Gränslös Fotboll: "Fler aktörer måste agera"

Uppsala Idrottsgala närmar sig med stormsteg. Nu räknar vi ned inför festen med att presentera några av finalisterna i varje kategori. Näst på tur: Gränslös fotboll som kan bli Årets CSR-projekt.

Gränslös fotboll arrangerar många evenemang utanför Nattfotbollen.

Gränslös fotboll arrangerar många evenemang utanför Nattfotbollen.

Foto: Daniel Meisels/arkiv

Fotboll2020-02-08 08:00

Gränslös Fotboll startade som ett projekt 2012 i Gottsunda för att skapa gemenskap och ge ungdomar möjligheten att spela fotboll samt umgås på kvällstid. Nu har projektet expanderat till fem stadsdelar. Tidigare Siriusspelaren Ian Sirelius har efter fotbollskarriären börjat engagera sig i Gränslös fotboll och är i dag en av de ansvariga för projektet. 

– Det började med att ungdomar i Gottsunda behövde en mötesplats på helgerna, då ungdomsgården inte var öppen. Man ville skapa en positiv plats där man kunde komma och spela för att sedan gå hem, istället för att hänga i centrum sent på nätterna. Idag har projektet växt och vi håller till på fem utsatta områden i Uppsala och ungefär 200 ungdomar per helg, säger Ian Sirelius. 

Utöver att spela fotboll på kvällarna, umgås också ungdomar och ledare utanför planen. De har bland annat arrangerat turneringar, karriärsdagar och läxhjälp. 

– Idag har vi blivit så pass många att vi kan ha fotbollsturneringar. Vi har även haft en del läxhjälpskvällar där jag har tagit med mig några från laget i Sirius för att hjälpa ungdomarna. Vi försöker ta ett ansvar som idrottsklubb och visa att fler aktörer måste agera och bry sig, säger Sirelius. 

– En gång per år arrangerar vi karriärsdagen där vi bjuder in olika företag och våra sponsorer. Då har familjer och ungdomar möjligheten att mingla och träffa riktiga arbetsgivare. Tanken är att vi vill hjälpa personer från de utsatta områdena att komma in i arbetslivet.

Vad är nästa steg för Gränslös Fotboll? 

– Det som vi har börjat att planera för året 2020 är att försöka hitta en central mittpunkt i Uppsala där fler ungdomar kan träffas. Diöshallen är ett av de ställen vi har kollat på och tanken är att ungdomar från olika bakgrunder och etniciteter ska ha möjligheten att interagera med varandra. 

Vad skulle det betyda om ni vann årets CSR-projekt?

– Det skulle betyda otroligt mycket. Att få bli sedda för det arbete vi gör och för att visa att fler aktörer måste ta ansvar och hjälpa de utsatta områdena. Sirius fotboll gör vad de kan, nu måste fler leda vägen. 

Fakta

De nominerade till Årets CSR-projekt på Uppsala idrottsgala (13 feb) är: Gränslös fotboll (Sirius Fotboll), SIBK Örnarna (Storvreta innebandy) och Amo Obaida (Upsala Tennisklubb) 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!