Här byts gräset på Studenternas: "Välbehövligt"

Konstgräset på Studenternas har börjat bytas ut. Arbetet beräknas ta cirka två veckor och kostar drygt tre miljoner kronor.

Arbetet med att byta konstgräset på Studenternas IP tar cirka två veckor.

Arbetet med att byta konstgräset på Studenternas IP tar cirka två veckor.

Foto: Tobias Skagerström

Fotboll2023-06-20 13:00

Det gamla underlaget lades in inför säsongen 2019 då Studenternas gick från gräs till konstgräs. 

– Det känns skönt att arbetet är igång. Det är välbehövligt och det är skönt att vi får en ny matta så att våra föreningar får spela på en riktig professionell matta, säger Stefan Wittberg, arenachef på Studenternas.

Planen är att det nya underlaget ska vara klart till 3 juli så att Uppsala Fotboll och Sirius kan träna inför sina matcher den helgen. 8 juli ställs Uppsala mot Kristianstad på Studenternas och 9 juli kommer Hammarby till arenan för att möta Sirius.

– Lagen ska kunna träna så att de inte spelar match direkt på en ny matta. Den nya gräsmattan är nästan identisk med den gamla, det blir lite bättre kvalitet och lite tjockare stråntäthet på mattan som läggs nu, säger Wittberg.

Medan gräsmattan byts ut kan inte lagen träna eller spela på arenan och Uppsala har flyttat sin match mot Piteå som spelas 25 juni till Lötens IP. Det nya underlaget beräknas hålla i tre till fyra år, beroende på hur mycket det används och att byta gräs kostar drygt tre miljoner kronor.

– Man brukar räkna med 6000-8000 använda timmar innan gräsmattan ska bytas. Det är samma livslängd som förra mattan, säger Stefan Wittberg.

Varför tar det cirka två veckor att byta gräset?

– Det beror på att vi har satt den gränsen. Då planerar de som utför arbetet för den tiden.

Vad händer med den gamla mattan?

– Vi vill att den också ska tjäna sitt syfte och kommer att återbrukas. Den ska transporteras och ska läggas ut vid en skola i Storvreta.

Så går arbetet till

1. Först dammsuger vi upp gummigranulatet. Sedan skär vi upp den gamla gräsmattan i cirka två meters bredd och rullar upp den.

2. Under ligger en så kallad sviktpad, en matta som är ungefär tolv millimeter tjock och gör så att det blir lite mjukt. Vi säkerställer att sviktpaden har en bra funktion och att det inte är något fel på den. 

3. Sedan rullar vi ut den nya mattan, limmar kanterna och lägger på gummigranulatet.

Berättat av Stefan Wittberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!