Uppsalatalangerna valde collegevägen: "Stor stolthet"

Möjligheterna efter gymnasiet är många. För fotbollsspelarna Hedda Isaksson och Ebba Costow blev college i USA en chans de inte kunde motstå.

Hedda Isaksson under match med University of Northwestern Ohios fotbollslag Racers.

Hedda Isaksson under match med University of Northwestern Ohios fotbollslag Racers.

Foto: Hedda Isaksson / Privat

Fotboll2024-01-16 16:30

– Jag ville prova någonting helt nytt och åka över till USA som är ett av de bästa länderna när de kommer till damfotboll. Jag kände att jag inte ville ångra att jag inte åkte, säger Hedda Isaksson.

Ytterbacken från Upsala IF hörde då av sig till Ebba Costow, som hade lämnat fotbollen i Uppsala för USA. Costow som började på University of Kansas 2019 tipsade sin vän om en bra collegeagentur.

undefined
Hemma i Uppsala representerade Costow Uppsala fotboll.

Isaksson inledde därefter en så kallad collegeprocess för att hitta rätt bland alla college och universitet. När ett stipendieerbjudande från University of Northwestern Ohio (UNOH) dök upp kände hon att det var rätt och tackade hon ja utan tvekan.

Nu studerar 22-åringen Sports Marketing and Management, men det som verkligen utmärker skolan är deras teknikprogram som är ett av de ledande i landet.

– Många från hela USA kommer till vår skola för att plugga till ingenjör eller robotteknologi. Det är någonting unikt sett från vad andra skolor normalt har att erbjuda, och det är ett ganska litet campus här i Lima i Ohio.

undefined
Hedda Isaksson under match med University of Northwestern Ohios fotbollslag Racers.

Trots att UNOH är en mindre skola menar Isaksson att de har resurser som förenklar vardagen utöver vad hon är van vid.

– Skolor i USA har generellt mycket mer resurser, medan det i Sverige varierar en del. Uppsala fotboll i Elitettan har mera pengar jämfört med Upsala IF som spelar i en lägre division, säger Hedda. 

Costow tillägger:

– I USA måste pengarna fördelas jämnt mellan kvinnor och män inom alla sporter, enligt amerikansk lagstiftning. Av den anledningen har vi tillgång till väldigt, väldigt bra resurser. Det är något jag hoppas att alla klubbar i Sverige så småningom också kommer ha på damsidan.

undefined
Den 22-årige Isaksson spelar collegefotboll i USA.

En annan skillnad den forne UIF-spelaren Hedda Isaksson lyfter är hur de som atleter blir ansiktet utåt för skolan:

– I Sverige spelar du för klubben medan du i USA representerar skolan, alla tjejerna i laget och din coach, säger Hedda Isaksson och fortsätter:

– Det är lite utmanande att ha i åtanke att "oj, jag får inte göra någonting dumt", samtidigt är det så att när jag bär UNOH-relaterade grejer känner jag en väldigt stor stolthet över att jag är här och spelar fotboll.

undefined
Ebba Costow lämnade Uppsala Fotboll för collegespel i Kansas.

Även den 23-årige Ebba Costow känner sig nöjd med att ha valt att gå collegevägen.

Tiden i Kansas blev inledningsvis en succé för mittfältaren. Tillsammans med Kansas Jayhawks vann de sin liga och tog sig hela vägen till sextondelsfinalen i det nationella slutspelet – NCAA Tournament 2019.

Året efter blev däremot tumultartat då pandemin ställde till problem, och resulterade i att hon våren 2020 återvände till Uppsala och blev kvar en längre tid i Sverige. Hösten 2020 bar det iväg till USA igen, men denna gång hade Kansas bytts ut mot DePaul University i Chicago.

– Även om skolan var väldigt, väldigt liberal så var jag med folk som var lite annorlunda än vad jag är van vid hemma ifrån Sverige. Det blev lite av en kulturchock och det var kanske inte den bästa matchningen för mig, säger den forne Uppsalaspelaren och förklarar:

– Det gick bra ändå då jag är en person som anpassar mig väldigt lätt, men till slut kände jag att jag vill nog hellre vara någonstans där jag kan hitta mer likasinnade personer, vilket jag absolut har hittat i Chicago.

undefined
Numera håller Costow till i Chicago där hon studerar och spelar fotboll DePaul University.

Chicago må vara en större stad, men sett till skolan är den mindre än den i Kansas, förklarar Costow.

– Det är en storstad med mycket skyskrapor och byggnader. Så det finns inte utrymme att ha en lika stor skola. Men det är fortfarande en upplevelse.

– Chicago är en otroligt rolig stad. Jag är en väldigt aktiv person så jag tycker att det är roligt att utforska, och för folk som är "foodies" skulle jag absolut rekommendera att åka hit. Fantastisk mat, mycket att se och mycket att göra.

Om vi blickar framåt efter studietiden, finns det tankar kring att spela professionellt?

– Hade jag frågat mig själv när jag var tio hade jag sagt "ja, jag vill bli proffs", men jag har insett att det finns mycket annat jag är passionerad över än att bara spela fotboll. Min plan är att ta min kandidatexamen, spela ett år till och göra min master här i USA också, säger Isaksson.

Costow:

– Absolut skulle jag vilja spela professionellt. Vi håller på att utforska mina alternativ hemma i Sverige eller någon annanstans i Europa. Inget är spikat än men jag är inte redo att ge upp fotbollen eller lägga skorna på hyllan ännu.

Det här är del 2 i UNT:s serie om college och idrott.

Krav för collegestudier

Dessa krav är nödvändiga för att studera på college i USA:

・Du har en gymnasieexamen.

・Du gör godkända språktest i form av så kallade TOEFL (Test of English as a Foreign Language) eller Duolingo. Dessa testar ansökandens språkfärdigheter i engelska inom läsande, skrivande och i tal. 

・Gör det amerikanska högskoleprovet, SAT, som är uppdelat i en språkdel (engelska) och en matematikdel.

・Ansökningsvideo där du som atlet utövar din idrott.

Källa: Athleticademix

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!