Hon har fått Uppsala att sluta äta potatis

Kosten är en stor del för att lyckas inom elitidrott. Och få har större koll på de bitarna än Uppsalas Helén Eke.

"Alla vet att kosten är väldigt viktig, men många kanske tar tag i det på fel sätt", säger Helén Eke .

"Alla vet att kosten är väldigt viktig, men många kanske tar tag i det på fel sätt", säger Helén Eke .

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2022-10-05 18:00

Hon har studerat nutrition fem år på Karolinska institutet, jobbat några år i en forskningsgrupp och för tillfället doktorerar Helén Eke inom just nutrition. Samtidigt är hon fotbollsspelare på elitnivå för Uppsala i jakten på allsvenskan.  

Hur kom du in på just nutrition? 

– Min pappa och mina bröder är ekonomer så det var uteslutet. Jag kände väl att det har varit ett intresse. Jag läste natur på gymnasiet och jag ville ha något åt kemi, biologi. Exakt vad det skulle vara visste jag inte, men något åt det hållet. Jag tycker om när saker är att ”A leder till B”, inte så diffust. Mycket intresse och sedan ville jag ha en rolig vardag och där känner jag att jag har träffat rätt, säger Eke när UNT träffar henne på det trendiga fiket Omayma vid Nytorget i Stockholm. En kort promenad från bostaden.  

undefined
Helén Eke i Uppsalatröjan.

Hon brinner för ämnet. Eke märker inte ens när komikern Thanos Fotas kliver in och sätter sig strax bredvid.  

– Det finns väldigt mycket att prata om. Alla vet att kosten är väldigt viktig, men många kanske tar tag i det på fel sätt. Man saknar kunskapen om hur man ska göra det som elitidrottare. Det handlar inte om att äta nyttigt rent generellt utan man måste fortfarande äta väldigt mycket, mycket kolhydrater, man måste tajma maten på ett annat sätt än en vanlig person. Det handlar inte om att äta hälsosamt bara utan man måste också äta väldigt mycket som elitidrottare, berättar hon.  

Vad är det viktigaste att tänka på? 

– Mycket är så klart att äta tre, fyra timmar innan match där man får i sig mycket kolhydrater. Lite till någon timme innan match och gärna något i halvtid. Om man har match i veckan igen så är det viktigt att fylla på direkt efter också, men då handlar det också mycket om kolhydrater. För återhämtningens skull, om man till exempel har en vecka till nästa match så kommer man att hinna återhämta sig ändå, svarar Eke och tillägger: 

– Det är också individuellt, vissa skulle aldrig kunna äta kolhydrater i halvtid för att magen sätter stopp. Att springa runt och ha ont i magen hjälper inte någon utan det handlar om att testa vad som funkar för en själv. Prova på någon träning och sedan på match.   

Största missarna? 

– Att man äter för lite kolhydrater skulle jag säga. 

undefined
Helén Eke doktorerar för tillfället i nutrition.

Hon har en lång karriär i Hammarby bakom sig och gör nu sin första säsong i Uppsala. Många av lagkamraterna är intresserade av hur man äter bättre som elitidrottare. 

– Jag får jättemycket frågor från både vänner, lagkamrater och föreningar som vill att jag ska hålla föredrag. Det är klart att jag gärna hjälper till om någon frågar.  

Har du gått in och petat i något? 

– På bortamatcherna skulle jag säga att det inte är jättemånga som vågar äta potatis längre. Man äter pasta och ris.  

Har det varit mycket potatis? 

– Det har varit mycket ris och pasta tidigare också, men att ladda upp med potatis inför en match… Du måste äta ett berg med potatis för att få i dig de kolhydrater som du behöver. Det är enklare med pasta då till exempel. Jag skulle aldrig komma med pekpinnar för jag är inte sådan som person, men det är klart att om någon frågar så vill jag hjälpa till. 

Finns det för lite kunskap om kost just inom elitidrotten? 

