Håbo FF efterlyser bättre förutsättningar

Otillräckliga träningstider, undermåliga anläggningar och flykt till träningsplaner i grannkommunerna. Det är förutsättningarna som fotbollsföreningarna i Håbo kommun kämpar med.

Förutsättningar. Håbo FF är en av klubbarna i Håbo kommun som nu riktar skarp kritik mot kommunen för de dåliga förutsättningarna för fotboll.

Förutsättningar. Håbo FF är en av klubbarna i Håbo kommun som nu riktar skarp kritik mot kommunen för de dåliga förutsättningarna för fotboll.

Foto: Robin Widing

Fotboll2017-10-26 19:00

Regnet öser ner över Björkvallen i Bålsta. Men även bortsett från det är en rundtur kring anläggningen, där bland annat Håbo FF:s herrlag spelat sina matcher i division 2 den gångna säsongen, ingen rolig historia.

Jonny Atterlöf, ungdomstränare och medlem i Håbo FF:s anläggningsutskott, visar runt i omklädningsrum som drabbats av mögel och i duschrum där orange fläckar sträcker sig från golvet en bit upp på väggen.

– Bortalagen får faktiskt inte komma in hit, utan de får byta om i andra lokaler, berättar Atterlöf.

Undermåliga anläggningar är dock inte det största problemet som Håbo FF och de andra föreningarna i Håbo kommun brottas med. Än större är problemen med tillgängliga träningstider.

– Under försäsongen, januari till mars, har vi behövt åka till Enköping, Kungsängen, Bro och Bosön för att bedriva träning. Så har det varit de senaste fyra eller fem försäsongerna. Konstgräset på Gröna Dalen håller helt enkelt inte måttet, berättar Eric Rode Olsen, tränare för A-laget i Håbo FF den gångna säsongen.

– Bortsett från det räcker inte antalet anläggningar till heller resten av året när det gäller träningstider. Antalet föreningar i kommunen har ökat, samtidigt som anläggningarna blivit sämre. Numera är det utöver Håbo FF också Bålsta Sanering, Kraftleden och Knarrbacken som ska ha träningstider. Över ett år skulle anläggningarna nästan behöva fördubblas, fyller Jonny Atterlöf i.

Från Håbo FF:s sida har man under lång tid försökt påtala problemen med träningstiderna för kommunen. Jonny och Eric visar upp ett program där man noggrant mätt alla föreningars träningsmängd mot det faktiska utrymmet att bedriva träning i Håbo kommun. Ett verktyg för att mäta tillgång och efterfrågan, kort sagt.

– Föreningarna i kommunen har en efterfrågan på 10 773 timmar per år. Tillgången just nu är 5838 timmar. Fotbollsförbundets lägsta rekommendation, mot bakgrund av antal klubbar och spelare i Håbo med mera, ligger enligt beräkning på 7262 timmar och maxrekommendationen är 20 068, så det är inte heller att vi föreningar kräver något orimligt, berättar Jonny.

Hur har kommunen reagerat på det här?

– Vi har haft möten om det och visat just det här programmet vi har tagit fram. Vi har även förklarat att det finns bidrag som ideella föreningar kan söka för nya anläggningar. Men det tycks fortfarande inte finnas någon vilja i kommunhuset.

– Det är som att kommunen inte riktigt förstår vad fungerande idrottsverksamhet har för betydelse. Jag tror personligen också att det kommer få än mer betydelse i framtiden i samband med att samhället utvecklas, bland annat med tanke på integration, fortsätter Eric Rode Olsen.

Inom Håbo FF har man en dröm när det gäller utvecklingen av anläggningarna i kommunen. En belyst konstgräsplan med uppvärmning och tak.

– Det skulle ändra förutsättningarna ganska radikalt. Dessutom skulle det frigöra mycket tid i inomhushallar till faktisk inomhusidrott, säger Jonny och fortsätter:

– Sedan kan man då säga ”jaja, ni vill ha en fotbollsplan”. Men nej, vi vill inte ha en fotbollsplan – vi vill ha engagemang hos både föreningar och kommunen samt ett bra samarbete för att bygga en fotbollsanläggning.

Hur drabbar de här förutsättningarna fotbollen?

– För oss inom seniorfotbollen är det framför allt att vi kommer efter under försäsongen. Vart vi än åker och vilka vi än möter så har de det bättre. Det slår igenom hela föreningar och man riskerar att få avhopp på grund av att det är bättre förutsättningar på annat håll, säger Rode Olsen.

– Som ungdomstränare märker jag också hur varje träningspass måste effektiviseras för att hinna med och då försvinner snabbt glädjen i spelet, menar Atterlöf.

Nu efterlyser man inte bara en ny anläggning, utan också mer dialog med Håbo kommun som har ansvar för anläggningarna.

– Framför allt vill vi se lite action – att det händer något. Jag kan bara prata för mig själv, men jag hoppade av min position i klubbens styrelse på grund av att jag stångat mig blodig med kommunen. Jag vill att kommunen ska utnyttja den kunskapen som föreningarna har och att vi får till en kontinuerlig dialog kring hur vi kan förbättra förutsättningarna, säger Jonny Atterlöf.

– Jag personligen lägger energi på det här för att jag älskar fotboll och jag vill att barn och ungdomar idag ska ha samma förutsättningar som jag och antagligen ni också haft, säger Eric Rode Olsen.

– Vi har lagt energi på det här och samlat allt det här materialet som vi har nu. Det har vi inte gjort för att vi tycker att det är kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!