"En större chock än vad man tror"

Uppsala Fotboll jagar toppen i elitettan och därmed en plats till allsvenskan. Frågan är om föreningen, som bildades så sent som 2016, är redo för det steget.

Jonas Valfridsson tog över som tränare i Uppsala inför den här säsongen. Då har det gått bättre än någonsin för laget.

Jonas Valfridsson tog över som tränare i Uppsala inför den här säsongen. Då har det gått bättre än någonsin för laget.

Foto: Pontus Stark

Fotboll2019-09-05 14:56

Enligt klubbens ordförande Linda Zillén är svaret på den frågan följande:

– Är det så att vi går upp till nästa säsong så ser vi till att ha den organisation som krävs för att hantera det. Det är det steget vi förbereder oss för hela tiden. Vi har ökat i omsättning för varje år som gått. Genom det har vi kunnat stärka organisationen.

Hur ska ni fortsätta att öka er omsättning?

– Inom dam handlar det mycket om partners och sponsorer. Visst skulle vi vilja ha mer publik men det tror jag kommer över tid. De publikintäkter vi får in i samband med våra matcher är vi försiktiga med att budgetera för men självklart hoppas vi att de ska öka, säger Zillén.

Vad behövs för att klubben ska vara redo för allsvenskan?

– Mer personal i och kring elitlaget.

Klubben har i dagsläget tre heltidsanställda tränare. Sedan har man fyra anställda som jobbar deltid i roller som assisterande tränare, målvaktstränare och lagledare. Sedan har man även en halvtidstjänst som är rent administrativ. I dagsläget har klubben ingen avlönad säljare. Arbetet med att locka nya sponsorer sköts av styrelsen.

2017 tog Uppsala Fotboll över damverksamheten från IK Sirius. Därigenom blev man en förening med ett lag i Sveriges näst högsta serie – elitettan. Klubben har som mål att på sikt ta steget upp i allsvenskan och man har aldrig varit så nära det målet som nu. Uppsala ligger, i skrivande stund, två poäng ifrån en av de två direktuppflyttningsplatserna.

– Det är såklart jätteroligt och vad vi eftersträvar. Sedan är det som när man startar vilket företag som helst: Det tar en tid att komma in i det och få bra rutiner både på och vid sidan om planen men vi är helt klart på rätt väg, säger Linda Zillén.

En som vet hur pass stor skillnaden är mellan elitettan och allsvenskan är Johan Johqvist. Han är ordförande i Kungsbacka DFF som tog steget upp i allsvenskan efter att ha vunnit elitettan ifjol.

– Det är en större chock än vad man tror. Alla föreningar som går upp är nog på något sätt anorektiska i sin organisatoriska kultur. Vi var det och vi är det, säger Johqvist och fortsätter:

– Det gäller att man tänker till långt innan man tar klivet upp för att ha den stabilitet som krävs.

Det ställs högre krav på klubbarna i allsvenskan kontra elitettan, berättar Johvist. Bland annat förväntas man ha anställd personal på kansliet.

– Ekonomikriterierna är helt annorlunda jämfört med elitettan. Det är andra krav på redovisning och en ekonomi i balans.

Arenakraven blir också större vilket har gjort att Kungsbacka fått överge sin hemmaplan – Tingbergsvallen – för att i stället spela sina hemmamatcher på Påskbergsvallen i Varberg. Deras före detta hemmaplan uppfyllde endast 18 av de 48 krav som ställs av Svenska Fotbollsförbundet. Kraven rör bland annat strålkastare, antal sittplatser, pressläktare, dopingrum, wi-fi med mera. Det är högst oklart om Löten, Uppsalas nuvarande hemmaplan, skulle klara av en sådan besiktning. Det skulle däremot nya Studenternas göra. Ingenting är klart men Uppsala har för ambition att spela sina matcher på den nybyggda arenan från och med nästa säsong. Det skulle innebära en markant ökning i planhyra jämfört med Löten.

– Löten är en jättebra träningsanläggning men det är ingen matcharena på det sättet. Det finns olika sätt för att få utrymme att kunna lösa det. Vi för en dialog med kommunen och då handlar det inte om några subventioner – det vore ojämställt. Vi tittar på andra lösningar för att få till det på bästa sätt, säger Linda Zillén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!