldigt trevligt och gott, säger tränaren..

Hur ofta är du här?

– För några år sedan var jag här lite oftare, men nu var det ganska länge sedan.

Du gillar att det är lite gammeldags och genuint?

– Framförallt gillar jag att det är ett gammaldags konditori. Jag tycker att det är betydligt trevligare än de nya kedjorna om jag säger så. Man är ju gubbe.

När jag intervjuade Uppsalas kanske största tränarprofil – som av vissa supportar kallas för ”Vår Sol” – senast på Ofvandahls hade Sirius precis missat avancemang till superettan på ett minst sagt snöpligt sätt i och med 0–1-förlusten hemma mot Östersund i den sista omgången.

Rubriken i UNT blev då ”Det går inte att jämföra begravningar”.

Nu har det som sagt gått nära fem år. Och vilka år.

Den här säsongen slutade Sirius sjua i allsvenskan som nykomling.

Smått makalöst för en stad som inte har haft allsvensk fotboll på över 40 år.

– Det har varit en intressant och väldigt rolig resa. Jag har haft förmånen att ha i stort sett samma kollegor hela tiden och det är många spelare som man har jobbat med länge. Det har varit kul och utvecklande. Utvecklingen har stått i fokus, och det har vi verkligen gjort. Det har varit jätteintressant, säger Kim Bergstrand.

Har du tvivlat någon gång och funderat på att lämna?

– Jag har inte tvivlat, men det är klart att vi har fått intressanta erbjudanden. Men vi har känt att vi inte har varit färdiga här, så det har inte varit rätt tajming. Jag har inte tvivlat, däremot kan man säga att de kraven som vi har haft inte alltid har uppfyllts om man säger så, men vi tycker att vi har haft tillräckligt intressant arbete för att fortsätta.

Vilka klubbar är det som har rykt i dig?

– Det kan jag inte säga.

Svenska eller utländska?

– Det är både och, men det är inte så intressant. Eller det kanske det är, men det kan jag inte berätta något om.

Även om det placeringsmässigt blev en stor succé för Sirius den här säsongen så har det varit en blandning av dur och moll när man ser tillbaka på allt som har hänt.

Som att laget låg trea i allsvenska efter halva serien (15 omgångar), rekordförsäljningen av Kingsley Sarfo till Malmö FF (för cirka 13 miljoner kronor), matchflytten till Gävle på grund av gräsproblemen på Studenternas, de sju raka förlusterna på hösten samt avsked för spelare som Ante Björkebaum, Andreas Eriksson, Niklas Busch Thor och Kim Skoglund under hösten.

För att nämna några saker.

– Det positiva jag tar med mig är ändå att den spelidé som vi och gruppen har haft och hur vi uppträder i träning, och den passion och energi som har funnits. Den räcker ganska långt. Vi har inte haft de mest namnkunniga grabbarna och den största budgeten, men man kommer väldigt långt på att ha en egen idé och ha en tro på det man gör. Det har väl bevisats i år. Det är många spelare som var med redan för sex–sju år sedan, säger Kim Bergstrand.

Kan den här grunden föra er vidare, eller har ni peakat?

– Med just den här gruppen kanske vi har peakat. Men det är redan under omgörning av en massa olika skäl, som skador och att folk går vidare. Men det gäller att inte vara nöjd någonstans, utan vi måste ha samma utvecklingsfokus och tro på att det går att göra bra saker med mindre resurser än konkurrenterna.

Hur ser du på den utmaningen?

– Vi kommer att behöva backa bandet lite grann när det gäller vår gruppdynamik och vårt sätt att spela, och så får man ta det därifrån. Det finns ändå massor av saker som är kvar. Ledarstaben kommer i princip att vara intakt och flera spelare kommer att vara kvar, så det blir inte som att vi börjar från början.

Du ser det inte som ett bra läge att ändra sättet att spela?

– Vi vet fortfarande inte exakt hur truppen kommer att se ut än, men grundfilosofin kommer definitivt vara kvar. Det är alla i Sirius överens om, att sättet att spela fotboll som vi gör är både effektivt och enligt många intressant att titta på.

