Händelsen uppmärksammades under själva matchkvällen när Viktor Tullgren, ordförande i Sirius supporterklubb Västra Sidan, publicerade följande meddelande på X (tidigare Twitter):
"Bedrövlig insats av polisen ikväll när man trissar upp stämningen och skapar en av de mer obehagliga situationer jag upplevt på läktaren. Totalt tondövt att försöka gå in på läktaren kravallutrustad för att plocka nån för ett brott som ger böter".
När UNT når Viktor Tullgren dagen efter matchen så utvecklar han sin frustration.
– Redan innan matchen stod det flertalet kravallutrustade poliser bakom ståplats. De står där med hjälmar och skyddsutrustning och övervakar ståplats vilket trissar upp stämningen redan innan matchen och det skapar en hotfull stämning som inte ska finnas på läktaren. Det var många som sökte dialog med polisen för att påtala att de måste tänka hur det kan uppfattas.
Senare under matchen valde polisen att kliva in i Sirius klack. Något Tullgren ställer sig kritisk till.
Men polisen har rätt att ingripa om man misstänker brott?
– Jag tycker inte att det misstänkta brottet står i proportion till de eventuella konsekvenser ett ingripande kan få. Om polisen går in på en fullsmockad ståplats finns risken att saker och ting urartar.
Sirius som klubb är också kritiska till polisens aktion. Linus Wallén som är evenemangsansvarig i klubben upplever att polisens arbete riskerade att förstöra en annars trevlig och lugn match.
– Från vårt perspektiv var allt lugnt, därför var det förvånande att polisen avvek från det arbetssätt man tidigare haft. Vi kände att vi hade koll på läget och med tanke på det kändes det bara som deras nya strategi riskerade att skapa något.
– Polisens arbete igår var inte en bra strategi. Klubben arbetar såklart emot ordningsstörningar, men polisens agerande var inte rätt. Men vi har en bra dialog med den lokala polisen och hoppas kunna utvärdera arbetet och hitta ett bättre arbetssätt framöver.
Roland Komaromi är presstalesperson för polisregion Mitt. Han förklarar att polisen agerande korrekt utifrån den nationella strategi som Noa (Nationella operativa avdelningen) har tagit fram.
– Det finns en beskrivning av hur vi ska arbeta vid den här sortens matcher. Där finns det vissa fokuspunkter som att jobba mot pyroteknik, maskering och narkotikabrott och där ingår det att kunna ha uniformerade poliser på supporterläktaren.
– Sedan är det inget vi gjort tidigare på Studenternas, så jag förstår att många kan ha reagerat.
Kunde ni informerat klubben och supportrarna innan matchen om att det eventuellt skulle vara en ökad närvaro på läktaren?
– Vi har haft en matchmöte med klubben där vi går igenom vilket arbetssätt som är aktuell varje enskild match. Men sedan är det upp till polisinsatschefen att ta ett beslut under varje aktuell match. Vi kan exempelvis inte berätta att vi vid ett givet klockslag kommer kliva in på läktaren utan det beror helt på omständigheterna.
Och nu valde man att göra det eftersom det förekom bengaler i hemmaklacken?
– Jag kan inte svara exakt på varför polisinsatschefen beslutade det, men det är en trolig anledning.