Även om båda parterna ville så var det inte jättelätt att hitta ett datum som fungerade för pratstunden. Trots att landslaget inte spelar match varje helg så har Peter Gerhardsson och hans stab fullt upp under veckorna.
– Förra året uppmärksammade min fru mig på att jag varit borta i 140 dagar. Så enkelt kan man säga att jag var på resande fot en tredjedel av året.
– Ifall vi har någon viktig uppgift som måste lösas på förbundet i Solna så åker jag dit, men annars jobbar jag lika bra härifrån Uppsala. Eftersom jag ändå pratar mest med Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) så blir vi ofta i Uppsala. Jag föredrar att ha personliga möten i stället för telefon- eller videomöten.
Så i de här mellanperioderna blir det väldigt mycket Uppsala. Just den här intervjun sker på Cafe Linné på förmiddagen. Fiket är rätt tomt och det finns gott om platser. "Du får välja plats, när jag är här med Magnus brukar det vara han som får välja, jag bryr mig inte så mycket".
– Jag tror att man arbetar bättre och blir mer kreativ om man arbetar på en plats man trivs, oavsett om det är hemma, ett fik eller en promenad. Men det kan vara bra att särskilja det, exempelvis försöker jag samla ihop alla arbetssamtal som inte är akuta och ta alla dem när jag är ute och promenerar.
Det låter som att det kan bli rätt långa promenader.
– Jag skulle säga att jag ligger på ungefär en mil om dagen, säger Gerhardsson och tar kaffekoppen mot sin mun.
Efter ett tufft gruppspel missade Sverige att direktkvalificera sig för EM 2025. I stället tvingas laget och Gerhardsson att ta sig till slutspelet via ett playoff. Efter att laget slagit Luxemburg med 12-0 över två matcher återstår det "bara" att besegra Serbien för att Gerhardsson och spelarna ska kunna planera sommaren.
– Det ska bli jätteskönt. Vi visste om förutsättningarna inför gruppspelsmatchen mot England, då blev det 0-0 och det innebar att det blev en väldigt lång väg och längtan, berättar förbundskaptenen.
– Jag tror inte vi har haft ett sådant långt uppehåll (från gruppspelet till playoffet) tidigare. Så det har varit en lång väntan, men målet är tydligt, vi ska ta oss till EM. Det känns skönt att uppehållet från Luxemburg-matcherna till de mot Serbien inte blir lika långt, nu vill man bli klar och färdig med det här och börja planera inför sommarens slutspel.
Trots flera individuellt bra spelare gjorde ni bara sex mål på sex gruppspelsmatcher. Hur svårt är det att få till ett fungerande anfallsspel under de korta samlingarna ni har?
– Det är något av de tuffaste utmaningarna som landslag har.
– Jag har varit klubbtränare i många år, men innan det var jag förbundskapten för pojklandslaget i flera perioder, och redan då märkte jag hur svårt det var. Spelare kommer från olika klubbar och spelsätt och vi förväntas att på bara några dagar få in alla i vårt tänkta spelsätt, säger Gerhardsson och fortsätter:
– Jag minns att senare när jag var i Helsingborg och Häcken så sa jag "att jag aldrig skulle träna ett landslag igen för det är för svårt". Det jag lärde mig där är att man aldrig ska säga aldrig, skrattar han fram och tar en sipp av kaffet.
Förbundskapten berättar att utmaningen i landslag är att ledarna behöver lita på spelarnas egen beslutsfattning.
– Det går inte att kontrollera fotbollen. Det går inte för någon tränare, än mindre på landslagsnivå. Vi vill hela tiden bryta ner fotbollen, tränare, media, supportrar, men det går inte. Fotboll är flytande och det är väl charmen med den.
Även om fotboll inte går att bryta ner berättar Gerhardsson att landslaget efter alla dessa år har ett väl inarbetat arbetssätt inför sina matcher. Först är det landslagets analytiker Anders Eriksson, som också kommer från Uppsala, som ansvarar för att ta fram de styrkor och svagheter han ser hos motståndarna. Därefter har han ett möte med Gerhardsson och Wikman där lagets matchplan spikas.
Trions matchplaneringar påverkar även vilken trupp som tas ut inför matcherna, men det är inte alltid så lätt.
– Vi har en bruttotrupp på över 30 spelare som vi hela tiden bevakar. Men även när truppen är uttagen tvingas vi ibland tänka om. Helt plötsligt är det någon spelare som skadar sig i en klubbmatch dagen innan samlingen, och det kan leda till att man antingen måste kalla in en reserv eller tänka om kring hur många minuter vi kan kräva av den här spelaren. Det är väldigt många sena beslut, det kommer det säkert vara även i matcherna mot Serbien.
Ja, detta Serbien är alltså det landslag som står mellan Sverige och ett EM-slutspel i Schweiz. På pappret är Sverige favoriter inför matchen. Men som alla vet avgörs fotbollsmatcher på gräs och inte på papper.
