Det är inte bara fotbollslagen som just nu laddar för fullt inför en ny säsong.
På Upplands Fotbollförbund, UFF, håller man på för fullt med att försöka utbilda framtidens domare.
– Det är lite tidigt att säga i nuläget, men den första grundkursen är fullbokad, och vi kommer att kunna öppna upp även för extraplatser. Vi har 12-15 fler anmälda hittills i år, jämfört med förra året, berättar Thomas Lundqvist, domarkonsulent på Upplands FF.
2016 genomförde SVT en granskning i alla Sveriges fotbollsdistrikt. Då rådde det domarbrist i 21 av 24 distrikt.
– Det har varit tufft för många i landet. Men de senaste åren har det börjat se bättre ut – i Uppland har vi en ganska jämn tillströmning av nya domare. Problemet är oftast att få dem som börjar att fortsätta. Men i Uppland fortsätter ändå fler domare än vad riksnittet visar.
Enligt Lundqvist fortsätter endast en av tre domare sett över hela Sverige, medan två av tre fortsätter inom Uppland.
Många distrikt har valt att vidta vissa åtgärder för att komma tillrätta med problemet och få framför allt unga domare att fortsätta efter det första året.
– Vi och många andra avvänder oss av faddrar under det första året. Då blir domarna sedda och slipper känna sig så utlämnade. Men vi fortsätter även med stöd under det andra året, då i form av en mer rutinerad domare som får agera coach. Det har varit uppskattat och har fått flera domare att se fram emot sitt andra år, säger Thomas Lundqvist.
Det har av tradition funnits flera olika anledningar till att domare valt att sluta tidigt.
– Ofta märker man kanske att det helt enkelt inte varit något för dem. Andra kanske inte riktigt känner att de fått hjälp eller blivit sedda.
Inom ungdomsfotbollen finns dock ett annat, större, problem som beror på yttre omständigheter. Föräldrar och ledare som skriker och skäller på de unga domarna.
– Bland ungdomsdomare har detta varit en stor orsak till att domare väljer att sluta, och det finns ett stort mörkertal där. Men även där ska sägas att det börjar se bättre ut – det är färre som slutar av den anledningen nu, säger Thomas Lundqvist och fortsätter:
– Det här är ett problem som belysts under flera år och fått stor uppmärksamhet när det varit incidenter. Men det krävs fortsatt aktivt arbete för att komma till rätta med problemen. Man måste försöka hjälpa föreningarna med hur man ska agera i sådana situationer. Även om många föreningar själva har tydliga förhållningsregler för sånt.