Anneli Wahlgren hade spelat många säsonger i Bälinge, från slutet av 1980-talet fram till 1992. I en UNT-artikel från april 1991 kunde man läsa att "Anneli Wahlgren och Marini Andersson skulle bli lagets segervapen."
Wahlgren gjorde mål. Ganska många. Men efter säsongen 1991 lämnade den då 20-åriga Wahlgren Bälinge för att spela med Sunnersta/Unik i division II – mot lag som Östhammar och Övergran. På Luciadagen 1992 möttes Sunnersta/Unik och Bälinge i Luciacupen. Det blev 11–10 till S/U efter straffar. Anneli Wahlgren var en av hjältarna.
På hösten 1994, när hon var 23 år, kom Wahlgren tillbaka till Bälinge – och nu var succén var omedelbar. Det blev målfyrverkeri i match efter match och serieseger i division I.
Men det här var bara början för Wahlgren...
När Bälinge klev in i allsvenskan på våren 1995 blev det hemmaseger mot Mallbacken med 5–0 och Anneli Wahlgren inledde sin makalösa säsong med mål direkt. Det skulle bli ytterligare 26 mål och överlägsen seger i allsvenskans skytteliga.
I mitten av maj samma år – alltså 1995 – fick hon chansen i landslaget mot England och innan året var slut hade hon gjort mål i blågult också, det första i EM-kvalet mot Danmark i september.
På bara några månader hade den allsvenska debutanten vunnit skytteligan och tagit plats i det svenska landslaget...
Framgångarna för Anneli Wahlgren fortsatte. Tvåa i allsvenskans skytteliga 1996 och ytterligare sex landskamper. Bälinge var nu ett etablerat allsvenskt lag och 1997 kom man trea i serien.
Wahlgren fortsatte att ösa in mål 1997 och tog tillbaka titeln som allsvenskans skyttedrottning, en plats som hon delade med Lena Videkull.
I början augusti 1997 spelade Wahlgren i landslaget som mötte Australien i Östersund. Det blev hennes sista framträdande i de svenska landslagsfärgerna.
Ett par månader senare var det färdigspelat även i Bälinge och vid 26 års ålder valde Wahlgren att lägga av med fotbollen.
I backspegeln: Håkan Lundh har jobbat som sportreporter på Upsala Nya Tidning sedan 1978 och gräver gärna i UNT:s arkiv. Sedan 2014 har det publicerats över 150 ”backspeglar” på UNT:s sportsidor och under vintern släpptes boken med samma namn, med tillbakablickar på idrottshistoriska händelser från Uppsala och Uppland. Läs fler delar på unt.se/sport!