I ett somrigt Uppsala har Peter Gerhardsson och Magnus Wikman tillbringat förmiddagen med att studera, analysera och diskutera. Officiellt började de jobba med svenska damlandslaget i fotboll den första augusti men har inte kunnat hålla sig utan arbetade en del redan innan.
– Jag har varit ute och tittat på spelare och lag på olika nivåer. Det har varit allt från damallsvenskan, U19-landslaget och sommarens EM. Det har handlat mycket om att kolla på spelare, spelsätt i damallsvenskan och ta in information, säger Peter Gerhardsson.
Gerhardsson har haft uppdrag rörande landslaget sedan han presenterades som ny förbundskapten i november. Under vintern och våren har mycket tid gått åt till att förbereda inför arbetet som börjat på allvar nu.
– Peter har kommit lite längre i sitt tänk och arbete men det är först nu som vi kan arbeta tillsammans fullt ut och verkligen fokusera helt på det här uppdraget. Vi har börjat prata fotboll och idéer som vi har och vill genomföra med landslaget, säger Magnus Wikman.
Duon lärde känna varandra när de jobbade tillsammans på fotbollsgymnasiet i Uppsala (först Ekebyskolan och sedan Celsiusskolan) för över ett decennium sedan. Vårterminen 2000 började Wikman arbeta på Ekebyskolan efter att han studerat klart och tidigare gjort praktik på fotbollsgymnasiet där Gerhardsson redan jobbade.
– Vi hade väldigt fria händer att jobba med olika moment i skolan, bland annat hade vi ungerska böcker som vi använde oss av. Det var en av de mest kreativa perioderna i mitt fotbollsliv och vi funderade och diskuterade allting, säger Gerhardsson.
Tillsammans med en målvaktstränare som var på plats några pass i veckan hade de hand om eleverna och bland annat studerade Josefine Öqvist och Linda Sembrant på skolan.
– Vi styrde över planeringen och ändrade träningen hela tiden. Vi hade flera konstiga övningar som vi testade och sedan fick skrota. Jag var relativt ny i branschen och Peter blev lite som en mentor för mig, berättar Wikman.
Karriärerna tog dock tränarna åt olika håll och 2005 flyttade Gerhardsson till Helsingborg för att bli assisterande tränare i klubben på heltid. Innan dess tränade han bland annat Bälinges damlag i två år medan Wikman har arbetat inom Sirius i flera olika roller och kommer närmast från uppdraget som förbundskapten för svenska P16-landslaget.
− Vi har varit ifrån varandra ett tag och haft olika resor men har hela tiden hållit kontakten. Det är kul att träffas igen och se vad den andre har lärt sig och vilka erfarenheter han har fått. Vi var väldigt nyfikna och innovativa redan på gymnasiet och är det än i dag, säger Wikman.
I november förra året presenterades Gerhardsson som ny förbundskapten och hans kontrakt är skrivet på fyra år och går ut efter EM-slutspelet 2021. Många ansåg att det var ett överraskande men intressant val som svenska fotbollsförbundet gjort av efterträdare till Pia Sundhage som klev av efter fem år på posten.
− Vi har varit ute på olika resor och börjat prata fotboll med varandra nu. Hur vi vill spela och vilken typ av fotboll vi vill stå för, säger Gerhardsson.
Bara några månader efter Gerhardssons utnämning blev det i mitten av mars klart att Magnus Wikman blir assisterande förbundskapten. Därmed återförenas Uppsaladuon drygt 15 år efter att de jobbade tillsammans på Celsiusskolan.
− Vi kommer överens om det mesta förutom en sak egentligen och det är musik. Det kan vi knappt prata om och om vi ska hårddra det till ytterligheter så är jag mer Backstreet Boys och pojkband medan Peter är mer garageband, säger Magnus Wikman med ett skratt.
Under sommarens EM där Sverige åkte ut i kvartsfinalen mot Nederländerna var Gerhardsson på plats i 16 dagar och såg 15 matcher. Efter mästerskapet har den nye förbundskaptenen försökt smälta sina intryck och de tankar som turneringen gav.
− Senast jag var på ett mästerskap var EM 1997 som gick i Sverige så det var en jättebra erfarenhet att få uppleva det igen. Det var ett intressant mästerskap som visar att damfotbollen i Europa har tagit steg och det är jämnare mellan flera lag kommit långt i sin utveckling, säger Gerhardsson.
Efter landslagets uttåg har det från olika håll sagts att Sverige inte hängt med i utvecklingen och en ny sorts spelartyp har efterlysts. Det är även osäkert om äldre spelare som bland annat Lotta Schelin, Caroline Seger och Nilla Fischer fortsätter i landslaget.
− Som klubblagstränare har jag haft spelare som slutat fem år i rad och sedan ändrat sig. Vi får prata och kolla läget med de aktuella spelarna men det optimala för oss är att alla spelare vill vara med och är skadefria, säger Gerhardsson.
Det har även pratats om behov av en generationsväxling och att få in nya spelare som till exempel Lina Hurtig, Malin Diáz och Nathalie Björn.
− Vi står framför en intressant utmaning och triggas av att många nationer blivit duktiga. Vi kommer att välja de spelare som vi tycker är bäst mot först Kroatien och sedan får vi se, säger Wikman.
Den 28:e augusti tar duon ut sin första trupp till VM-kvalmatchen mot Kroatien som spelas den 19 september på bortaplan. I gruppen ställs Sverige även mot Danmark, Ungern och Ukraina i dubbla möten.
− Det är svårt att prata om hur vi vill spela innan vi tagit ut en trupp men förhoppningsvis blir det klarare när vi börjat spela matcher. För mig är egentligen det mest intressanta vardagen och träningen, det är den som vi måste älska om vi ska nå dit vi vill, säger Gerhardsson.
Den elfte september genomför duon sin första träning med landslaget och förberedelserna inför VM-kvalet börjar tillsammans med spelargruppen.
– Det är inte förrän du har spelarna i egen träning som du verkligen kan få en hel bild av dem och bolla idéer. Vår förhoppning är såklart att vinna VM, OS och EM men det ligger mycket jobb framför oss och vi tar en match i taget, säger Wikman.