"Nickningar ska inte finnas som ett träningsmoment"

Ska fotbollsspelande barn träna på att nicka bollen? Nej, säger man från förbundshåll. Men vid vilken ålder är det rimligt att börja öva på att nicka?

Fotbollsträning för de allra minsta – utan nickar. Rekommendationerna är att barn upp till 13 inte ska träna på attt nicka bollen.

Fotbollsträning för de allra minsta – utan nickar. Rekommendationerna är att barn upp till 13 inte ska träna på attt nicka bollen.

Foto: MATHILDA AHLBERG/Bildbyrån

Fotboll2023-07-18 11:30

Det finns inga förbud för barn att nicka bollen, men rekommendationerna från Svenska Fotbollförbundet är tydliga: Barn upp till 13 år ska inte ha nickningar som ett moment i träningen.

– Vi tar inte in nickning i spelarutvecklingsplanen förrän det blir niomannaspel från 13-års ålder. Innan dess finns det inget förbud mot att nicka, men reglerna är utformade på ett sätt som gör att det blir ytterst få nicksituationer, säger Gunnar Pettersson, barn- ungdomsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Från förbundshåll är man observant på de studier som har gjorts om sambandet mellan bland annat demens och nickningar, som den svenska studien gjord av Karolinska Institutet.

Även om det finns forskning på området (t ex nickar/ökad risk för demens) är det fortfarande inte fastlagt hur exempelvis dagens fotbollar – som är lättare än de på 50-talet – påverkar den framtida hälsan.

– Vid vilken ålder är det rimligt att börja träna nickningar och hur frekvent ska man göra det? Vi har en dialog med vår medicinska kommitté och vi känner till den brittiska studien om ökad risk för demens bland de som spelat med de gamla bollarna. Men vad innebär det för dagens barn och ungdomar, som spelar med en helt annan typ av boll, frågar sig Gunnar Pettersson och fortsätter:

– Vi har inga tydliga bevis på hur dagens bollar påverkar barn- och ungdomar och om det är skadligt, men samtidigt är det dumt att chansa och därför rekommenderar vi träning utan nickningar upp till 13 år.

De studier som har gjorts antyder att själva bollen kan vara orsaken till den ökande risken för demenssjukdomar. På 50-talet och i början av 60-talet var bollarna gjorda av läderbitar som remmades ihop och som blev oerhört tunga när de blev blöta. Dagens bollar suger inte åt sig vatten alls.

– De hjärnskakningar som fotbollsspelare drabbas av tror jag sällan beror på att man nickar bollen, det är mer kollisioner i samband med huvudspelet, säger Gunnar Pettersson, som därmed har liknande tankar som förre Siriusspelaren Per Hansson, som har erfarenhet av både den gamla bollen och den nya.

Pettersson pekar också på hur man tränar nickar, eller snarare hur frekvent det är.

– Att nicka många gånger under kort tid är säkert inte bra. Någon enstaka gång ska inte vara någon fara och därför finns det inget förbud mot att nicka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!