I de två senaste mästerskapen tog ni VM-brons 2023 och gick till EM-semifinal 2022. Hur stort misslyckade skulle det vara om ni missar sommarens EM?
– Sådana saker existerar inte ens i våra huvuden. Vi vet att man kan vinna eller förlora matcher, men att innan matcherna börja tänka på vad som kan hända, det fungerar inte, säger Gerhardsson och fortsätter:
– Media är uppbyggt på rubriker, kritik och konflikter och det får vi acceptera. Men vi kan inte gå runt och oroa oss för sådana saker redan innan matcher. Så det är inget jag ens har tänkt på.
I landslagets möte med England i gruppspelet firade Gerhardsson 100 matcher som förbundskapten. Det har blivit två till efteråt och i veckan väntar dubbelmötet med Serbien. Plus ett eventuellt mästerskap i sommar. Men oavsett så är 100-strecket en fin milstolpe i karriären.
När Gerhardsson summerar sin tid, som inte alls är över, så känner han också en stolthet över att han och Magnus Wikman aldrig varit populistiska i sina laguttagningar.
– Vår idé har alltid varit att gå på vad vi tycker, även om det i slutändan är jag som tar det slutgiltiga beslutet.
Hur fungerar den dynamiken, du och Magnus har arbetat med varandra rätt länge nu. Jag kan föreställa mig att man ibland blir less på varandra.
– Jag brukar säga att vi komplicerar varandra för att sedan komplettera varandra.
– Jag kommer ihåg en incident när vi satt på förbundet i början av vårt uppdrag. Vi var ett helt arbetslag som satt och diskuterade en sak och ibland höjs rösten mellan mig och Magnus, men vi känner varandra så bra och respekterar varandra, så det är aldrig något problem. Men efter mötet kom en annan person på förbundet och frågade mig och Magnus vad vi hade bråkat om. Vi bara såg på varandra och förstod noll, för oss var det en vanlig diskussion där vi kom fram till ett beslut.
– Så det vi lärde oss där är att vi kanske inte ska ha med andra människor när vi diskuterar, säger han lättsamt.
Gerhardsson berättar att duons arbete ofta bottnar i att de ska kunna förklara sina beslut för den andre.
– Om Magnus frågar mig varför så måste jag ha ett svar. Om han sedan frågar varför, varför och varför måste jag ha ett svar. Då måste jag vara tydlig och om jag inte får fram ett svar så har jag förmodligen inte rätt.
– Det är som att vara föräldrar. Man vill ha barn som ifrågasätter och vill ha ett tydligt svar och det är likadant med ledarskap på alla nivåer.
Men oavsett mästerskap eller inte så sitter Gerhardsson på ett kontrakt som går ut i sommar. Men förbundskaptenen berättar att han inte tänker och planerar så långt fram.
– Tankarna kring mitt kontrakt går som mina framtidstankar till vardags, inte alls. I ett perspektiv utifrån kan jag se att det är intressant att prata om, men jag funderar inte ens på det. Jag har arbetat i den här branschen tillräckligt länge för att veta att man aldrig kan veta något. Sedan är jag så som människa, jag sätter sällan målsättningar utan min drivkraft ska vara känslan på var man befinner sig.
– Jag tror det är en av anledningarna till att jag stannat länge i mina klubbar, både som spelare och som tränare. När jag bestämde mig för att bli tränare vet jag att Hasse Backe, som jag hade som tränare i Hammarby, hörde av sig till mig med några tips. Han sa att ifall man ska ha en karriär som tränare så ska man se till att vara i högst två år i samma klubb, säger Gerhardsson och tillägger:
– Är det något råd jag inte följt så är det just det.
Gerhardsson skrattar till och för upp kaffekoppen till munnen. Men mitt i sippen kommer han på sig och lägger till en sak.
– Det finns bara en sak jag är långsiktig med, och det är konsertbiljetter, men det är jag tvungen till.
Ni trodde väl inte att vi skulle klara av en hel timmes sittning utan att komma in på Gerhardsson enorma musikintresse.
Vilka är de senaste konsertbiljetterna som inhandlades?
– Det är nog de här, Steven Wilson, som kommer till Cirkus någon gång i maj, säger Gerhardsson och pekar mot sin tröja.
Som vanligt är det ingen som hört talas om Gerhardssons nya favoritartist. Med all välmening beskriver jag hans musiksmak som "inte dålig, men väldigt obskyr".
– Haha, jag mår bra av att lyssna på musik. Jag tror att speciellt nu med den tekniska- och sociala accelerationen så mår alla bra av att gå på konserter, det är en och en halv timme som du är här och nu.
– Så för min del är jag väldigt glad över att jag har en så bred musiksmak. Men objektivt är jag medveten om att det kanske inte är så många som uppskattar den musik jag gillar. Men det är bra, det brukar bli enklare att hitta biljetter då.