… och om du vill lyfta fram något som du inte är nöjd med under säsongen?

– Det är väl skadesituationen, och den var tung redan från början och det fick vi slita med. Vi fick dessutom spelare sjuka i långa perioder och en massa konstiga grejer, och det var jättejobbigt naturligtvis. Vi måste ju se till att ha spelare som inte har så mycket skadebakgrund som vi har haft tidigare. Vi fick tre korsbandsskador till exempel, men det var ingen som fick det för första gången. Att vara friska är naturligtvis jätteviktigt, och det har vi jobbat stenhårt med en längre tid.

Under de sex år som Kim Bergstrand har varit tränare för Sirius har han gjort sig känd för att vara rak och säga vad han tycker – oavsett om det handlar om träningsförutsättningar, publiksiffror eller hur Uppsala kommun har hanterat frågan kring Dalkurd.

Det har lett till en lång rad av rubriker.

Men det finns även en annan sida av tränare som han inte har pratat så mycket om.

Att han även är en känslomänniska.

Visserligen har Bergstrand tidigare berättat för UNT att det händer att det kan komma tårar hemma i tv-soffan när han tittar på någon sentimental film, för att inte tala om hur känslosam han har varit vid Sirius avancemang till superettan och allsvenskan.

Bilden av en varm, mjuk och känslig tränare bekräftas även när man pratar med spelare och med folk runt omkring honom.

Kim Bergstrand är en engagerad – och känslosam – tränare.

– Alla människor är väl komplexa, hoppas jag. Jag tror inte att du är likadan i alla situationer. Men det är klart att tydlighet tror jag att alla spelare vill ha, men att jag skulle kunna ha ett djupt samtal har ingenting med tydlighet att göra i andra frågor. Jag har ett ganska mjukt ledarskap i största allmänhet, men vissa saker är det viktigt med tydlighet. Annars blir det kaos.

Att du vågar vara känslig i vissa situationer, är det något medvetet?

– Man är ju den man är, och kan inte vara någon annan. Men det är klart att ledarskap och sånt utvecklas hela tiden och det är ingenting som man föds med.

Finns det fördelar med en känslig sida i kontakten med spelare i stället för en hårdare stil?

– Ryter och skriker gör vi aldrig, men däremot kan man vara tydlig med vad man vill och tycker. Vi är inga auktoritära tränare på det sättet. Det tror jag inte ett dugg på. Det kanske man kan göra en gång under en säsong och sedan så är det meningslöst. Men jag har definitivt en stor empatisk sida och förstår folk. Jag är pedagogisk och psykologiskt utbildad på universitetsnivå både på idrottspsykologi, vanlig psykologi, psykoanalys och pedagogik och allt vad det är, så något kanske man har snappat upp. Men man utgår alltid från sig själv.

Är det här något du använder dig av praktiskt som fotbollstränare?

– Jag jobbar ju med människor och måste förstå människor, men det betyder ju inte att jag inte måste ta obekväma beslut eller beslut som inte alla gillar. Ofta är det beteenden som man kan slå ned på och inte människan. Och det där är viktigt att spelare, ledare och en själv förstår. Om du skriver skit om mig så är det inte för att jag är en dålig människa utan för att jag är en dålig tränare.

Men du känner igen dig i beskrivningen om av dig själv som en känslomänniska?

– Det tror jag alla är.

Hur är det att vara det som fotbollstränare?

– Jag har fått kritik för att jag inte visar tillräckligt med känslor under matcher och sitter och är lugn. Sedan kan man undra vad som är en känslomänniska? Är det någon som har känslor inåt eller visar de utåt? Jag vet inte. Jag tror att alla människor är drivna av känslor och annat.

Senast var du väldigt känslosam när beskedet om Dalkurd kom?

– Jag vill helst inte prata om det, men om du krigar för din existens varje dag och sen… Jag är väldigt lojal mot den gruppen jag är i och Sirius är jag lojal mot så länge de uppför sig. Men det är klart, är man förbannad så är man förbannad. Och ibland måste man säga som det är. Är en fotbollsplan dålig så är den dålig.

Du upplever inte att det här har varit negativt för dig?

