Här är Sirius nyckel för ett lyckat 2021

För ett år sedan skrev jag ”välkomna till Sirius år noll” om blåsvarts första träning. Nu kan jag inte annat än hälsa välkomna tillbaka.

Sirius inledde säsongen på Studenternas.

Sirius inledde säsongen på Studenternas.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2021-01-11 11:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sirius började bygga något i fjol, men som ni alla känner till så blev det inte riktigt som man hade tänkt sig. Europaplatserna byttes mot ett slut med åtta raka matcher utan seger, tränaren Henrik Rydström stack, Elias Andersson gick till Djurgården och Stefano Vecchia lämnade för nya äventyr. Samtidigt förlängde man inte med ständigt skadade Daniel Jarl och lagkaptenen Niklas Thor. Renovering. Igen. 

Silly season har hittills gått till att täppa till det läckande hålet bakåt. Sirius hoppas att man nu har gjort läxan på riktigt. David Mitov Nilsson är en klassvärvning som kommer att rädda flera poäng till Sirius under säsongen. Marcus Mathisen ger laget en tyngd som man har saknat och sedan hoppas Ola Andersson att någon av Patrick Nwadike, Jacob Ortmark och Ekin Bulut visar sig bottna hyfsat snabbt på allsvensk nivå. 

Det som saknas nu är spets framåt. Någon ny Stefano Vecchia kommer man inte att få bara sådär, men det ska bli intressant att se vad som kommer in ytterligare i Sirius framöver. 

Frågan är dock var vi har Sirius 2021? Jag tycker frågan är ganska lättbesvarad: Ingen aning. Det kan gå både bra och dåligt för det här projektets första år. Som många har påpekat så var det nog få för ett år sedan som hade kunnat peka ut att Stefano Vecchia skulle dominera i allsvenskan, att Axel Björnström skulle äga sin vänsterkant i 30 matcher och att Yukiya Sugita skulle vara en av seriens bästa spelare. Nu står vi här igen och bortsett från att just Sugita fortsatt är en av seriens bästa spelare så vet vi inte mycket mer. 

För att Sirius ska bli något 2021 krävs samma sak som i fjol, nämligen att Daniel Bäckström lyckas utveckla spelarna på plats till att nå nya höjder. Vi har inte sett det än i en sådan som Laorent Shabani och nyförvärven måste också slå rätt precis som 2020. För potential finns i truppen. Se på en sådan som Jamie Roche som fick sitt genombrott i fjol, men fortfarande kan bli bra mycket bättre, U21-landslagsmannen Adam Hellborg och kanske framför allt kronjuvelen Nahom Girmai Netabay. Och kanske kan även fjolårets snackisar Kebba Ceesay och Kennedy Igboananike bidra – eller så lämnar de innan säsongen börjar. Man vet aldrig med Ola Andersson. 

Vi får vänta och se hur det här kommer att sluta. Välkomna tillbaka till år noll – förhoppningsvis skriver jag inte samma sak nästa år igen.