Det har först diskussioner ända sedan 90-talet om att bygga en plastgräsplan i Gamla Uppsala. Klubben fick höra att den femte planen i Uppsala kommun skulle byggas i deras stadsdel. Idag, drygt 25 år senare, finns nio fullstora konstgräsplaner i Uppsala men Gusk har fortfarande inte fått någon i sitt hemområde.
– Jag minns att vi, tillsammans med klubbar som inte ligger i stadskärnan, blev kallade till ett möte för drygt 5–6 år sedan. Det sades att fem planer skulle placeras ut i kommunen men utanför stadskärnan. Men när vi sedan kom dit fick vi höra att vi tillhör stadskärnan. Varför vi kallades dit begriper jag inte än idag, säger Kenneth Ågren ordförande i Gusk.
På mötet beslutades det att Bälinge och Storvreta skulle få varsin plan, men det fanns även diskussioner om en plan i Vänge och en i Funbo/Almunge.
– Det finns andra exempel, bland annat när vi haft skifte i partistyre i Uppsala. För några år sedan var det ute någon hos oss och lovade det ena och det andra, det kändes väldigt stort. Men efter några veckor fick vi ett samtal och frågan om hur det gick. Då trodde de att vi skulle bygga och bekosta allt helt själva.
Vad har ni fått för anledningar till att det inte byggs?
– Det irriterar oss mest. Vi får inga tydliga anledningar och det blir ju inte billigare eller bättre för miljön desto mer man väntar. Allt lovas och är klart den ena veckan, men därefter kommer andra besked. Senaste var att vi skulle få en nu i början av året men det har väl blivit omprioriterat igen.
Ågren berättar att klubben har funderat på att anlägga en plan själva men att de tyvärr inte har råd.
– Vi har suttit och undersökt möjligheten för att bygga en själva, men vi har inte råd. Dessutom har ingen annan förening tvingats till att anlägga en plan själva för att kommunen inte håller vad de lovar. Varför ska vi behöva göra det? Nu måste vi jaga tider åt våra lag runt om i Uppsala, vilket är tråkigt.
Mikael Johansson är projektledare på idrott och fritid hos Uppsala kommun. Han menar att det finns mer än ett skäl till att Gusk inte har någon konstgräsplan.
– För drygt 10 år sedan grävde vi litegrann för att se hur marken såg ut, och vi hittade massa grejer. Till exempel rester från gamla eldstäder. Vi kunde konstatera att Gamla Uppsala är Sveriges tätaste område när det gäller fornlämningar från järnåldern. Längre än så kom vi inte för 10 år sedan. Hur som helst måste det göras fullständiga arkeologiska utgrävningar innan man får gå vidare, det håller på att synkas just nu med ombyggnationen av Gamla Uppsala skola. Hur långt allt detta beräknas ta vet vi inte, men vi har ett mål om 2026.
Johansson berättar vidare att man kommer sätta sig ned med representanter från Gusk när kostnadsplanen är satt.
– När vi vet hur kostnaderna ser ut efter grävandet kommer vi sätta oss med Gusk och se över vad de behöver på sin anläggning. Utifrån det kan vi lägga upp en plan tillsammans om hur och när arbetet ska börja.
Kenneth Ågren blir förvånad när han får höra om de nuvarande idéerna kring byggandet.
– De blir väl inte billigare ju längre de väntar? Dessutom vet de väl var allt ligger eftersom kommunen var här och grävde för 10 år sedan. Vi hoppas på nya omklädningsrum och strålkastare till anläggningen. Håller de vad de lovar denna gång så låter det väl bra.