– Nej. Det är inget farligt att vara människa.

Skulle det funka att vara så rak och känslosam i en större klubb?

– Tror du inte att tränarna som är där visar känslor? Som Özcan (Melkemichel), Rikard (Norling) och Magnus (Pehrsson). De visar väl också känslor. Vi är människor.

Är det rent av nödvändigt med den här typen av egenskaper som elittränare?

– Du överdriver det där. Alla människor har känslor, du också. Du använder säkert dem i ditt jobb också. Sedan finns det undantag, Lasse Lagerbäck och någon till som är helt oberörd. Men de flesta ledare och tränare är engagerade med vissa mått av känslor, det är väl snarare så att vi kanske är för lugna och borde visa mer känslor. Man måste utgå från den man är och inte spela teater.

Vi släpper det där med snack om känslor och att vara fotbollstränare.

Nästa år spelar Sirius sin andra raka säsong i allsvenskan – och den blott femte totalt i historien.

Så här ser Kim Bergstrand om förutsättningarna inför 2018:

– De viktigaste är vi måste fortsätta utvecklas. Både att vi i tränar- och ledargruppen ska bli bättre och även att spelartruppen ska utvecklas och stabiliseras och bli bättre på en allsvensk nivå, men vi får se hur truppen ser ut när vi drar i gång säsongen 2018. Vi har tagit några steg, men det gäller också att konsolidera sig på den här nivån så att Sirius är i allsvenskan 2020 när den nya arenan är klar.

Hittills har ett tiotal spelare lämnat Sirius. In ska ett par nyförvärv.

En ny målvakt efter Josh Wicks är prioriterad, sedan ska även en försvarsspelare in.

Förlängningar med Ian Sirelius och Alexander Nilsson väntas även bli klara under helgen.

– Vi har inte satt någon numerär. Det kan bli 19 spelare och det kan bli 23, säger Kim Bergstrand.

På måndag drar Sirius i gång träningen igen efter två veckors ledighet. Med eller utan nyförvärv är frågan?

– Nej, det tror jag inte. Nyförvärven kommer att komma i januari, februari eller mars, fortsätter tränaren.

Så sent?

– Nja, vi börjar ju träna i januari.

Hur jobbig är den här situationen?

– Den är inte jobbig alls. Vi har nästan 20 spelare under kontrakt, hur många har det så här års? Vi sitter inte i sjön.

En annan skillnad mot tidigare år är annars att Sirius nästa säsong inte kommer att vara ensam elitklubb på herrsidan i Uppsala. Detta i och med att den allsvenska nykomlingen Dalkurd har bestämt sig för att flytta från Borlänge efter en nära ett och ett halvt år lång process som UNT har skrivit mängder om.

Kim Bergstrand har tidigare berättat att han och klubben stördes av det förra hösten när laget var på väg att säkra en allsvensk plats.

I oktober blossade det sedan upp igen när Uppsala Kommun gick ut och berättade att det fanns plats för tre hemvisten (fasta omklädningsrum, förråd med mera) på nya Studenternas IP – och att Dalkurd var tilltänkt som hyresgäst.

– Jag vill som sagt inte prata så mycket om det, men jag kan säga att Donald Malmström och Dalkurd har tagit mycket energi. Över hur det här har sköts, och de man träffar från kommunen som sköter det här med tjänstemän och politiker är det skrämmande hur lite de förstår om fotboll. I synnerhet elitidrott. Dalkurds sätt att hantera det är också väldigt märkligt, men jag vill inte ägna den här intervjun åt det. Utan det är bara skamligt, säger Kim Bergstrand som inte fanns på plats när Uppsala kommun bjöd in till ett offentligt möte om Dalkurds flytt under torsdagen.

– Jag har hört Donald Malmström så många gånger. Jag har alltid haft väldigt stor respekt för politiker och lokalpolitiker i synnerhet, men han har passerat alla gränser för vad som är möjligt. Har jag en minut över så lägger jag inte den på honom.

FOTNOT:
UNT har varit i kontakt med kommunalrådet Rickard Malmström (MP) för att låta honom bemöta det Kim Bergstrand säger i intervjun. Malmström har valt att inte kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!