Hemmanationen till semi i Afrikanska

Kamerun är klart för semifinal i Afrikanska mästerskapen. Karl Toko Ekambi stod för dubbla fullträffar när hemmanationen besegrade skrällaget Gambia med 2–0 i kvarten.

Kamerun besegrade Gambia i kvartsfinalen. Arkivbild.

Fotboll2022-01-29 18:55

Efter en mållös första halvlek dröjde det bara fem minuter in i andra innan Kamerun spräckte nollan.

Lyonanfallaren Karl Toko Ekambi nådde högst på ett inlägg från höger och nickade in bollen i bortre hörnet.

Och sju minuter senare slog han till igen.

Martin Honglas låga inspel hittade fram till Toko Ekambi som tryckte in 2–0 från nära håll.

– De försvarade lågt och gjorde det svårt för oss och deras målvakt gjorde några fina räddningar i första halvlek, men vi kom ut i andra halvlek, fick målen gjorda och höll ut, och nu är vi stolta över att vara framme i semifinal, säger matchhjälten enligt AFP.

Nya mästarna?

Mästerskapsdebutanten Gambia, med bland andra förre Östersundsspelaren Noah Sonko Sundberg i startelvan, kunde inte resa sig från underläget – och deras resa tog därmed slut i kvartsfinalen.

– Vi förlorade mot de nya afrikanska mästarna i dag, säger Gambias tränare Tom Saintfiet.

– Vi hoppas kunna studsa tillbaka i framtida mästerskap. Vi har lärt oss mycket och kommer att vara starkare i framtiden.

Det var 16 år sedan, 2006, som en värdnation senast lyckades vinna Afrikanska mästerskapen. Då tog Egypten hem titeln efter att ha besegrat Elfenbenskusten på straffar i finalen i Kairo.

Kamerun, som vann mästerskapet 2017, har nu gett sig chansen att upprepa bedriften. De kommer att möta vinnaren mellan Egypten och Marocko i semifinal.

Burkina Faso vidare

Även Burkina Faso är vidare efter att ha vunnit med 1–0 mot Tunisien i kvartsfinalen. Lorientspelaren Dango Ouattara kom loss i en kontring och satte dit matchens enda mål i slutskedet av första halvlek.

Med tio minuter kvar att spela drog målskytten sedan på sig ett rött kort efter att ha armbågat en motståndare – men hans lagkamrater lyckades rida ut stormen och fixa semifinalplatsen.

Burkina Faso kom trea i turneringen 2017, och förlorade finalen mot Nigeria 2013.