– Det tycker jag. Många har kanske inte bilden av att det inte handlar om att äta det som generellt är hälsosamt som kanske avokado. Det är inte det man laddar upp med inför en fotbollsmatch till exempel.

Hon lyfter fram pasta som det absolut bästa att få i sig innan en match. ”Pasta och köttfärssås” är aldrig fel. En trend både i samhället och inom elitidrotten de senaste åren är dock att fler och fler väljer vegetarisk eller vegansk kost. 

– Vegetarisk och vegansk mat generellt har mer kolhydrater så det är bara bra. Sedan måste man ha koll på sina järnvärden och att man får i sig B12 så man inte får för dåliga blodvärden. Det måste man ha koll på, men de flesta som är veganer tar de tillskotten de behöver.  

Hon tror att personer som tar ett aktivt beslut om sin kost snarare än att äta det som serveras har bättre förutsättningar. 

– Det går absolut att äta vegetariskt och veganskt om du är elitidrottare, men du måste vara medveten om vad du gör. Om du tar ett sådant aktivt val om din kost så har du ofta mer kunskap jämfört med om du bara äter det som serveras. Jag skulle säga att de säkert har bättre förutsättningar kostmässigt än om man inte har tagit ett aktivt beslut.

undefined
Värnamos tränare Robin Asterhed äter pizza i omklädningsrummet efter det allsvenska avancemanget.

En annan trend, särskilt bland lag i herrallsvenskan, är att stora mängder pizza serveras direkt efter matcherna. 

– Nja, jag personligen har jättesvårt att äta efter match, men det viktigaste är att man får i sig en viss mängd kolhydrater och protein. Man vill inte äta för mycket fibrer och det är det ju inte i pizza, men man vill inte få i sig för mycket fett heller för det gör att upptaget går långsammare. Det viktigaste är att fylla på med energi och känner man att det är det enda man kan äta så fine, det är bättre än inget. Det är inte det absolut bästa.   

Eke är noga med att trycka på att detta gäller för elitidrott. Att ”trycka massa pasta” inför en match för en vardagsidrottare är inte nödvändigt. Det viktigaste vad gäller kosten för en elitidrottare är att hitta ett bra mönster för vardagen. 

– Du kan inte kompensera det du äter på matchdag om du äter skit resten av veckan. Det handlar om en bra grund.  

Vad har du själv fått för insikter? 

– Det främsta man inser är att det viktiga är de stora mönstren. Om man äter onyttigt efter någon match eller när det är långt till nästa, det spelar ingen roll. Det är det dagliga, vad du äter till frukost, hur ofta du äter och hur dit måltidsmönster ser ut. Det är sällan jag går runt utan mellanmål i min väska. Det är inte jättekomplicerat vad du ska göra, men sedan handlar det om att få till det i praktiken.   

Oftast handlar det inte heller om att helt lägga om sin kost. 

– Man måste kartlägga hur det ser ut och behålla de vanor som är bra och ersätta de som inte är jättebra. Det handlar inte om att börja om från noll eller äta mat man inte tycker om. Det är modernt att dricka gröna smoothies och det är det värsta jag vet. Jag skulle aldrig få för mig att göra det för det är inte gott. Oavsett hur nyttigt det är. Har du bra vanor och faller utanför dessa någon gång så är det inte en så stor grej, men har du dåliga vanor är det svårt.

Finns den här kunskapen i klubbarna? 

– Det hade varit bra om de som verkligen vill lägga om sina vanor man hade lättare att få stöttning. 

Helén Eke

Född: 2 mars 1991 (31 år) 

Position: Försvarare

Moderklubb: Hanvikens SK/Tyresö FF

Tidigare klubbar: Rågsved, Hammarby, Åland United, Kif Örebro

Meriter: SM-guld med Tyresö 2012, avancemang till allsvenskan med Hammarby 2014, 2016 & 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!