Det var med anledning av UNT:s artikel om Uppsalas publiksiffror som det kom ett mejl där skribenten föreslog att man skulle lägga ned Uppsala Fotboll och hela damfotbollen. Det uppmärksammades i sociala medier och väckte starka reaktioner.
– Man tände till och blev arg. På något sätt är jag inte förvånad att det finns sådana åsikter, man vet att det finns. Jag tycker att det är viktigt att påvisa att det inte är okej, säger Uppsalas back Märta Säfström.
Det är inte första gången hon själv drabbas av det hat som stundtals visar sig mot kvinnor som spelar fotboll.
– Det händer hela tiden. Det är inte så att det kommer någon till mitt ansikte och säger så, men det är något man känner hela tiden som kvinnlig idrottare eller fotbollsspelare. Vi tas inte på så stort allvar som en man. Om man är en fotbollsspelare så är det inte ett yrke utan mer som en hobby, jag får hela tiden förklara att vi lägger lika mycket tid som män och jag tror inte att de får sådana frågor. Det är tydligt att det finns en sådan tanke hos folk, att när vi spelar är det en hobby och när män spelar är det ett yrke.
Säfström berättar flera exempel där hon upplever att folk ofta blir förvånade över att hon och hennes lagkamrater tjänar pengar på sin fotboll bland annat.
– Hade man ifrågasatt om en man i superettan sade att man tjänar pengar? Man märker det så fort jag börjar prata om ämnet och att jag spelar fotboll. Många är så förvånade över att vi försöker göra det här och försörja oss på det. Det är liksom inte vad vi ska syssla med.
Hur känner du då?
– Det är klart att det inte är kul. Det är inte kul för oss som spelar, de som jobbar med idrotten och våra sponsorer. Det är bara skit och jag tycker att det är sorgliga människor som uttrycker sig så. Det är bra att det kommer ut så att folk kan se.
Du reagerade starkt ...
– Ja, det är sådant som får mig att vilja jobba ännu hårdare, jag får tändvätska och vill bevisa motsatsen. Vi lägger så mycket tid och energi med så mycket mindre resurser. Att vi lyckas prestera på den här nivån är en bragd egentligen.
Har det alltid varit såhär?
– Jag märkte inte av det när jag var yngre, men eftersom jag alltid lagt ned mycket tid på min elitsatsning så har jag också behövt försvara det. Om en kille tränade lika mycket för att bli fotbollsproffs var det ingen som frågade någonting.
Enligt Märta Säfström blev mejlet något som laget använde som tändvätska inför matchen mot Mallbacken som man senare vann på ett övertygande sätt.
– Moa (Mattsson, lagkapten) sa att vi skulle vända all aggression och visa hur bra vi är.
Hur ska man lösa den här frågan?
– Jag kan prata hur länge som helst om det, men någonstans måste man börja med att prata om problemen. Vi måste visa att sådant här förekommer och skapa diskussion runt det. Det är då folk kommer att inse att problemet finns och det är steg ett, säger Märta Säfström.